Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a
zdrowie publiczne.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Przedmowa XVII Wykaz wybranych akronimów XIX Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia 1 1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha 3 1.1. Wprowadzenie 3 1.2. Żywienie w okresie niemowlęcym 3 1.3. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat 18 1.4. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym 22 1.5. Żywienie dzieci w wieku szkolnym 25 To jest najważniejsze 28 Literatura uzupełniająca 29 2. Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym Jan Jeszka, Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska 31 2.1. Wprowadzenie 31 2.2. Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego 32 2.3. Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie 34 2.4. Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 37 2.5. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego 44 2.6. Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 45 2.7. Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego 48 2.8. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego 50 2.9. Środki ergogeniczne dla sportowców 55 To jest najważniejsze 57 Literatura uzupełniająca 58 3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak 61 3.1. Wprowadzenie 61 3.2. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym 62 3.3. Żywienie w ciąży 63 3.4. Żywienie w połogu i okresie karmienia 76 3.5. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży 77 To jest najważniejsze 78 Literatura uzupełniająca 78 4. Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 80 4.1. Wprowadzenie 80 4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym 81 4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku 82 4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 83 4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych 86 To jest najważniejsze 88 Literatura uzupełniająca 89 5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt 90 5.1. Wprowadzenie 90 5.2. Ekstremalne warunki środowiska 90 5.3. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska 92 5.4. Klimat wysokogórski 113 5.5. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych 116 5.6. Jet lag – zespół długu czasowego 118 To jest najważniejsze 121 Literatura uzupełniająca 122 Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób 125 6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 127 6.1. Wprowadzenie 127 6.2. Niedobory energii i białka 131 6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) 136 6.4. Niedobór jodu 139 6.5. Niedobór wapnia 142 6.6. Niedobór fluoru 146 6.7. Niedobór żelaza 147 6.8. Niedobór magnezu 150 6.9. Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego 152 6.10. Niedobór witaminy A 156 6.11. Niedobór witaminy D 160 6.12. Niedobór witaminy K 162 6.13. Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne 165 6.14. Zakończenie 166 To jest najważniejsze 167 Literatura uzupełniająca 176 7. Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska 187 7.1. Wprowadzenie 187 7.2. Próchnica zębów 189 7.3. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia 193 7.4. Choroby przyzębia 194 7.5. Choroby błon śluzowych jamy ustnej 195 To jest najważniejsze 199 Literatura uzupełniająca 200 8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiernicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha 201 8.1. Wprowadzenie 201 8.2. Ostra biegunka 202 8.3. Biegunka przewlekła 204 8.4. Nietolerancja mono- i disacharydów 207 8.5. Alergia pokarmowa 209 8.6. Celiakia 211 8.7. Mukowiscydoza 213 8.8. Żywienie w stanach niedoboru żelaza 217 To jest najważniejsze 220 Literatura uzupełniająca 221 9. Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 223 9.1. Wprowadzenie 223 9.2. Charakterystyka i przemiany lipoprotein 224 9.3. Diagnostyka dyslipidemii 227 9.4. Cel leczenia dyslipidemii 230 9.5. Dieta w leczeniu dyslipidemii 232 To jest najważniejsze 237 Literatura uzupełniająca 238 10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica 240 10.1. Wprowadzenie 240 10.2. Choroby przełyku 244 10.3. Dyspepsja czynnościowa 245 10.4. Zaburzenia czynnościowe jelit 249 10.5. Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żłciowego i zwieracza Oddiego 258 To jest najważniejsze 262 Literatura uzupełniająca 262 11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 264 11.1. Wprowadzenie 264 11.2. Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD 265 11.3. Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych 267 11.4. Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) 274 11.5. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) 277 To jest najważniejsze 281 Literatura uzupełniająca 281 12. Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska 284 12.1. Wprowadzenie 284 12.2. Dieta w nadciśnieniu 285 12.3. Dieta śródziemnomorska 291 12.4. Inne modyfikacje diety 291 To jest najważniejsze 292 Literatura uzupełniająca 293 13. Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 295 13.1. Wprowadzenie 295 13.2. Epidemiologia cukrzycy 295 13.3. Podział cukrzycy 296 13.4. Objawy cukrzycy 297 13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 298 13.6. Diagnostyka cukrzycy 298 13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy 298 13.8. Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 312 To jest najważniejsze 313 Literatura uzupełniająca 314 14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke 316 14.1. Wprowadzenie 316 14.2. Żywienie w nietolerancji laktozy 316 14.3. Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) 319 14.4. Żywienie w chorobie wrzodowej 322 14.5. Żywienie osób po resekcji żołądka 323 14.6. Żywienie w zaburzeniach żniania żołądka 325 14.7. Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit 326 To jest najważniejsze 333 Literatura uzupełniająca 334 15. Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi 336 15.1. Wprowadzenie 336 15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja 337 15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej 338 15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych 341 15.5. Objawy alergii pokarmowej 343 To jest najważniejsze 347 Literatura uzupełniająca 348 16. Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski 350 16.1. Wprowadzenie 350 16.2. Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby 351 16.3. Stłuszczenie wątroby 358 16.4. Choroba Wilsona 361 16.5. Hemochromatoza 362 16.6. Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym 364 16.7. Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym 364 To jest najważniejsze 365 Literatura uzupełniająca 365 17. Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 368 17.1. Wprowadzenie 368 17.2. Zarys patofi zjologii zewnętrznego wydzielania trzustki 369 17.3. Ostre zapalenie trzustki (OZT) 371 17.4. Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) 375 17.5. Mukowiscydoza 380 17.6. Rak trzustki 381 17.7. Chory po całkowitym usunięciu trzustki 382 To jest najważniejsze 384 Literatura uzupełniająca 384 18. Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski 386 18.1. Wprowadzenie 386 18.2. Przewlekła choroba nerek 386 18.3. Zaawansowane stadia PChN 390 18.4. Ostra niewydolność nerek 391 To jest najważniejsze 391 Literatura uzupełniająca 392 19. Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 393 19.1. Wprowadzenie 393 19.2. Przyczyny hiperurykemii 394 19.3. Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego 394 19.4. Dieta a wydalanie kwasu moczowego 395 To jest najważniejsze 396 Literatura uzupełniająca 397 20. Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 398 20.1. Wprowadzenie 398 20.2. Zmiany w obrębie struktur stawowych 398 20.3. Podział chorób tkanki łącznej 399 20.4. Leczenie chorób tkanki łącznej 399 To jest najważniejsze 404 Literatura uzupełniająca 405 21. Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 407 21.1. Wprowadzenie 407 21.2. Rodzaje osteoporozy 408 21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy 410 21.4. Rozpoznanie osteoporozy 410 21.5. Leczenie osteoporozy 411 21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie 412 To jest najważniejsze 420 Literatura uzupełniająca 420 22. Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski 424 22.1. Wprowadzenie 424 22.2. Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych 425 22.3. Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej 429 22.4. Dieta w chorobach nowotworowych 430 To jest najważniejsze 434 Literatura uzupełniająca 435 23. Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska 438 23.1. Wprowadzenie 438 23.2. Występowanie choroby otyłościowej 440 23.3. Etiologia choroby otyłościowej 442 23.4. Czynniki genetyczne 443 23.5. Czynniki środowiskowe 444 23.6. Następstwa otyłości 451 23.7. Leczenie dietetyczne 452 To jest najważniejsze 464 Literatura uzupełniająca 465 24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia Jerzy Kosowicz , Andrzej Rajewski 467 I. Jadłowstręt psychiczny 467 24.1. Wprowadzenie 467 24.2. Etiopatogeneza 467 24.3. Objawy 468 24.4. Badania przedmiotowe 469 24.5. Zaburzenia hormonalne 469 24.6. Leczenie anoreksji 469 24.7. Powikłania anoreksji 471 24.8. Rokowanie 471 II. Bulimia 472 24.9. Wprowadzenie 472 24.10. Objawy i występowanie 472 24.11. Badania przedmiotowe, diagnostyka 472 24.12. Leczenie bulimii 473 To jest najważniejsze 474 Literatura uzupełniająca 474 Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe 477 25. Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 479 25.1. Wprowadzenie 479 25.2. Rodzaje niedożywienia 479 25.3. Niedożywienie szpitalne 481 25.4. Ryzyko niedożywienia 482 25.5. Identyfikacja chorych niedożywionych 483 25.6. Ocena stanu odżywienia 484 25.7. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 488 25.8. Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego 492 25.9. Metody leczenia żywieniowego 496 To jest najważniejsze 503 Literatura uzupełniająca 503 Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 505 26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 507 26.1. Wprowadzenie 507 26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków 509 26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu 513 To jest najważniejsze 515 Literatura uzupełniająca 515 27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 517 27.1. Wprowadzenie 517 27.2. Prawidłowe żywienie 520 27.3. Jadłospis – na co należy zwrócić uwagę 522 27.4. Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków 524 27.5. Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego 527 To jest najważniejsze 531 Literatura uzupełniająca 531 28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, Ewa Matczuk 533 28.1. Wprowadzenie 533 28.2. Konsekwencje wadliwego żywienia 535 28.3. Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego 537 28.4. Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia 538 To jest najważniejsze 543 Literatura uzupełniająca 544 29. Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka 548 29.1. Wprowadzenie 548 29.2. Rozwój poradnictwa dietetycznego 548 29.3. Kształcenie dietetyków 551 29.4. Zatrudnienie dietetyków 553 29.5. Zadania poradnictwa dietetycznego 557 29.6. Formy poradnictwa dietetycznego 558 To jest najważniejsze 561 Literatura uzupełniająca 561 30. Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 563 30.1. Wprowadzenie 563 30.2. Zmniejszenie wchłaniania leków 565 30.3. Zwiększenie wchłaniania leków 568 30.4. Zaburzenia metabolizmu leków 569 30.5. Działania synergiczne leków i składników żywności 573 30.6. Działania antagonistyczne leków i składników żywności 576 To jest najważniejsze 576 Literatura uzupełniająca 577 31. Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak 578 31.1. Wprowadzenie 578 31.2. Zadania i metody obróbki wstępnej 579 31.3. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw 583 31.4. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 588 31.5. Stabilność witamin a technologia potraw 589 31.6. Przemiany białek w technologii potraw 597 31.7. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw 602 31.8. Przemiany tłuszczów 603 To jest najważniejsze 605 Literatura uzupełniająca 606 Skorowidz 607