0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw (Miękka)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
69,00 zł
55,20 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 13,80 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 250 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie7,75 zł
Kurier Poczta Polska10,75 zł
Paczkomaty InPost 9,75 zł
Kurier12,75 zł
Odbiór w księgarni PWNGRATIS
Płatność za pobraniem
Poczta Polska - odbiór w punkcie10,75 zł
Kurier Poczta Polska13,75 zł
Kurier15,75 zł
Dodaj do schowka

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.

Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.

Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.

Nowe wydanie książki, w podręcznym formacie, przygotowane tak, by łatwiej można było z niej korzystać. Przedstawione w niej dane zostały opracowane w Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczych żywności Instytutu żywności i żywienia im. Prof. Dra Aleksandra Szczygła w Warszawie. Publikacja uzupełniona o nowe produkty i potrawy pomoże diabetykom w ocenie sposobu żywienia pod katem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest wartość energetyczna i odżywcza produktów.

  • Kategorie:
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • EAN: 9788320055863
  • Liczba stron: 220
  • Wymiary: 20.5x24.5cm
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).

Beata Przygoda

Dr inż., Kierownik Pracowni Witamin w Instytucie Żywności i Żywienia. Zawodowo zajmuje się przede wszystkim szeroko pojętymi zagadnieniami dotyczącymi wartości odżywczej żywności, w tym znakowaniem żywności. Współautorka bazy danych oraz tabel składu i wartości odżywczej żywności. Obszar jej badań naukowych obejmuje także: wpływ procesów kulinarnych na zawartość składników odżywczych w potrawach oraz profilowanie żywności. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Hanna Kunachowicz

Prof. dr hab. ; wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia; w latach 1980–2011 kierownik Zakładu Wartości Odżywczych Żywności; uczestnik międzynarodowych badań nad składem i wartością odżywczą żywności oraz bazami danych (FDB) w krajach Unii Europejskiej w ramach wielu projektów; obszar badań naukowych: wartość odżywcza białka w różnych produktach spożywczych i jego wykorzystaniem w organizmie; ocena wartości odżywczej produktów spożywczych, w tym preparatów niekonwencjonalnych lub otrzymanych metodami niekonwencjonalnymi; określenie zawartości w produktach spożywczych różnych składników odżywczych i nieodżywczych oraz ich współzależności w przemianach biochemicznych w organizmie; współautor Tabel składu i wartości odżywczych żywności w formie książkowej oraz w postaci elektronicznej bazy danych.

Inni Klienci oglądali również

37,05 zł 49,00 zł
Do koszyka

Wybrane zagadnienia e-edukacji

Monografia zawiera najbardziej wartościowe , w opinii recenzentów, artykuły naukowe powstałe jako rozwinięcia referatów wygłoszonych na VII Konferencji Uniwersytet Wirtualny (2007r.). Artykuły dotycz zagadnień z czterech działów :<...
22,90 zł 30,45 zł
Do koszyka

Wybrane aspekty funkcjonowania rynku finasowego w warunkach kryzysu

W publikacji zebrano opracowania piętnastu młodych autorów - studentów kierunków ekonomicznych Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie i Uniwersytetu Jagiellońskiego - którzy w szczególny sposób wykazu...
46,80 zł 52,00 zł
Do koszyka

Wykorzystanie instrumentów polityki rachunkowości w wybranych obszarach sprawozdania finansowego

W książce przedstawiono zagadnienie zastosowania instrumentów polityki rachunkowości w obszarze sprawozdania finansowego, uwzględniając krajowe i międzynarodowe regulacje rachunkowości. Wskazano możliwości wykorzystania wybranych instrument&oacu...
28,35 zł 31,50 zł
Do koszyka

Wybrane zagadnienia zmieniającej się rzeczywistości

Książka poświęcona została zmieniającej się rzeczywistości, powodującej, że obok wielu innowacyjnych rozwiązań czy ułatwień, które pomagają człowiekowi radzić sobie z problemami, istnieją również utrudnienia i nieznane wcześniej zagrożeni...
63,12 zł 69,00 zł
Do koszyka

Jerzy Wróblewski Pisma wybrane

Ponieważ przedstawiony tutaj wybór zawiera zbiór znakomitych artykułów publikowanych przez wiele lat przede wszystkim w "Państwie i Prawie" oraz "Studiach Prawno-Ekonomicznych", wyłania się z niego swoisty podrę...
38,31 zł 41,90 zł
Do koszyka

Marketing regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych

Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział dotyczy zagadnień terminologicznych, jak również zawiera omówienie stanu wiedzy na podstawie literatury przedmiotu. W swym charakterze przyjmuje profil teoretyczny i stanowi k...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.