0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2023

  • Wydanie/Copyright: wyd. 2

  • Redakcja naukowa: Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 99,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 74,25 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

69,30 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-22959-7
  • ISBN druku: 978-83-01-22863-7
  • Liczba stron: 570
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Przedmowa     XV
Część I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa     1
1. Zdrowie i jego uwarunkowania – Henryk Kirschner, Iwona Traczyk     3
	1.1. Wprowadzenie     3
	1.2. Definicje zdrowia     4
	1.3. Kryteria zdrowia     5
	1.4. Ocena zdrowia populacji     9
	1.5. Uwarunkowania zdrowia     10
	To jest najważniejsze     27
	Literatura uzupełniająca     28
2. Żywność i żywienie a zdrowie – Jan Gawęcki, Joanna Suliburska     29
	2.1. Wprowadzenie     29
	2.2. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu     30
	2.3. Związek żywności i żywienia ze stanem zdrowia     35
	2.4. Interakcje żywności i leków     47
	To jest najważniejsze     53
	Literatura uzupełniająca     54
3. Epidemiologia żywieniowa – Wojciech F. Roszkowski, Barbara Pietruszka, Ewa Sicińska, Joanna Kałuża     56
	3.1. Wprowadzenie     56
	3.2. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej     57
	3.3. Klasyfikacja badań epidemiologicznych     58
	3.4. Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności     61
	3.5. Badania w zakresie epidemiologii żywieniowej – kwestionariusze i ich walidacja     64
	To jest najważniejsze     69
	Literatura uzupełniająca     70
4. Mierniki zdrowotne i ich powiązanie z czynnikami żywieniowymi – Joanna Kałuża, Hanna Roszkowska, Ewa Sicińska, Wojciech F. Roszkowski     71
	4.1. Wprowadzenie     71
	4.2. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej     72
	4.3. Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym     78
	4.4. Hierarchia dowodów naukowych     81
	4.5. Ocena głównych czynników modyfikujących związki żywienia ze zdrowiem     83
	To jest najważniejsze     88
	Literatura uzupełniająca     88
5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie i w Polsce – Lidia Wądołowska, Joanna Kowalkowska, Beata Stasiewicz     90
	5.1. Wprowadzenie     90
	5.2. Żywieniowe przyczyny zaburzeń zdrowia     92
	5.3. Niedożywienie jako przyczyna zaburzeń zdrowia     99
	5.4. Czynniki ryzyka chorób związane ze stylem życia i środowiskiem     103
	5.5. Metaboliczne przyczyny zaburzeń zdrowia     106
	5.6. Możliwości poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia     109
	To jest najważniejsze     110
	Literatura uzupełniająca     110
6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych – Mirosław Jarosz, Wioletta Respondek     112
	6.1. Wprowadzenie     112
	6.2. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje     113
	6.3. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych     116
	6.4. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych     122
	To jest najważniejsze     124
	Literatura uzupełniająca     125
7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji – Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska     126
	7.1. Wprowadzenie     126
	7.2. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna     128
	7.3. Składniki diety a ekspresja genów     131
	7.4. Warianty genetyczne a odpowiedź metaboliczna na składniki diety     133
	7.5. Składniki diety a stabilność genomu     136
	To jest najważniejsze     138
	Literatura uzupełniająca     139
Część II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa     141
8. Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka – Jadwiga Hamułka, Monika Zielińska-Pukos, Agata Białecka-Dębek     143
	8.1. Wprowadzenie     143
	8.2. Rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego     144
	8.3. Wpływ składników pokarmowych na układ nerwowy i zdrowie psychiczne     147
	8.4. Żywieniowa profilaktyka zaburzeń funkcji poznawczych i zdrowia psychicznego     153
	To jest najważniejsze     160
	Literatura uzupełniająca     160
9. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji – Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek, Hanna Górska-Warsewicz     162
	9.1. Wprowadzenie     162
	9.2. Uwarunkowania makroekonomiczne     163
	9.3. Uwarunkowania mikroekonomiczne     172
	To jest najważniejsze     177
	Literatura uzupełniająca     178
10. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia – Jerzy Bertrandt     179
	10.1. Wprowadzenie     179
	10.2. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność     183
	10.3. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności     186
	10.4. Klimat a model żywienia     192
	10.5. Wyzwania     201
	To jest najważniejsze     202
	Literatura uzupełniająca     203
11. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia – Janusz Czapski, Józef Korczak     204
	11.1. Wprowadzenie     204
	11.2. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym     205
	11.3. Biotechnolgia i nanotechnologia w produkcji żywności     216
	11.4. Postępy w technologii potraw oraz w organizacji żywienia zbiorowego     219
	11.5. Perspektywy produkcji żywności     227
	To jest najważniejsze     230
	Literatura uzupełniająca     231
12. Związki kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa – Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk, Michał A. Michalski     233
	12.1. Wprowadzenie     233
	12.2. Wpływ religii na zachowania żywieniowe     236
	12.3. Żywność tradycyjna     242
	12.4. Kuchnie narodowe i regionalne     245
	To jest najważniejsze     252
	Literatura uzupełniająca     252
