0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2015

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Marek Ludwicki, Michał Ludwicki

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 84,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 58,80 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

58,80 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności. W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Technika
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-18943-3
  • ISBN druku: 978-83-01-18209-0
  • Liczba stron: 428
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
PRZEDMOWA                                                               1

1. ZNACZENIE MIERNICTWA PRZEMYSŁOWEGO                             3

2. CHARAKTERYSTYKA WIELKOŚCI MIERZONYCH                          5

3. METODY POMIAROWE                                                   7
	3.1. Pomiar analogowy i dyskretny                                           10
	3.2. Analogowe metody pomiarowe                                           12
		3.2.1. Metoda wychyłowa                                               12
		3.2.2. Metoda różnicowa                                               13
		3.2.3. Metoda kompensacyjna                                           14
	3.3. Cyfrowe metody pomiarowe                                             14

4. ZESPÓŁ POMIAROWY                                                    17

5. SYSTEMY POMIAROWO-REGULACYJNE                                   20
	5.1. Analogowy system pneumatyczny                                        22
	5.2. Analogowy system elektryczny                                          24
	5.3. Systemy dyskretne                                                     24
6. UKŁADY SYGNALIZACYJNE                                              32
7. STATYCZNE I DYNAMICZNE WŁAŚCIWOŚCI UKŁADÓW POMIAROWYCH    34
	7.1. Statyczne błędy pomiaru                                                35
		7.1.1. Błąd systematyczny                                               35
		7.1.2. Błąd przypadkowy                                               36
		7.1.3. Klasa niedokładności przyrządu                                     37
		7.1.4. Legalność przyrządu                                              39
		7.1.5. Inne statyczne właściwości urządzeń pomiarowych                     41
	7.2. Dynamiczne błędy pomiaru                                             41

8. POMIARY PODSTAWOWYCH WIELKOŚCI ELEKTRYCZNYCH                 44
	8.1. Pomiary prądu, napięcia i siły elektromotorycznej                           44
		8.1.1. Rezystancja wewnętrzna przyrządu                                  45
		8.1.2. Miernik magnetoelektryczny                                       46
		8.1.3. Kompensator napięcia                                             48
		8.1.4. Woltomierz elektroniczny                                          49
	8.2. Pomiary rezystancji                                                    49
		8.2.1. Wpływ rezystancji linii                                           50
		8.2.2. Mostek pomiarowy                                               51
		8.2.3. Elektroniczny przetwornik rezystancji                               52
	8.3. Pomiary pojemności i indukcyjności                                      53
	8.4. Pomiary częstotliwości i liczby impulsów                                  54

9. POMIARY CZASU                                                       56

10. POMIARY WIELKOŚCI MECHANICZNYCH                                 59
	10.1. Pomiary przesunięcia liniowego                                          59
		10.1.1. Mechaniczne pomiary przesunięcia                                 60
		10.1.2. Pneumatyczny przetwornik przesunięcia                             60
		10.1.3. Elektryczne stykowe przetworniki przesunięcia                       62
		10.1.4. Elektryczne resystancyjne przetworniki przesunięcia                   63
		10.1.5. Strunowy przetwornik przesunięcia                                 66
		10.1.6. Magnetyczne przetworniki przesunięcia                             66
		10.1.7. Pojemnościowe przetworniki przesunięcia                            70
		10.1.8. Fotoelektryczne przetworniki przesunięcia                           71
	10.2. Pomiary przesunięcia kątowego                                          72
	10.3. Pomiary prędkości liniowej i kątowej                                     74
		10.3.1. Magnetyczne przetworniki prędkości kątowej                        75
		10.3.2. Fotoelektryczne przetworniki prędkości kątowej                      76
	10.4. Pomiary liczby sztuk                                                   76
	10.5. Pomiary poziomu cieczy                                                78
		10.5.1. Bezpośrednie pomiary poziomu cieczy                              78
		10.5.2. Przetworniki pływakowe                                         79
		10.5.3. Hydrostatyczne przetworniki manometryczne                       81
		10.5.4. Elektryczne przetworniki poziomu cieczy                            84
		10.5.5. Wagowe przetworniki poziomu cieczy                              85
		10.5.6. Falowe przetworniki poziomu cieczy                                86
	10.6. Pomiary poziomu materiałów sypkich                                     88
	10.7. Pomiary siły                                                          89
		10.7.1. Sprężyste przetworniki siły                                        89
		10.7.2. Kompensacyjne przetworniki siły                                  92
	10.8. Pomiary masy i strumienia masy                                         95
	10.9. Pomiary ciśnienia i różnicy ciśnień                                       97
		10.9.1. Cieczowe przetworniki ciśnienia                                   99
		10.9.2. Sprężyste przetworniki ciśnienia                                   100
		10.9.3. Kompensacyjne przetworniki ciśnienia                              104
	10.10.Pomiary przepływu płynów                                             105
		10.10.1. Przepływomierze spiętrzeniowe                                   106
		10.10.2. Wirnikowe przepływomierze i liczniki przepływu                   112
		10.10.3. Przepływomierze cieplne                                        114
		10.10.4. Przepływomierze indukcyjne                                     115
		10.10.5. Przepływomierze wirowe                                        117
		10.10.6. Przepływomierze ultradźwiękowe                                 119

