0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka sportowa (Miękka ze skrzydełkami)

3.60  (11 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Wkrótce
w sprzedaży
Dodaj do schowka
Uwaga! ten produkt jest zapowiedzią i na razie nie jest sprzedawany
Data premiery: 17.05.2019

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.

W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).

Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.

Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.

ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI

ŻYWIENIE

  • Trawienie i przemiana materii
  • Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
  • Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
  • Biochemia wysiłku fizycznego
  • Bilans energetyczny
  • Planowanie aktywności fizycznej
  • Budowa i skład ciała
  • Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
  • Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
  • Wartość odżywcza produktów spożywczych
  • Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
  • Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
  • Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
  • Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
  • Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
  • Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
  • Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
  • Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
  • Zaburzenia odżywiania
  • Alkohol a sport

DIETETYKA

  • Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
  • Przygotowanie do wysiłku
  • Regeneracja powysiłkowa
  • Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
  • Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
  • Kobieta sportowiec
  • Sportowiec z cukrzycą
  • Sportowiec wegetarianin
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
  • Psychologia i odżywianie
  • Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała

SUPLEMENTY DIETY

  • Suplementy diety w sporcie
  • Suplementacja i żywienie, a doping

PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI

  • Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
  • Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
  • Metody oceny sposobu żywienia
  • Metody oceny stanu odżywienia
  • Monitoring medyczny sportowców
  • Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
  • Dieta osób aktywnych
  • Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
  • Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
  • Ciekawostki żywieniowe


Patroni:


Patroni

  • Kategorie:
    1. Medycyna »
    2. Medycyna sportowa
    1. Sport
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak
  • Język wydania: polski
  • EAN: 9788320055870
  • Liczba stron: 900
  • Wymiary: 16.5x23.5cm
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).

Barbara Frączek

Profesor nadzwyczajny AWF Kraków, Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, Instytut Nauk Biomedycznych, AWF, Kraków Konsultant ds. Żywienia Zawodników PZN oraz innych polskich sportowców trenujących wyczynowo. Autorka monografii z zakresu dietetyki sportowej, wielu oryginalnych prac naukowych z zakresu endokrynologii, fizjologii wysiłku, promocji zdrowia, suplementacji diety, żywienia człowieka i dietetyki sportowej

Jarosław Krzywański

Dr n. med. - Specjalista medycyny sportowej, specjalista chorób wewnętrznych Szef polskiej misji medycznej olimpijczyków, Autor monografii z zakresu fizjologii wysiłku, promocji zdrowia, dietetyki sportowej

Hubert Krysztofiak

Dr n. med. - Specjalista medycyny sportowej, specjalista chorób wewnętrznych Dyrektor Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej, zasiada w Radzie Naukowej, podyplomowych studiów z medycyny sportowej realizowanych pod auspicjami Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego – Academic Advisory Board, International Olimpic Committee Diploma Programme in Sports Medicine. Szef polskiej misji medycznej olimpijczyków

Inni Klienci oglądali również

159,59 zł 189,00 zł
Do koszyka

Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej

„Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej” jest przykładem opracowania unikalnego w skali kraju w tym temacie. Uwzględniono wszystkie elementy, których znajomość konieczna jest dla poznania zarówno fizjologii, patologii i kliniki oraz orzecznictwa...
71,10 zł 79,00 zł
Niedostępny

Dietetyka oparta na dowodach

PrzedmowaInspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumen...
27,91 zł 38,00 zł
Do koszyka

Od edukacji sportowej do olimpijskiej

Niniejsze opracowanie traktuje o człowieku zmagającym się z wyzwaniami w aktywności cielesnej, jaką jest sport. Przy tym sport – w przeciwieństwie do pracy fizycznej, mającej zazwyczaj charakter rutyny – przez zawartą w nim niepewność i nie...
136,59 zł 140,00 zł
Do koszyka

Dietetyka i żywienie kliniczne

Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesam...
82,17 zł 99,00 zł
Do koszyka

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

W publikacji uwzględniono najnowsze standardy obowiązujące w wykonywaniu diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej jednostki chorobowej. Autorzy przedstawili podstawowe wiadomości o głównych jednostkach chorobo...
36,45 zł 38,90 zł
Do koszyka

Zawód dziennikarz komentator sportowy

Publikacja adresowana jest zarówno do naukowców I studentów, jak i do osób zainteresowanych dziennikarstwem sportowym oraz pragnących spróbować swoich sił w zawodzie. Obok charakterystyki gatunków wypowiedzi dz...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.