• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Żywienie w chorobach nowotworowych (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: 1, 2020

  • Redakcja naukowa: Andrzej W. Szawłowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Maciej Słodkowski, Piotr Paluszkiewicz

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
299,00 zł
254,15 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 44,85 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Żywienie w chorobach nowotworowych

Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym. To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Onkologia
  • Redakcja: Andrzej W. Szawłowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Maciej Słodkowski, Piotr Paluszkiewicz
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-6075-1
  • ISBN druku: 978-83-200-5887-1
  • Liczba stron: 1064
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
I. Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów 1
Część ogólna 1
1. Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska 3
2. Żywienie jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska 7
3. Metabolizm w zaburzeniach odżywiania Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Joanna Gromadzka-Ostrowska    87
4. Narzędzia pomocne w programowaniu żywieniowym J.acek Wilczak         103
5 Wpływ żywienia na powstanie i rozwój nowotworów Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek      133
6. Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej leczenia Wiesław Tarnowski, Paweł Jaworski     279
7. Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem Joanna A. Didkowska      295
8. Zasady prawidłowego żywienia Dariusz Włodarek   313
9. Żywienie a zdrowie psychiczne – między psychoonkologią a psychodietetyką Anna Kieszkowska-Grudny  323
I. Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów 337
Część szczegółowa 337
10. Składniki odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska 337
11. Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak    419
12. Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak    467
II. Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów 545
Część ogólna 545
13. Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce Bruno Szczygieł      545
14. Niedożywienie szpitalne Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 575
15. Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski   589
16. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy Piotr Paluszkiewicz 595
17. Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych Przemysław Matras 609
18. Konsekwencje żywieniowe nowotworów złośliwych Andrzej W. Szawłowski   627
19. Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego Andrzej W. Szawłowski   637
20. Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory Jarosław Szefel, Sylwia Małgorzewicz  673
21. Niedożywienie w chorobach nowotworowych Marek Kunecki        691
22. Aspekty psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory Mariola Kosowicz, Magdalena Hajduczek-Zgażańska, Urszula Ziętalewicz, Marta Kulpa 709
II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów 723
Część szczegółowa 723
23. Zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Andrzej W. Szawłowski   723
24. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na nowotwory Aneta Jachnis, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski     731
25. Kalorymetria pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne Anna Ukleja, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski, Bruno Szczygieł    745
26. Sposoby terapii żywieniowej u chorych na nowotwory: żywienie drogą przewodu pokarmowego, żywienie pozajelitowe Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski   757
27. Domowe żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie Anna Zmarzły   769
28. Opieka nad chorym ze stomią odżywczą Krystyna Majewska, Karolina Dąbrowska   779
29. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych Tomasz Banasiewicz  785
30. Odżywianie wspomagające odporność w onkologii Piotr Paluszkiewicz    793
31. Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski     799
32. Rola i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej Anna Zmarzły, Tomasz Dzierżanowski, Jacek Sobocki  827
33. Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory Tomasz Banasiewicz, Adam Bobkiewicz, Jarosław Cwaliński, Piotr Klimczak   841
34. Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego Maciej Słodkowski, Włodzimierz Cebulski   867
35. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym Karolina Dąbrowska, Jacek Sobocki        879
36. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka  885
37. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Marcin Folwarski, Jacek Sobocki    905
38. Powikłania leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie Marek Kunecki   913
39. Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa Krystyna Majewska   953
40. Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej Janusz Książyk  957
41. Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii Zyta B. Wojszel         969
42. Wpływ żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych Wiesław Janusz Kruszewski    981
43. Zalecenia dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej Ewa Lange, Jacek Wilczak  991
44. Aspekty prawne związane z leczeniem żywieniowym Paweł Ratajczyk      1039
Skorowidz    1045

Andrzej W. Szawłowski

Chirurg ogólny, chirurg onkolog, pracuje w Centrum Onkologii - Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Doświadczenie zdobywał w wielu placówkach w kraju i za granicą (Kopenhaga, Paryż Montpellier). Były Konsultant Krajowy ds. Chirurgii Onkologicznej oraz Ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej ds. specjalizacji.

26,10 zł 29,00 zł
Do koszyka

Wypadki przy pracy i choroby zawodowe.

Niniejsza publikacja stanowi komentarz do podstawowych aktów prawnych dotyczących postępowania w zakresie wypadków przy pracy i chorób zawodowych. Komentarz obejmuje swą treścią aktualne brzmienie ustawy o ubezpieczeniu społecznym ...
26,99 zł 29,99 zł
Do koszyka

Dieta w chorobie Hashimoto

Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta p...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka

Choroba to walka

Z zawodu specjalista Ochrony Środowiska i specjalista ds. BHP. Prywatnie miłośniczka przyrody, ceniąca jej piękno. Anna Sznigir ur. w 1977 r. w Gryfinie, w dzieciństwie autorka zachorowała na Młodzieńcze Idiopatyczne Zapalenie Stawów, chorobę na...
7,20 zł 8,00 zł
Do koszyka

LSP Perspectives 2. Języki specjalistyczne - nowe perspektywy 2 - Metafory zdrowia i choroby w języku ekonomii. Wybrane zagadnienia

To druga monografia z serii Language Perspectives. Tym razem zostały w niej zamieszczone artykuły polskojęzyczne, rozszerzając spektrum aktualnych oraz potencjalnych współautorów. Badacze języków specjalistycznych zajmujący się nim...
35,40 zł 59,00 zł
Do koszyka

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy

Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy, zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak g...
5,40 zł 6,00 zł
Do koszyka

Choroby z autoimmunoagresji a ciało-umysł-dusza. Co mają wspólnego? - Choroby z autoimmunoagresji Rozdział 9

Choroba Hashimoto, Alergie i nietolerancje pokarmowe oraz Fibromialgia stają się we współczesnych czasach chorobami epidemicznymi. Jeśli dotyczy Cię któraś z nich, to szczególnie sięgnij po tę książkę! Autorka przywołuje dziesiątki...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.