13. Czynniki społeczne a żywność i żywienie – Marzena Jeżewska-Zychowicz, Marta Plichta     254
	13.1. Wprowadzenie     254
	13.2. Cechy społeczne a sposób żywienia     255
	13.3. Środowisko społeczne a sposób żywienia     258
	13.4. Inne czynniki kształtujące zachowania żywieniowe     263
	13.5. Społeczne funkcje żywności i żywienia     265
	To jest najważniejsze     268
	Literatura uzupełniająca     268
14. Psychologiczne determinanty sposobu żywienia – Beata Ziółkowska, Magdalena Weber     270
	14.1. Wprowadzenie     270
	14.2. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych     271
	14.3. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych     283
	14.4. Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania     290
	To jest najważniejsze     298
	Literatura uzupełniająca     299
Część III. Racjonalizacja żywienia ludności     301
15. Polityka wyżywienia ludności – obszary działań i narzędzia realizacji – Ewa Halicka, Krystyna Rejman, Barbara Kowrygo     303
	15.1. Wprowadzenie     303
	15.2. Główne obszary działań polityki wyżywienia w XXI wieku     305
	15.3. Narzędzia realizacji polityki wyżywienia w Unii Europejskiej     313
	15.4. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań     315
	To jest najważniejsze     318
	Literatura uzupełniająca     318
16. Edukacja żywieniowa – Anna Kołłajtis-Dołowy, Marta Jeruszka-Bielak     320
	16.1. Wprowadzenie     320
	16.2. Definicje, cele i zakres edukacji żywieniowej     321
	16.3. Planowanie edukacji żywieniowej     328
	16.4. Ewaluacja edukacji żywieniowej i wiarygodność przekazywanej wiedzy     333
	To jest najważniejsze     334
	Literatura uzupełniająca. 335
17. Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu – Jan Gawęcki, Karolina Łagowska, Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz     336
	17.1. Wprowadzenie     336
	17.2. Wegetarianizm     337
	17.3. Charakterystyka wybranych diet niekonwencjonalnych – zalety i wady     346
	17.4. Diety niekonwencjonalne a redukcja masy ciała     357
	To jest najważniejsze     358
	Literatura uzupełniająca     359
18. Żywność prozdrowotna – Jan Gawęcki, Danuta Górecka     361
	18.1. Wprowadzenie     361
	18.2. Pojęcie żywności prozdrowotnej i jej rodzaje     362
	18.3. Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem żywności prozdrowotnej     387
	To jest najważniejsze     390
	Literatura uzupełniająca     390
19. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności – Anna Brzozowska, Regina Olędzka, Ewa Sicińska     392
	19.1. Wprowadzenie     392
	19.2. Suplementy diety jako środki spożywcze     393
	19.3. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie     399
	19.4. Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych     402
	19.5. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze     405
	19.6. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów     408
	To jest najważniejsze     413
	Literatura uzupełniająca     414
Część IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia     415
20. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny – Ewa Matczuk, Lucjan Szponar     417
	20.1. Wprowadzenie     417
	20.2. Przyczyny i objawy zakażeń i zatruć pokarmowych     420
	20.3. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych     439
	20.4. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć i zakażeń pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności     445
	To jest najważniejsze     447
	Literatura uzupełniająca     448
21. Bioterroryzm żywnościowy – Jerzy Bertrandt     450
	21.1. Wprowadzenie     450
	21.2. Rodzaje i charakterystyka ataków bioterrorystycznych     452
	21.3. Instrumenty ochrony przed atakiem bioterrorystycznym     455
	To jest najważniejsze     466
	Literatura uzupełniająca     467
22. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym – Lucjan Szponar, Ewa Matczuk     468
	22.1. Wprowadzenie     468
	22.2. Komisja Kodeksu Żywnościowego     473
	22.3. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)     476
	22.4. System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF)     480
	To jest najważniejsze     484
	Literatura uzupełniająca     485
23. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności – Maciej Taczanowski     487
	23.1. Wprowadzenie     487
	23.2. Podstawowe unijne i polskie akty prawne ze sfery bezpieczeństwa żywności     490
	23.3. Szczegółowe wymagania jakościowe w zakresie bezpieczeństwa żywności     493
	23.4. Szczególne kategorie środków spożywczych w regulacjach prawnych sfery bezpieczeństwa żywności     499
	23.5. Znakowanie żywności     503
	23.6. Urzędowa kontrola żywności (nadzór)     506
	To jest najważniejsze     511
	Literatura uzupełniająca     512
24. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności – Jacek Kijowski , Danuta Kołożyn-Krajewska, Joanna Trafiałek     517
	24.1. Wprowadzenie     517
	24.2. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności     518
	24.3. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000     522
	24.4. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności     523
	24.5. Działania operacyjne     526
	24.6. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce     528
	To jest najważniejsze     529
	Literatura uzupełniająca     530
25. Żywienie a zdrowie publiczne w XX i XXI wieku – Anna Gronowska-Senger     531
	25.1. Wprowadzenie     531
	25.2. Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku     535
	25.3. Problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku     539
	25.4. Żywienie a zdrowie społeczne – prewencja zagrożeń     542
	To jest najważniejsze     544
	Literatura uzupełniająca     544
Skorowidz     545

