Dieta antyhistaminowa
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości. Ponieważ odgrywa kluczową role w reakcjach alergicznych, jej następstwami są m.in.:
bóle głowy,
wysypka,
swędzenie skóry,
bóle brzucha,
biegunka,
wodnisty katar, kaszel,
zaburzenia rytmu serca.
W
poradniku podano praktyczne rady, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
WPROWADZENIE
HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA
Co to jest histamina?
Diaminooksydaza
Definicja nietolerancji histaminy
Rozpoznanie nietolerancji histaminy
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Podstawowe informacje
Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy?
Wyroby z mleka i sery
Czekolada
Mięso i wyroby mięsne
Ryby i produkty rybne
Ocet
Owoce i warzywa
Alkohol
Aminy biogenne
Uwalniacze histaminy
Dodatki spożywcze
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY
Dorośli
Dzieci
Leki
Nietolerancja środków cieniujących
Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne
Histamina w ciąży
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ?
Tolerowane produkty spożywcze
Nietolerowane produkty spożywcze
Produkty spożywcze - tabela wymienników
PRZEPISY
Podstawowe informacje o gotowaniu
Zupy
Sałatki
Dania główne
Desery
Ciasta i torty
Ciasteczka
Pasty do pieczywa
Literatura źródłowa
DODATEK
Leki
Dodatki spożywcze, symbole E