• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Żywienie w sporcie

(Miękka)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
109,00 zł
91,56 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 17,44 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 h w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 300 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł oferujemy wyłącznie płatność elektroniczną.

Płatność elektroniczna     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
ORLEN Paczka
8,99 zł 7,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 8,99 zł 7,99 zł
Kurier Poczta Polska 10,99 zł 9,99 zł
InPost Paczkomaty 24/7
11,99 zł 9,99 zł
Kurier 12,99 zł 11,99 zł



Płatność przy odbiorze     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 11,99 zł 10,99 zł
Kurier Poczta Polska 13,99 zł 12,99 zł
Kurier 15,99 zł 14,99 zł
Dodaj do schowka
Złóż zamówienie do 16-tej, wybierz dostawę ORLEN Paczka lub kurierem, a wyślemy je jeszcze dziś!.

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF

  • Kategorie:
    1. Sport
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Sport
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320048643
  • EAN: 9788320048643
  • Liczba stron: 296
  • Wymiary: 16.5x24.0cm
  • Waga: 0.42kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
Wstęp  
I. CZĘŚĆ OGÓLNA  
1. Potrzeby energetyczne sportowców  
1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii  
1.2. Całkowita przemiana materii  
1.3. Kryteria ciężkości pracy  
1.4. Dobowy wydatek energetyczny  
1.5. Źródła energii w pracy mięśni  
2. Składniki pokarmowe  
2.1. Składniki energetyczne  
2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowców, 2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej     przemiany tłuszczu i białka, 2.1.3. Tłuszcze
2.2. Materiały budulcowe  
2.2.1. Białka , 2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko, 2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców, 2.2.4. Gospodarka wodna ustroju, 2.2.5. Związki mineralne regulatorem gospodarki wodnej, 2.2.6. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa
2.3. Składniki regulujące  
2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, 2.3.2. Witaminy grupy B, 2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach  
3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło  antyoksydantów  
4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu  
4.1. Podnoszenie ciężarów  
4.2. Kolarstwo  
4.3. Gry sportowe  
4.4. Gimnastyka
4.5. Szermierka
4.6. Lekka atletyka  
4.7. Narciarstwo  
4.8. Biatlon  
4.9. Sporty wodne  
4.10. Łyżwiarstwo
4.11. Jeździectwo  
4.12. Łucznictwo  
4.13. Strzelectwo sportowe
4.14. Sporty walki    
4.15. Sport motorowy i żużlowy
4.16. Turystyka
4.17. Studenci wychowania fizycznego
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA  
1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
1.1. Żywienie w okresie treningu  
1.2. Żywienie w okresie zawodów  
1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym, 1.2.2. Żywienie w czasie zawodów, 1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych
1.3. Żywienie w okresie odnowy  
2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów  
2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych  
2.2. Ostrożnie z konserwami  
2.3. Napoje w sporcie  
2.4. Alkohol, używki i doping  
3. Regulowanie masy ciała w sporcie  
3.1. Racjonalna dieta odchudzająca  
3.2. Dieta zwiększająca masę ciała  
4. Odżywki w sporcie    
5. Zatrucia pokarmowe
5.1. Zanieczyszczenia żywności
6. Produkty spożywcze
6.1. Podział produktów na grupy
6.2. Produkty zbożowe  
6.3. Mleko i produkty mleczne  
6.4. Jaja  
6.5. Mięso, wędliny, ryby
6.6. Masło, śmietana  
6.7. Inne tłuszcze  
6.8. Ziemniaki
6.9. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C  
6.10. Warzywa i owoce obfitujące w karoten  
6.11. Inne warzywa i owoce  
6.12. Rośliny strączkowe suche  
6.13. Cukier i słodycze  
6.14. Grzyby i orzechy  
6.15. Zamiana produktów spożywczych  
7. Układanie jadłospisów  
7.1. Zasady układania jadłospisów
7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw  
8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych  
8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy)  
1. Sezon wiosenny, 2. Sezon letni , 3. Sezon jesienny, 4. Sezon zimowy  
8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie – krótkie dystanse)  
5. Sezon wiosenny, 6. Sezon letni, 7. Sezon jesienny, 8. Sezon zimowy  
8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój)
9. Sezon wiosenny, 10. Sezon letni, 11. Sezon jesienny, 12. Sezon zimowy
8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem)  
13. Sezon wiosenny, 14. Sezon letni, 15. Sezon jesienny, 16. Sezon zimowy  
8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo)  
17. Sezon wiosenny, 18. Sezon letni, 19. Sezon jesienny, 20. Sezon zimowy
8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód
sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy)
21. Sezon wiosenny, 22. Sezon letni, 23. Sezon jesienny, 24. Sezon zimowy
8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy)  
25. Sezon wiosenny, 26. Sezon letni, 27. Sezon jesienny, 28. Sezon zimowy
8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna)
29. Sezon wiosenny, 30. Sezon letni , 31. Sezon jesienny, 32. Sezon zimowy
9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach  
9.1. Zupy  
9.2. Potrawy mięsne        
9.3. Potrawy z ryb
9.4. Potrawy z jajek    
9.5. Potrawy z warzyw  
9.6. Zupy mleczne  
9.7. Potrawy mączne  
9.8. Kompoty  
9.9. Napoje
9.10. Desery  
9.11. Owoce z cukrem  
9.12. Przystawki
9.13. Dodatki do pieczywa  
Zakończenie  
Piśmiennictwo  
 

66,36 zł 79,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach kostno stawowych

O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W książce omówiono n...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka

Żywienie dzieci

W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczegól...
167,16 zł 199,00 zł
Do koszyka

Sport niepełnosprawnych dla fizjoterapeutów i terapeutów zajęciowych

Sport niepełnosprawnych dla fizjoterapeutów i terapeutów zajęciowych to kompendium najnowszej wiedzy na temat sportu osób z niepełnosprawnościami. Sport ten jest pokazany z uwzględnieniem różnych dysfunkcji zawodników i w s...
142,68 zł 174,00 zł
Do koszyka

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego,<...
33,13 zł 38,00 zł
Do koszyka

Komunikacja sponsoringowa w sporcie XXI wieku

Książka adresowana jest zarówno do osób zainteresowanych komunikacją sponsoringową, jak i tych, którzy zajmują się komunikacją na poziomie całej organizacji. Mogą to być pracownicy korporacji, ale opisane tu zasady komunikacji są u...
31,04 zł 45,00 zł
Do koszyka

Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie

Kolejna, długo oczekiwana książka Oliviera Lafay`a autora bestsellerowego Treningu siłowego bez sprzętu. Jest to kompendium wiedzy na temat odżywiania w treningu i sporcie. Czytelnik znajdzie w niej teorię ale i tabele, wyliczenia, jadłospisy i trening...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.