Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego. W książce poruszono najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i ambulatoryjnej. Przedstawiono również zagadnienia związane z kwestią finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych.
Wiedza teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów, reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia żywieniowego. Publikację dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa, medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem żywieniowym.
Recenzenci:
dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka
prof. dr hab. n. med. Agnieszka Szlagatys- Sidorkiewicz
Patronat merytoryczny:
Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego