0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2023

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Krystyna Majewska, Lidia Bartoszewska, Przemysław Matras

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 129,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 77,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

83,85 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego. W książce poruszane są najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i ambulatoryjnej. Przedstawione są również zagadnienia związane z kwestią finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych. Wiedza teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów, reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia żywieniowego. Podręcznik dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa, medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem żywieniowym.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Pielęgniarstwo
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-23287-0
  • ISBN druku: 978-83-01-23127-9
  • Liczba stron: 300
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Rola pielęgniarki w dojelitowym i pozajelitowym leczeniu żywieniowymKrystyna Majewska, Lidia Bartoszewska     1
2. Podstawowe zagadnienia związane z żywieniem     3
	2.1. Definicje i pojęcia – Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska     3
	2.2. Niedożywienie – rodzaje, przyczyny i konsekwencje – Anna Zmarzły     5
	2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze – Karolina Goral     14
	2.4. Ocena stanu odżywienia – Karolina Goral, Przemysław Matras     26
3. Dojelitowe leczenie żywieniowe     39
	3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego – Waldemar Szafrański     39
	3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego – Marek Kunecki     42
	3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego – Barbara Jankowska     51
	3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych – Karolina Goral     61
	3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska     72
	3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska     77
	3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego – Marek Kunecki     84
	3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego – Lidia Bartoszewska     103
4. Pozajelitowe leczenie żywieniowe     107
	4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Jacek Sobocki     107
	4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Iwona Fołtyn     109
	4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym – zagadnienia praktyczne – Joanna Tokarczyk     122
	4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym – Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka     131
	4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych – Renata Adryjanek     150
	4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego – Jacek Sobocki     155
	4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego – Lidia Bartoszewska     161
5. Specyfika leczenia żywieniowego u dzieci     165
	5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci – Elżbieta Banaś     165
	5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci – Maciej Matczuk     171
	5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka     176
	5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci – Przemysław Matras     187
	5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci – Elżbieta Banaś     190
6. Finansowanie, dokumentowanie i rozliczanie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w lecznictwie stacjonarnym i ambulatoryjnymEdyta Grabowska-Woźniak     195
	6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym     196
	6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym     197
	6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAiIT)     199
	6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej     200
7. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych     205
	7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego – Przemysław Matras     205
	7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym – Joanna Magolan     207
	7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym – Magdalena Sumlet, Eliza Kowalczyk     213
	7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym – Lidia Bartoszewska     217
8. Wybrane procedury pielęgnacyjne     225
	8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka     226
	8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska     238
	8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska     253
Załączniki     265
Skorowidz     287

Krystyna Majewska

dr n.o zdr. Krystyna Majewska - Specjalista  w zakresie  żywienia pozajelitowego i dojelitowego w warunkach domowych. Przyczyniła się do rozwoju żywienia pozajelitowego w Polsce. Wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka i współautorka licznych publikacji  związanych z żywieniem klinicznym.  Członek Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego , a w latach 2002-2010 członek zarządu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.   Od 2003 roku i obecnie   Kierownik Poradni dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach  Domowych  w Klinice Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawie.

Lidia Bartoszewska

mgr piel. Lidia Bartoszewska - Pielęgniarka żywieniowa, pracownik naukowo - dydaktyczny, członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, wykładowca konferencji naukowo - szkoleniowych oraz licznych kursów dokształcających i specjalistycznych dla pielęgniarek, współautorka publikacji związanych z żywieniem klinicznym. Od 2004 roku związana z opieką nad pacjentami wymagającymi przewlekłej terapii żywieniowej. Obecnie pracuje jako pielęgniarka koordynująca Poradni Leczenia Żywieniowego SPSK Nr 4 w Lublinie oraz asystent w Zakładzie Żywienia Klinicznego UM w Lublinie.

Przemysław Matras

dr hab. n. med. Przemysław Matras, prof. UM - Specjalista chirurgii ogólnej i żywienia klinicznego. Ukończył Pomorską Akademię Medyczną w Szczecinie (obecnie Pomorski Uniwersytet Medyczny). Wieloletni pracownik Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, Kierownik Zakładu Żywienia Klinicznego UM w Lublinie. Od 1996 roku związany ze szpitalem SPSK Nr 4 w Lublinie. Od 2005 roku kieruje Poradnią Leczenia Żywieniowego SPSK Nr 4 w Lublinie. Od roku 2019 jest prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.

Inni Klienci oglądali również

57,85 zł 89,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach kostno-stawowych

O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylkow tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacz...
25,35 zł 39,00 zł
Do koszyka

Żywienie chorych ze stomią

Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają się pacjenci, i radzą, jak należy zmodyfi...
61,10 zł 94,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach nowotworowych

Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwor...
64,35 zł 99,00 zł
Do koszyka

Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności

Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikła...
64,35 zł 99,00 zł
Do koszyka

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym s...
69,30 zł 99,00 zł
Do koszyka

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdr...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!