Inni Klienci oglądali również

26,82 zł 29,80 zł
Do koszyka

Zagrożenia zdrowia chorobami cywilizacyjnymi

         Autorki w swoich artykułach z punktu widzenia społecznego i pedagogicznego poruszają wybrane (z powodu ograniczonych ram książki) współczesne problemy zdrowotne, kładąc nacisk szczególnie na ich zdrow...
99,90 zł 111,00 zł
Do koszyka

Prawna regulacja komercjalizacji własności intelektualnej publicznych szkół wyższych

W książce ukazano analizę prawnej regulacji zarządzania własnością intelektualną i praktykę w tym zakresie dwudziestu wybranych polskich publicznych szkół wyższych oraz reprezentatywnych ośrodków ze Stanów Zjednoczonych, z Wi...
5,04 zł 7,20 zł
Do koszyka

Zdrowie publiczne. Rozdział 17

ROZDZIAŁ 17 Z PUBLIKACJI PT. "ZDROWIE PUBLICZNE" REDAKCJA NAUKOWA TERESA BERNADETTA KULIK, ANNA PACIAN. Zdrowie Publiczne jest dziedziną interdyscyplinarną skupiającą zagadnienia zarówno z zakresu medycyny, ekonomii, prawa, zarządzania...
51,80 zł 74,00 zł
Do koszyka

Prawa człowieka

Od momentu podpisania w 1975 r. w Helsinkach Aktu końcowego Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie prawa człowieka nabierały coraz większego znaczenia w relacjach demokratycznych państw zachodnich z Warszawą. Stały się jednym z elemen...
182,70 zł 203,00 zł
Do koszyka

Wokół Konwencji Europejskiej. Komentarz do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka

Ósme wydanie najbardziej aktualnego na rynku komentarza do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka przedstawia wyczerpująco aspekty formalne i praktyczne obowiązującego mechanizmu kontroli jej przestrzegania oraz dorobek orzeczniczy Europejskiego ...
9,09 zł 10,10 zł
Do koszyka

Dorosłość jako faza życia; Proces ewolucji człowieka w świecie gwałtownych przemian technologicznych

Autorka podejmuje rozważania, wobec któych trudno przejść obojętnie w refleksji naukowej, szczególnie w perspektywie nauczyciela-wychowawcy praktyka. Rzeczywistość zmienia się pod wpływem nowych technologii, a z nią ludzie. Czy można i tr...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!