Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym.
Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać
produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć
poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
· Mleko, przetwory mleczne
· Jaja
· Mięso, przetwory mięsne
· Ryby, przetwory rybne
· Tłuszcze
· Produkty zbożowe
· Warzywa, przetwory warzywne
· Owoce, przetwory owocowe
· Orzechy, nasiona
· Cukier, wyroby cukiernicze
· Napoje
· Potrawy
Piśmiennictwo
Skorowidz produktów spożywczych i potraw