• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw (Miękka)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
99,00 zł
83,16 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 15,84 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 350 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł oferujemy wyłącznie płatność elektroniczną.

Płatność elektroniczna     do 199,99 zł   od 200 zł do 349,99 zł
ORLEN Paczka
8,99 zł 6,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 8,99 zł 6,99 zł
Kurier Poczta Polska 12,49 zł 8,99 zł
InPost Paczkomaty 24/7
12,49 zł 8,99 zł
Kurier 13,49 zł 10,99 zł



Płatność przy odbiorze     do 199,99 zł   od 200 zł do 349,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 11,99 zł 9,99 zł
Kurier Poczta Polska 15,49 zł 11,99 zł
Kurier 16,49 zł 13,99 zł
Dodaj do schowka

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.

Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.

Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.

Nowe wydanie książki, w podręcznym formacie, przygotowane tak, by łatwiej można było z niej korzystać. Przedstawione w niej dane zostały opracowane w Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczych żywności Instytutu żywności i żywienia im. Prof. Dra Aleksandra Szczygła w Warszawie. Publikacja uzupełniona o nowe produkty i potrawy pomoże diabetykom w ocenie sposobu żywienia pod katem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest wartość energetyczna i odżywcza produktów.

  • Kategorie:
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • EAN: 9788320055863
  • Liczba stron: 220
  • Wymiary: 20.5x24.5cm
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).

Beata Przygoda

Dr inż., Kierownik Pracowni Witamin w Instytucie Żywności i Żywienia. Zawodowo zajmuje się przede wszystkim szeroko pojętymi zagadnieniami dotyczącymi wartości odżywczej żywności, w tym znakowaniem żywności. Współautorka bazy danych oraz tabel składu i wartości odżywczej żywności. Obszar jej badań naukowych obejmuje także: wpływ procesów kulinarnych na zawartość składników odżywczych w potrawach oraz profilowanie żywności. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Hanna Kunachowicz

Prof. dr hab. ; wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia; w latach 1980–2011 kierownik Zakładu Wartości Odżywczych Żywności; uczestnik międzynarodowych badań nad składem i wartością odżywczą żywności oraz bazami danych (FDB) w krajach Unii Europejskiej w ramach wielu projektów; obszar badań naukowych: wartość odżywcza białka w różnych produktach spożywczych i jego wykorzystaniem w organizmie; ocena wartości odżywczej produktów spożywczych, w tym preparatów niekonwencjonalnych lub otrzymanych metodami niekonwencjonalnymi; określenie zawartości w produktach spożywczych różnych składników odżywczych i nieodżywczych oraz ich współzależności w przemianach biochemicznych w organizmie; współautor Tabel składu i wartości odżywczych żywności w formie książkowej oraz w postaci elektronicznej bazy danych.

26,08 zł 30,45 zł
Do koszyka

Wybrane aspekty funkcjonowania rynku finasowego w warunkach kryzysu

W publikacji zebrano opracowania piętnastu młodych autorów - studentów kierunków ekonomicznych Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie i Uniwersytetu Jagiellońskiego - którzy w szczególny sposób wykazu...
31,03 zł 32,00 zł
Do koszyka

Rozliczenie z totalitaryzmem Rosyjska krytyka literacka w okresie pieriestrojki (wybrane spory)

„[…] monografia pana Łukasza Gemziaka ma znaczenie niebagatelne dla stanu badań nad kulturą pierestrojki. Istotą książki jest bowiem nie tyle ukazanie znaczenia kilku wybranych utworów literackich, i nie tyle analiza ich recepcji, c...
62,90 zł 74,00 zł
Do koszyka

Badanie towarów spożywczych

Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.Obecna k...
70,56 zł 84,00 zł
Do koszyka

Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Wybrane zagadnienia

Monografia Współczesne wyzwania zdrowia publicznego. Wybrane zagadnienia, przygotowana przez Zespół Szkoły Zdrowia Publicznego CMKP i pod redakcją prof. dr. hab. Jarosława Pinkasa, dotyczy kluczowych uwarunkowań instytucjonalnych, społecznych...
35,79 zł 39,00 zł
Do koszyka

Wybrane elementy socjologii

Socjologia zazwyczaj kojarzy się z ankietowaniem i badaniem opinii publicznej. W rzeczywistości jest ona próbą zrozumienia społeczeństwa, dlatego też jest to jedna z dyscyplin naukowych, których osiągnięcia są bardzo przydatne w codzienne...
68,82 zł 90,00 zł
Do koszyka

Zagraniczne inwestycje bezpośrednie a wzrost gospodarczy w Polsce oraz wybranych krajach Europy Środkowej i Wschodniej

Kraje EŚW-10, w tym Polska zadają sobie liczne pytania związane z obecnością kapitału zagranicznego w ich gospodarkach. Wśród głównych są takie: Jak przyciągnąć ZIB? Czy ważniejszy jest wolumen czy struktura napływu ZIB? Czy może alokacja...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.