• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY


Szczególnie polecamy

Dietetyka dla specjalistów

Poradniki dietetyczne

Dietetyka od PWN

Dietetyka: ebooki PZWL

Dietetyka - zobacz wszystko


Dietetyka to nauka medyczna, w której zakres wchodzą liczne dziedziny dotyczące zdrowego żywienia, dobierania odpowiedniej diety dla sportowców czy osób chorych, a także psychologia żywienia. Specjalnie z myślą o praktykujących dietetykach i studentach nauk dietetycznych przygotowaliśmy w księgarni medycznej PZWL szeroki wybór polecanych podręczników akademickich do dietetyki.

Poza klasycznymi podręcznikami, widocznymi poniżej, polecamy również książki z serii „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. To wydawane we współpracy z wydawnictwem lekarskim PZWL podręczniki skierowane do specjalistów żywienia, szczegółowo opisujące takie zagadnienia, jak żywienie kobiet w ciąży, osób w wieku starszym lub chorujących na różne choroby: od niedoczynności tarczycy do cukrzycy i chorób nowotworowych.

Wszystkim sportowcom – nie tylko zawodowym – a także trenerom, studentom AWF i dietetykom sportowym polecamy klasyczne podręczniki dietetyki sportowej. „Żywienie w sporcie” Ireny Celejowej to kompleksowy podręcznik zawierający praktyczne porady, jak dobierać jadłospisy do różnych dyscyplin sportowych, a także jak pogodzić zdrowe żywienie z podróżami po międzynarodowych zawodach. Dla wszystkich potrzebujących jeszcze bardziej rozbudowanego kompendium przygotowaliśmy zaś olbrzymi podręcznik „Dietetyka sportowa” pod redakcją B. Frączek, J. Krzywańskiego i H. Krysztofiaka. To polecana przez specjalistów publikacja obejmująca szczegółowy opis praktyk żywieniowych w sporcie, zalecenia dietetyczne, informacje o suplementach diety oraz praktyczne aspekty dietetyki.

Wszystkim osobom zastanawiającym się nad przejściem na dietę wegetariańską lub wegańską, a także dietetykom, którzy chcą powiększyć swoją wiedzę w zakresie coraz popularniejszych diet roślinnych, polecamy fachowe publikacje Iwony Kibil. „Wege. Dieta roślinna w praktyce” oraz „Wege rodzina” to nie tylko praktyczne informacje o tym, jak prawidłowo bilansować dietę, ale również przegląd najnowszych badań naukowych na temat diety roślinnej.

Ponadto wszystkim studentom dietetyki polecamy również podręcznik do nauki języka angielskiego „English for Dietetics”, powstały we współpracy nauczycieli języka angielskiego ze specjalistami w dziedzinie dietetyki. Poza bogatym materiałem gramatycznym podręcznik zawiera liczne dialogi, które pozwolą przeprowadzić po angielsku profesjonalny wywiad żywieniowy, słownictwo pomocne w codziennej pracy dietetyka oraz narzędzia językowe niezbędne przy układaniu i weryfikacji różnorodnych diet i jadłospisów.
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.