Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko,
witaminy,
mikroelementy i
błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe
przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.
Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
· Białka
· Tłuszcze
· Węglowodany
· Witaminy
· Składniki mineralne
· Woda
· Równowaga kwasowo-zasadowa
Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
· Produkty zbożowe
· Mleko i sery
· Ziemniaki
· Warzywa i owoce
· Nasiona roślin strączkowych
· Tłuszcze
· Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
· Jaja
· Cukier i słodycze
Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
· Funkcje wątroby
· Przewlekłe choroby wątroby wymagające leczenia dietetycznego
· Leczenie dietetyczne w przewlekłych chorobach wątroby
Kamica żółciowa
Przewlekłe zapalenie trzustki
· Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
· Miary gospodarcze
· Naczynia kuchenne
· Sposoby przyrządzania potraw
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Przystawki
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
· Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego
· Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny
· Potrawy z ryb
Potrawy z niewielka ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
· Surówki
· Sałatki
· Warzywa gotowane
Sosy
· Sosy zimne
· Sosy gorące
· Sosy do potraw słodkich
Desery
Wypieki domowe
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw