0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Dostawa od 3,99 zł

Żywienie w sporcie (Miękka)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
69,00 zł
53,13 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 15,87 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 250 zł oraz dla paczek dostarczanych do księgarni PWN oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna (PayU, BLIK)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty5,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie3,99 zł
Kurier Poczta Polska5,99 zł
Paczkomaty InPost14,99zł
Kurier14,99zł
Księgarnia PWN - odbiór osobisty0,00zł
Płatność za pobraniem
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty6,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie6,99 zł
Kurier Poczta Polska8,99 zł
Kurier17,99 zł
Dodaj do schowka

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF

  • Kategorie:
    1. Dziedziny okołomedyczne »
    2. Żywienie, dietetyka
    1. Sport
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Sport
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320048643
  • EAN: 9788320048643
  • Liczba stron: 296
  • Wymiary: 16.5x24.0cm
  • Waga: 0.42kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Wstęp  
I. CZĘŚĆ OGÓLNA  
1. Potrzeby energetyczne sportowców  
1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii  
1.2. Całkowita przemiana materii  
1.3. Kryteria ciężkości pracy  
1.4. Dobowy wydatek energetyczny  
1.5. Źródła energii w pracy mięśni  
2. Składniki pokarmowe  
2.1. Składniki energetyczne  
2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowców, 2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej     przemiany tłuszczu i białka, 2.1.3. Tłuszcze
2.2. Materiały budulcowe  
2.2.1. Białka , 2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko, 2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców, 2.2.4. Gospodarka wodna ustroju, 2.2.5. Związki mineralne regulatorem gospodarki wodnej, 2.2.6. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa
2.3. Składniki regulujące  
2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, 2.3.2. Witaminy grupy B, 2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach  
3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło  antyoksydantów  
4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu  
4.1. Podnoszenie ciężarów  
4.2. Kolarstwo  
4.3. Gry sportowe  
4.4. Gimnastyka
4.5. Szermierka
4.6. Lekka atletyka  
4.7. Narciarstwo  
4.8. Biatlon  
4.9. Sporty wodne  
4.10. Łyżwiarstwo
4.11. Jeździectwo  
4.12. Łucznictwo  
4.13. Strzelectwo sportowe
4.14. Sporty walki    
4.15. Sport motorowy i żużlowy
4.16. Turystyka
4.17. Studenci wychowania fizycznego
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA  
1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
1.1. Żywienie w okresie treningu  
1.2. Żywienie w okresie zawodów  
1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym, 1.2.2. Żywienie w czasie zawodów, 1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych
1.3. Żywienie w okresie odnowy  
2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów  
2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych  
2.2. Ostrożnie z konserwami  
2.3. Napoje w sporcie  
2.4. Alkohol, używki i doping  
3. Regulowanie masy ciała w sporcie  
3.1. Racjonalna dieta odchudzająca  
3.2. Dieta zwiększająca masę ciała  
4. Odżywki w sporcie    
5. Zatrucia pokarmowe
5.1. Zanieczyszczenia żywności
6. Produkty spożywcze
6.1. Podział produktów na grupy
6.2. Produkty zbożowe  
6.3. Mleko i produkty mleczne  
6.4. Jaja  
6.5. Mięso, wędliny, ryby
6.6. Masło, śmietana  
6.7. Inne tłuszcze  
6.8. Ziemniaki
6.9. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C  
6.10. Warzywa i owoce obfitujące w karoten  
6.11. Inne warzywa i owoce  
6.12. Rośliny strączkowe suche  
6.13. Cukier i słodycze  
6.14. Grzyby i orzechy  
6.15. Zamiana produktów spożywczych  
7. Układanie jadłospisów  
7.1. Zasady układania jadłospisów
7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw  
8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych  
8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy)  
1. Sezon wiosenny, 2. Sezon letni , 3. Sezon jesienny, 4. Sezon zimowy  
8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie – krótkie dystanse)  
5. Sezon wiosenny, 6. Sezon letni, 7. Sezon jesienny, 8. Sezon zimowy  
8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój)
9. Sezon wiosenny, 10. Sezon letni, 11. Sezon jesienny, 12. Sezon zimowy
8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem)  
13. Sezon wiosenny, 14. Sezon letni, 15. Sezon jesienny, 16. Sezon zimowy  
8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo)  
17. Sezon wiosenny, 18. Sezon letni, 19. Sezon jesienny, 20. Sezon zimowy
8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód
sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy)
21. Sezon wiosenny, 22. Sezon letni, 23. Sezon jesienny, 24. Sezon zimowy
8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy)  
25. Sezon wiosenny, 26. Sezon letni, 27. Sezon jesienny, 28. Sezon zimowy
8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna)
29. Sezon wiosenny, 30. Sezon letni , 31. Sezon jesienny, 32. Sezon zimowy
9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach  
9.1. Zupy  
9.2. Potrawy mięsne        
9.3. Potrawy z ryb
9.4. Potrawy z jajek    
9.5. Potrawy z warzyw  
9.6. Zupy mleczne  
9.7. Potrawy mączne  
9.8. Kompoty  
9.9. Napoje
9.10. Desery  
9.11. Owoce z cukrem  
9.12. Przystawki
9.13. Dodatki do pieczywa  
Zakończenie  
Piśmiennictwo  
 

Polecamy
Tab1

    Recenzje

    Dodaj recenzję
    Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
     
    Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.