Celiakia
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 7
Co to jest celiakia? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9
Częstość występowania celiakii w populacji - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 11
Jakie są objawy kliniczne celiakii? - Mirosław Jarosz 13
Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? - Mirosław Jarosz 16
Objawy kliniczne 16
Badania laboratoryjne 19
Badania histopatologiczne 20
Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych 21
Leczenie celiakii - Mirosław Jarosz 22
Rokowania - Mirosław Jarosz 24
Produkty spożywcze zawierające gluten - Regina Wierzejska 26
Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych 26
Gluten w środkach spożywczych 30
Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten 34
Produkty spożywcze bezglutenowe - Regina Wierzejska, Anna Taraszewska 37
Charakterystyka zbóż bezglutenowych 37
Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych 52
Produkcja żywności bezglutenowej - regulacje prawne 56
Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 59
Jak wybierać odpowiednie produkty i układać jadłospis? 59
Co na śniadanie? 64
Co na obiad? 65
Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 66
Sezon letnio-jesienny 66
Sezon zimowo-wiosenny 80
Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii - Anna Taraszewska 93
Leki a dieta bezglutenowa - Anna Taraszewska, Wioleta Respondek 98
Piśmiennictwo 105