11. POMIARY TEMPERATURY                                               121
	11.1. Skale termometryczne                                                  121
	11.2. Warunki pomiarów temperatury                                          124
	11.3. Termometry rozszerzalnościowe                                         126
		11.3.1. Termometry cieczowe                                           126
		11.3.2. Termometry ciśnieniowe                                          128
		11.3.3. Termometry dylatacyjne                                          129
		11.3.4. Termometry bimetalowe                                          130
	11.4. Termometry rezystancyjne                                              131
		11.4.1. Termorezystory                                                 131
		11.4.2. Termistory                                                     134
	11.5. Termometry termoelektryczne                                           134
	11.6. Termometry chemiczne                                                 138
	11.7. Termometry emisyjne                                                  139
		11.7.1. Pirometry radiacyjne                                             140
		11.7.2. Pirometry monochromatyczne                                     141
		11.7.3. Pirometry polichromatyczne                                       142
		11.7.4. Termowizja                                                    143
		11.7.5. Pastylkowe rejestratory temperatury                                145

12. BEZPOŚREDNIE I POŚREDNIE POMIARY STĘŻENIA SUBSTANCJI            147
	12.1. Pomiary stężenia suchej masy w roztworach                                147
		12.1.1. Refraktometria                                                 148
		12.1.2. Wiskozymetria                                                 149
		12.1.3. Densymetria                                                   153
		12.1.4. Absorpcja mikrofal                                              164
	12.2. Pomiary wilgotności                                                   165
		12.2.1. Pomiary wilgotności gazów                                       165
		12.2.2. Pomiary zawartości wody w cieczach i substancjach stałych             173
	12.3. Termokonduktometria gazów                                            179
	12.4. Pomiary optycznych właściwości substancji                                181
	12.5. Pomiary elektrycznych właściwości substancji                              186
		12.5.1. Pomiary potencjału elektrochemicznego                             186
		12.5.2. Pomiary konduktywności elektrolitów                              195
	12.6. Automatyczne analizatory chemiczne                                     200
	12.7. Biosensory                                                           201
	12.8. Pomiary wielkości nietypowych                                          203

13. POMOCNICZE CZŁONY UKŁADU POMIAROWEGO                          204
	13.1. Wzmacniacze pomiarowe                                               204
		13.1.1. Wzmacniacze elektroniczne                                       205
		13.1.2. Wzmacniacze pneumatyczne                                      206
	13.2. Przetworniki międzysystemowe                                         208
	13.3. Separatory sygnałów                                                   209
	13.4. Urządzenia zasilające                                                  210
	13.5. Urządzenia wyjściowe                                                  210

14. AUTOMATYZACJA POMIARÓW PRZEMYSŁOWYCH                         215
	14.1. Pomiar z sygnalizacją ekstremalną                                        215
	14.2. Zautomatyzowane blokowe systemy pomiarowe                             216
	14.3. Systemy informatyczne                                                 217

15. ZADANIA AUTOMATYZACJI PROCESÓW                                   221
	15.1. Sterowanie w układzie otwartym                                         223
	15.2. Sterowanie w układzie zamkniętym                                       224
		15.2.1. Sterowanie ręczne                                               224
		15.2.2. Regulacja automatyczna                                          226

