Dietetyka to nauka medyczna, w której zakres wchodzą liczne dziedziny dotyczące zdrowego żywienia, dobierania odpowiedniej diety dla sportowców czy osób chorych, a także psychologia żywienia. Specjalnie z myślą o praktykujących dietetykach i studentach nauk dietetycznych przygotowaliśmy w księgarni medycznej PZWL szeroki wybór polecanych podręczników akademickich do dietetyki.
Poza klasycznymi podręcznikami, widocznymi poniżej, polecamy również książki z serii „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. To wydawane we współpracy z wydawnictwem lekarskim PZWL podręczniki skierowane do specjalistów żywienia, szczegółowo opisujące takie zagadnienia, jak żywienie kobiet w ciąży, osób w wieku starszym lub chorujących na różne choroby: od niedoczynności tarczycy do cukrzycy i chorób nowotworowych.
Wszystkim sportowcom – nie tylko zawodowym – a także trenerom, studentom AWF i dietetykom sportowym polecamy klasyczne podręczniki dietetyki sportowej. „Żywienie w sporcie” Ireny Celejowej to kompleksowy podręcznik zawierający praktyczne porady, jak dobierać jadłospisy do różnych dyscyplin sportowych, a także jak pogodzić zdrowe żywienie z podróżami po międzynarodowych zawodach. Dla wszystkich potrzebujących jeszcze bardziej rozbudowanego kompendium przygotowaliśmy zaś olbrzymi podręcznik „Dietetyka sportowa” pod redakcją B. Frączek, J. Krzywańskiego i H. Krysztofiaka. To polecana przez specjalistów publikacja obejmująca szczegółowy opis praktyk żywieniowych w sporcie, zalecenia dietetyczne, informacje o suplementach diety oraz praktyczne aspekty dietetyki.