0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Żywienie w sporcie

(Miękka)
3.20  (23 oceny)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 95,20 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

101,15 zł
Stan magazynowy:
Duża liczba
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Zamówienia od 299 zł wysyłamy GRATIS!
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
Uwaga! Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie. Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski, jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł nie oferujemy płatności przy odbiorze.

Przedpłata (Przelewy24)         do 299 zł   od 299 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 0 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 10,99 zł 0 zł
Pocztex 11,99 zł 0 zł
InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł  0 zł
Kurier DPD
12,49 zł 0 zł
Punkty odbioru DPD
10,99 zł 0 zł
Odbiór w Księgarni PWN
0 zł 0 zł



Płatność przy odbiorze         do 299 zł   od 299 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 14,99 zł 0 zł
Pocztex 15,99 zł 0 zł
Kurier DPD
16,49 zł 0 zł
Dodaj do schowka

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF

  • Kategorie:
    1. Sport
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Sport
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320048643
  • EAN: 9788320048643
  • Liczba stron: 296
  • Wymiary: 16.5x24.0cm
  • Waga: 0.42kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
Wstęp  
I. CZĘŚĆ OGÓLNA  
1. Potrzeby energetyczne sportowców  
1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii  
1.2. Całkowita przemiana materii  
1.3. Kryteria ciężkości pracy  
1.4. Dobowy wydatek energetyczny  
1.5. Źródła energii w pracy mięśni  
2. Składniki pokarmowe  
2.1. Składniki energetyczne  
2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowców, 2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej     przemiany tłuszczu i białka, 2.1.3. Tłuszcze
2.2. Materiały budulcowe  
2.2.1. Białka , 2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko, 2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców, 2.2.4. Gospodarka wodna ustroju, 2.2.5. Związki mineralne regulatorem gospodarki wodnej, 2.2.6. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa
2.3. Składniki regulujące  
2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, 2.3.2. Witaminy grupy B, 2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach  
3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło  antyoksydantów  
4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu  
4.1. Podnoszenie ciężarów  
4.2. Kolarstwo  
4.3. Gry sportowe  
4.4. Gimnastyka
4.5. Szermierka
4.6. Lekka atletyka  
4.7. Narciarstwo  
4.8. Biatlon  
4.9. Sporty wodne  
4.10. Łyżwiarstwo
4.11. Jeździectwo  
4.12. Łucznictwo  
4.13. Strzelectwo sportowe
4.14. Sporty walki    
4.15. Sport motorowy i żużlowy
4.16. Turystyka
4.17. Studenci wychowania fizycznego
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA  
1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
1.1. Żywienie w okresie treningu  
1.2. Żywienie w okresie zawodów  
1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym, 1.2.2. Żywienie w czasie zawodów, 1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych
1.3. Żywienie w okresie odnowy  
2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów  
2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych  
2.2. Ostrożnie z konserwami  
2.3. Napoje w sporcie  
2.4. Alkohol, używki i doping  
3. Regulowanie masy ciała w sporcie  
3.1. Racjonalna dieta odchudzająca  
3.2. Dieta zwiększająca masę ciała  
4. Odżywki w sporcie    
5. Zatrucia pokarmowe
5.1. Zanieczyszczenia żywności
6. Produkty spożywcze
6.1. Podział produktów na grupy
6.2. Produkty zbożowe  
6.3. Mleko i produkty mleczne  
6.4. Jaja  
6.5. Mięso, wędliny, ryby
6.6. Masło, śmietana  
6.7. Inne tłuszcze  
6.8. Ziemniaki
6.9. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C  
6.10. Warzywa i owoce obfitujące w karoten  
6.11. Inne warzywa i owoce  
6.12. Rośliny strączkowe suche  
6.13. Cukier i słodycze  
6.14. Grzyby i orzechy  
6.15. Zamiana produktów spożywczych  
7. Układanie jadłospisów  
7.1. Zasady układania jadłospisów
7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw  
8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych  
8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy)  
1. Sezon wiosenny, 2. Sezon letni , 3. Sezon jesienny, 4. Sezon zimowy  
8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie – krótkie dystanse)  
5. Sezon wiosenny, 6. Sezon letni, 7. Sezon jesienny, 8. Sezon zimowy  
8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój)
9. Sezon wiosenny, 10. Sezon letni, 11. Sezon jesienny, 12. Sezon zimowy
8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem)  
13. Sezon wiosenny, 14. Sezon letni, 15. Sezon jesienny, 16. Sezon zimowy  
8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo)  
17. Sezon wiosenny, 18. Sezon letni, 19. Sezon jesienny, 20. Sezon zimowy
8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód
sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy)
21. Sezon wiosenny, 22. Sezon letni, 23. Sezon jesienny, 24. Sezon zimowy
8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy)  
25. Sezon wiosenny, 26. Sezon letni, 27. Sezon jesienny, 28. Sezon zimowy
8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna)
29. Sezon wiosenny, 30. Sezon letni , 31. Sezon jesienny, 32. Sezon zimowy
9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach  
9.1. Zupy  
9.2. Potrawy mięsne        
9.3. Potrawy z ryb
9.4. Potrawy z jajek    
9.5. Potrawy z warzyw  
9.6. Zupy mleczne  
9.7. Potrawy mączne  
9.8. Kompoty  
9.9. Napoje
9.10. Desery  
9.11. Owoce z cukrem  
9.12. Przystawki
9.13. Dodatki do pieczywa  
Zakończenie  
Piśmiennictwo  
 

Inni Klienci oglądali również

160,65 zł 189,00 zł
Do koszyka

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego,<...
16,98 zł 21,00 zł
Do koszyka

E-sport w szkole.

Gry e-sportowe w procesie dydaktycznym i wychowawczymLeague of Legends - zasady i tryby gryZakładanie kontaUstawienia parametrów gryWybór postaciWybór przedmiotów, run i czarów przywoływa...
171,38 zł 209,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo t...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dziecka po urodzeniu, w pierwszych latach jego życia, a tak...
46,75 zł 55,00 zł
Do koszyka

Kinesiotaping w sporcie

Kinesiotaping w sporcie to praktyczny, bogato ilustrowany poradnik stosowania tej metody w grupie osób uprawiających różne dyscypliny sportu, zawierający przykłady rozwiązań problemów funkcjonalnych. Książka napisana jest językiem prostym, przystę...
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka

Psychologia sportu i aktywności fizycznej

Książka zawiera najnowszą wiedzę z zakresu psychologii sportu i aktywności fizycznej w kontekście praktycznym, ze szczególnym uwzględnieniem problemów związanych ze zdrowiem psychicznym. Zagadnienia kliniczne w psychologii sportu dotyczą nie tylko czyn...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!