16. STATYCZNE I DYNAMICZNE WŁAŚCIWOŚCI UKŁADÓW POMIAROWYCH I REGULACYJNYCH      229
	16.1. Opis matematyczny układów liniowych                                    229
		16.1.1. Właściwości statyczne                                            230
		16.1.2. Właściwości dynamiczne                                         231
		16.1.3. Rodzaje wymuszeń dynamicznych                                 232
	16.2. Podstawowe elementy układów liniowych                                  234
		16.2.1. Element proporcjonalny                                          235
		16.2.2. Element opóźniający                                             236
		16.2.3. Element inercyjny I rzędu                                         238
		16.2.4. Element oscylacyjny                                             245
		16.2.5. Element różniczkujący                                           246
		16.2.6. Element całkujący                                               250
	16.3. Złożone układy liniowe                                                 253
		16.3.1. Rodzaje połączeń elementów                                      253
		16.3.2. Właściwości dynamiczne układów złożonych                         255
	16.4. Analiza układów nieliniowych                                           258

17. KLASYFIKACJA UKŁADÓW REGULACJI AUTOMATYCZNEJ                 260
	17.1. Pochodzenie wielkości zadanej                                           261
		17.1.1. Regulacja stałowartościowa                                       261
		17.1.2. Regulacja programowa                                           262
		17.1.3. Regulacja nadążna stosunku                                       262
		17.1.4. Regulacja nadążna kaskadowa                                     264
		17.1.5. Regulacja nadążna z kompensacją zakłóceń                          265
	17.2. Zasilanie energią                                                      265
		17.2.1. Regulacja bezpośrednia                                         265
		17.2.2. Regulacja pośrednia                                             267
	17.3. Charakter sygnału regulującego                                          268
		17.3.1. Regulacja dyskretna                                             268
		17.3.2. Regulacja cyfrowa                                               268
		17.3.3. Regulacja analogowa                                             269
	17.4. Stopień złożoności                                                     269

18. STATYCZNE I DYNAMICZNE WŁAŚCIWOŚCI REGULATORÓW               271
	18.1. Regulatory przekaźnikowe                                              271
		18.1.1. Regulator dwupołożeniowy                                       272
		18.1.2. Regulator trójpołożeniowy                                        274
		18.1.3. Regulator impulsowy                                            275
	18.2. Regulatory ciągłe                                                      278
		18.2.1. Regulator proporcjonalny                                         278
		18.2.2. Regulator proporcjonalno-całkujący                                284
		18.2.3. Regulator proporcjonalno-różniczkujący                             287
		18.2.4. Regulator PID                                                  289
	18.3. Regulatory cyfrowe                                                   291
	18.4. Programowalne sterowniki logiczne                                       293

19. URZĄDZENIA PERYFERYJNE UKŁADÓW REGULACJI                      294
	19.1. Zadajniki                                                           294
	19.2. Urządzenia wykonawcze                                                296
		19.2.1. Siłowniki elektryczne                                            296
		19.2.2. Siłowniki pneumatyczne                                         298
		19.2.3. Siłowniki hydrauliczne                                           301
		19.2.4. Nastawniki elektryczne                                          301
		19.2.5. Zawory regulacyjne                                             306
		19.2.6. Urządzenia dozujące                                             312
	19.3. Urządzenia pomocnicze                                                313

20. UKŁADY STEROWANIA, SYGNALIZACJI I BLOKADY                        314
	20.1. Elementy logiczne                                                     314
		20.1.1. Bramka logiczna OR                                             315
		20.1.2. Bramka logiczna AND                                           315
		20.1.3. Bramka logiczna NOT                                           316
		20.1.4. Logiczne bramki złożone                                         316
		20.1.5. Przerzutniki                                                    317
		20.1.6. Liczniki                                                       317
	20.2. Układy sterowania                                                     319
		20.2.1. Sterowanie ręcznie                                              319
		20.2.2. Sterowanie automatyczne                                         319
		20.2.3. Sterowanie sekwencyjne                                         319
		20.2.4. Sterowanie logiczne                                             321
	20.3. Sygnalizacja                                                          322
	20.4. Blokada                                                             323

21. PROGRAMOWALNE STEROWNIKI LOGICZNE                              325

22. WSKAŹNIKI JAKOŚCI REGULACJI AUTOMATYCZNEJ                       333
	22.1. Statyczna dokładność regulacji                                           333
	22.2. Dynamiczna dokładność regulacji                                        334
		22.2.1. Stabilność asymptotyczna                                        334
		22.2.2. Cechy odpowiedzi skokowej                                      335
		22.2.3. Całkowe wskaźniki jakości regulacji                                337

23. PROJEKTOWANIE UKŁADÓW REGULACJI                                 338
	23.1. Identyfikacja obiektu regulacji                                           338
		23.1.1. Właściwości statyczne                                            338
		23.1.2. Właściwości dynamiczne                                         339
	23.2. Wybór i optymalizacja regulatora                                         342
		23.2.1. Wybór regulatora                                               342
		23.2.2. Optymalne nastawy regulatora PID                                 343
		23.2.3. Przykład doboru regulatora i jego nastaw z tabel                      348
	23.3. Schematy technologiczne automatyki                                      351

