Dieta w niewydolności serca.
Niewydolność serca jest jedną z najpoważniejszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroba ta wpływa na jakość życia pacjenta oraz jego bliskich. Rozpoznanie niewydolności serca może wywoływać mnóstwo pytań i obaw. Dlatego celem tego kompendium jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia tej choroby. Zmiana nawyków żywieniowych może być wyzwaniem, ale przy odpowiednim wsparciu i motywacji można odzyskać kontrolę nad chorobą i czerpać radość z codziennych aktywności.
Publikacja pozwoli zrozumieć, jakie zmiany w sposobie odżywienia są niezbędne oraz jakie korzyści zdrowotne może to przynieść. Znajdują się tutaj jasno sformułowane wytyczne dotyczące różnych aspektów odżywiania, takich jak ograniczenie sodu, kontrola płynów, odpowiedni poziom białka i wybór odpowiednich tłuszczów. Czytelnik znajdzie tu również listę produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, tak aby wspomóc funkcjonowanie serca oraz poprawić samopoczucie. Książka zawiera przepisy na pyszne i zdrowe potrawy, które pozwolą cieszyć się jedzeniem.
„Dieta w niewydolności serca” to nie tylko poradnik żywieniowy, lecz także książka, która pozwoli zrozumieć chorobę i jej wpływ na codzienne funkcjonowanie.
Wierzymy, że stanie się nieocenionym przewodnikiem w drodze do pokonania niewydolności serca i zbudowania lepszego i zdrowszego życia.
Recenzent:
dr n. o zdr. Marta Wleklik
Patronaty medialne:
Dietetycy org.
Food Forum,
Współczesna Dietetyka
Seria Dieta. Kompendium dla każdego
Seria Dieta. Kompendium dla każdego, pozwala zarówno dietetykom, lekarzom rodzinnym, jak i pacjentom i ich rodzinom zaplanować odpowiednią dietę w zależności od potrzeb czy problemów zdrowotnych. Każda z publikacji stanowi kompendium wiedzy w danym temacie.
„Dieta eliminacyjna” to poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania. Książka rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa i w jaki sposób podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych” prowadzi przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. W książce znajdziecie pomocne tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością można przygotować w domu.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach.
„Dieta seniora” opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań.
„Dieta w endometriozie” porusza ważną tematykę powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo, jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni. Porusza również takie zagadnienia, jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych. W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować, tworząc swój codzienny jadłospis.
„Dieta w chorobach nerek przed dializą” przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia.
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” w przystępny sposób opisuje i wyjaśnia najważniejsze zagadnienia istotne dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia przyszłej mamy. Prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu oraz rozwiewa wiele wątpliwość, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień.