Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Żywienie człowieka a
zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia,
żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Przedmowa XV Część I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa 1 1. Zdrowie i jego uwarunkowania – Henryk Kirschner, Iwona Traczyk 3 1.1. Wprowadzenie 3 1.2. Definicje zdrowia 4 1.3. Kryteria zdrowia 5 1.4. Ocena zdrowia populacji 9 1.5. Uwarunkowania zdrowia 10 To jest najważniejsze 27 Literatura uzupełniająca 28 2. Żywność i żywienie a zdrowie – Jan Gawęcki, Joanna Suliburska 29 2.1. Wprowadzenie 29 2.2. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu 30 2.3. Związek żywności i żywienia ze stanem zdrowia 35 2.4. Interakcje żywności i leków 47 To jest najważniejsze 53 Literatura uzupełniająca 54 3. Epidemiologia żywieniowa – Wojciech F. Roszkowski, Barbara Pietruszka, Ewa Sicińska, Joanna Kałuża 56 3.1. Wprowadzenie 56 3.2. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej 57 3.3. Klasyfikacja badań epidemiologicznych 58 3.4. Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności 61 3.5. Badania w zakresie epidemiologii żywieniowej – kwestionariusze i ich walidacja 64 To jest najważniejsze 69 Literatura uzupełniająca 70 4. Mierniki zdrowotne i ich powiązanie z czynnikami żywieniowymi – Joanna Kałuża, Hanna Roszkowska, Ewa Sicińska, Wojciech F. Roszkowski 71 4.1. Wprowadzenie 71 4.2. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej 72 4.3. Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym 78 4.4. Hierarchia dowodów naukowych 81 4.5. Ocena głównych czynników modyfikujących związki żywienia ze zdrowiem 83 To jest najważniejsze 88 Literatura uzupełniająca 88 5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie i w Polsce – Lidia Wądołowska, Joanna Kowalkowska, Beata Stasiewicz 90 5.1. Wprowadzenie 90 5.2. Żywieniowe przyczyny zaburzeń zdrowia 92 5.3. Niedożywienie jako przyczyna zaburzeń zdrowia 99 5.4. Czynniki ryzyka chorób związane ze stylem życia i środowiskiem 103 5.5. Metaboliczne przyczyny zaburzeń zdrowia 106 5.6. Możliwości poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia 109 To jest najważniejsze 110 Literatura uzupełniająca 110 6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych – Mirosław Jarosz, Wioletta Respondek 112 6.1. Wprowadzenie 112 6.2. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje 113 6.3. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych 116 6.4. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych 122 To jest najważniejsze 124 Literatura uzupełniająca 125 7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji – Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska 126 7.1. Wprowadzenie 126 7.2. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna 128 7.3. Składniki diety a ekspresja genów 131 7.4. Warianty genetyczne a odpowiedź metaboliczna na składniki diety 133 7.5. Składniki diety a stabilność genomu 136 To jest najważniejsze 138 Literatura uzupełniająca 139 Część II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa 141 8. Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka – Jadwiga Hamułka, Monika Zielińska-Pukos, Agata Białecka-Dębek 143 8.1. Wprowadzenie 143 8.2. Rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego 144 8.3. Wpływ składników pokarmowych na układ nerwowy i zdrowie psychiczne 147 8.4. Żywieniowa profilaktyka zaburzeń funkcji poznawczych i zdrowia psychicznego 153 To jest najważniejsze 160 Literatura uzupełniająca 160 9. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji – Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek, Hanna Górska-Warsewicz 162 9.1. Wprowadzenie 162 9.2. Uwarunkowania makroekonomiczne 163 9.3. Uwarunkowania mikroekonomiczne 172 To jest najważniejsze 177 Literatura uzupełniająca 178 10. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia – Jerzy Bertrandt 179 10.1. Wprowadzenie 179 10.2. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność 183 10.3. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności 186 10.4. Klimat a model żywienia 192 10.5. Wyzwania 201 To jest najważniejsze 202 Literatura uzupełniająca 203 11. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia – Janusz Czapski, Józef Korczak 204 11.1. Wprowadzenie 204 11.2. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym 205 11.3. Biotechnolgia i nanotechnologia w produkcji żywności 216 11.4. Postępy w technologii potraw oraz w organizacji żywienia zbiorowego 219 11.5. Perspektywy produkcji żywności 227 To jest najważniejsze 230 Literatura uzupełniająca 231 12. Związki kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa – Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk, Michał A. Michalski 233 12.1. Wprowadzenie 233 12.2. Wpływ religii na zachowania żywieniowe 236 12.3. Żywność tradycyjna 242 12.4. Kuchnie narodowe i regionalne 245 To jest najważniejsze 252 Literatura uzupełniająca 252 13. Czynniki społeczne a żywność i żywienie – Marzena Jeżewska-Zychowicz, Marta Plichta 254 13.1. Wprowadzenie 254 13.2. Cechy społeczne a sposób żywienia 255 13.3. Środowisko społeczne a sposób żywienia 258 13.4. Inne czynniki kształtujące zachowania żywieniowe 263 13.5. Społeczne funkcje żywności i żywienia 265 To jest najważniejsze 268 Literatura uzupełniająca 268 14. Psychologiczne determinanty sposobu żywienia – Beata Ziółkowska, Magdalena Weber 270 14.1. Wprowadzenie 270 14.2. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 271 14.3. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych 283 14.4. Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania 290 To jest najważniejsze 298 Literatura uzupełniająca 299 Część III. Racjonalizacja żywienia ludności 301 15. Polityka wyżywienia ludności – obszary działań i narzędzia realizacji – Ewa Halicka, Krystyna Rejman, Barbara Kowrygo 303 15.1. Wprowadzenie 303 15.2. Główne obszary działań polityki wyżywienia w XXI wieku 305 15.3. Narzędzia realizacji polityki wyżywienia w Unii Europejskiej 313 15.4. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań 315 To jest najważniejsze 318 Literatura uzupełniająca 318 16. Edukacja żywieniowa – Anna Kołłajtis-Dołowy, Marta Jeruszka-Bielak 320 16.1. Wprowadzenie 320 16.2. Definicje, cele i zakres edukacji żywieniowej 321 16.3. Planowanie edukacji żywieniowej 328 16.4. Ewaluacja edukacji żywieniowej i wiarygodność przekazywanej wiedzy 333 To jest najważniejsze 334 Literatura uzupełniająca. 335 17. Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu – Jan Gawęcki, Karolina Łagowska, Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz 336 17.1. Wprowadzenie 336 17.2. Wegetarianizm 337 17.3. Charakterystyka wybranych diet niekonwencjonalnych – zalety i wady 346 17.4. Diety niekonwencjonalne a redukcja masy ciała 357 To jest najważniejsze 358 Literatura uzupełniająca 359 18. Żywność prozdrowotna – Jan Gawęcki, Danuta Górecka 361 18.1. Wprowadzenie 361 18.2. Pojęcie żywności prozdrowotnej i jej rodzaje 362 18.3. Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem żywności prozdrowotnej 387 To jest najważniejsze 390 Literatura uzupełniająca 390 19. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności – Anna Brzozowska, Regina Olędzka, Ewa Sicińska 392 19.1. Wprowadzenie 392 19.2. Suplementy diety jako środki spożywcze 393 19.3. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie 399 19.4. Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych 402 19.5. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze 405 19.6. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów 408 To jest najważniejsze 413 Literatura uzupełniająca 414 Część IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia 415 20. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny – Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 417 20.1. Wprowadzenie 417 20.2. Przyczyny i objawy zakażeń i zatruć pokarmowych 420 20.3. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych 439 20.4. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć i zakażeń pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 445 To jest najważniejsze 447 Literatura uzupełniająca 448 21. Bioterroryzm żywnościowy – Jerzy Bertrandt 450 21.1. Wprowadzenie 450 21.2. Rodzaje i charakterystyka ataków bioterrorystycznych 452 21.3. Instrumenty ochrony przed atakiem bioterrorystycznym 455 To jest najważniejsze 466 Literatura uzupełniająca 467 22. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym – Lucjan Szponar, Ewa Matczuk 468 22.1. Wprowadzenie 468 22.2. Komisja Kodeksu Żywnościowego 473 22.3. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 476 22.4. System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) 480 To jest najważniejsze 484 Literatura uzupełniająca 485 23. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności – Maciej Taczanowski 487 23.1. Wprowadzenie 487 23.2. Podstawowe unijne i polskie akty prawne ze sfery bezpieczeństwa żywności 490 23.3. Szczegółowe wymagania jakościowe w zakresie bezpieczeństwa żywności 493 23.4. Szczególne kategorie środków spożywczych w regulacjach prawnych sfery bezpieczeństwa żywności 499 23.5. Znakowanie żywności 503 23.6. Urzędowa kontrola żywności (nadzór) 506 To jest najważniejsze 511 Literatura uzupełniająca 512 24. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności – Jacek Kijowski , Danuta Kołożyn-Krajewska, Joanna Trafiałek 517 24.1. Wprowadzenie 517 24.2. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności 518 24.3. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 522 24.4. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności 523 24.5. Działania operacyjne 526 24.6. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce 528 To jest najważniejsze 529 Literatura uzupełniająca 530 25. Żywienie a zdrowie publiczne w XX i XXI wieku – Anna Gronowska-Senger 531 25.1. Wprowadzenie 531 25.2. Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku 535 25.3. Problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku 539 25.4. Żywienie a zdrowie społeczne – prewencja zagrożeń 542 To jest najważniejsze 544 Literatura uzupełniająca 544 Skorowidz 545