24. UKŁADY STEROWANIA PARAMETRAMI PROCESÓW W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM   354
	24.1. Przepływ płynów                                                      354
	24.2. Poziom cieczy                                                        355
	24.3. Ciśnienie gazu                                                        356
	24.4. Temperatura                                                          357
	24.5. Stężenie jonów wodorowych                                             358
	24.6. Proces ekstrakcji                                                      359
	24.7. Proces suszenia                                                       360
	24.8. Proces krystalizacji                                                    362
	24.9. Proces rektyfikacji                                                     363

25. PERSPEKTYWY ROZWOJU AUTOMATYKI                                  366
	25.1. Wyższe stopnie automatyzacji                                           366
		25.1.1. Regulacja nadrzędna                                             367
		25.1.2. Bezpośrednie sterowanie cyfrowe                                  368
	25.2. Blokowe systemy pomiarowo-regulacyjne i informatyczne                    369
		25.2.1. Warstwowa struktura układu pomiarow-regulacyjnego                 369
		25.2.2. Systemy redundantne                                            372
	25.3. Przemysłowe sieci komunikacyjne                                        372
		25.3.1. Klasyfikacja sieci komunikacyjnych                                372
		25.3.2. Protokoły transmisji                                             374
	25.4. Rozproszone systemy sterowania                                         379
	25.5. Mikrokontrolery                                                      385
	25.5.1. Architektura mikrokontrolerów                                    386
	25.5.2. Programowanie mikrokontrolerów                                 387
	25.6. Urządzenia mobilne                                                    387
	25.7. Roboty przemysłowe                                                   388
		25.7.1. Proces uczenia robota przemysłowego                               390
		25.7.2. Bezpieczeństwo pracy robota                                      391

26. POMIARY NIETYPOWYCH PARAMETRÓW PROCESÓW PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO        392
	26.1. Miernik zakażenia mikrobiologicznego zawartości ekstraktora cukrowniczego    392
	26.2. Automatyczny analizator kondensatu z wyparki                             396
	26.3. Alkalimetr konduktometryczny                                          400
	26.4. Elektrochemiczny analizator związków wapnia                              402
	26.5. Inne nietypowe przetworniki pomiarowe                                   408

27. LITERATURA                                                            409

28. NORMY I PRZEPISY LEGALIZACYJNE                                     413

29. PROSPEKTY I KATALOGI FIRM                                            415

30. WYKAZ WAŻNIEJSZYCH SKRÓTÓW                                       416

Inni Klienci oglądali również

40,50 zł 45,00 zł
Do koszyka

Rosja w procesach globalizacji

Zaangażowanie Rosji w procesy globalizacji jest uwarunkowane czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Do tych pierwszych należy przede wszystkim interes narodowy i strategiczne kalkulacje, dokonywane przez elity rządzące. Są one oparte na bogatym dziedz...
156,60 zł 174,00 zł
Do koszyka

Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość o...
22,68 zł 25,20 zł
Do koszyka

Rynkowe i technologiczne oraz regulacyjne uwarunkowania rozwoju krajowego sektora ciepłowniczego

Autorzy książki podjęli niezwykle istotny problem efektywnego wytwarzania, dostarczania i zużycia energii cieplnej co stanowi obecnie jeden z najważniejszych priorytetów w krajowej polityce energetycznej.Autorzy zajęli się kwestią implikac...
91,80 zł 102,00 zł
Do koszyka

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczy...
41,30 zł 59,00 zł
Do koszyka

Technologiczne magnolie

Magnolia to dla mnie symbol trwania i stale odradzającego się piękna. Jest rośliną znaną od wieków. Niełatwo się ją uprawia. Tak też jest z wkraczaniem w świat nowoczesnych technologii – wiemy, że odzwierciedlają coś, co było w nas od zawsze, trudno je...
53,10 zł 59,00 zł
Do koszyka

Dowody zagraniczne. Gromadzenie i dopuszczalność w polskim procesie karnym. Przewodnik z wzorami

W książce przedstawiono najważniejsze instrumenty współpracy dotyczącej postępowania dowodowego, wypracowane w ramach Unii Europejskiej, Rady Europy, ONZ i współpracy z USA. Najszerzej omówiono europejski nakaz dochodzeniowy, kt&oa...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!