Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i pozwala zrozumieć patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.
Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania.
Część I Zaburzenia odżywiania: aspekt teoretyczny 1 1. Wprowadzenie w problematykę zaburzeń odżywiania 5 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 5 Kryteria diagnostyczne prototypowych zaburzeń odżywiania 8 Kryteria diagnostyczne jadłowstrętu psychicznego (anorexia nervosa) 8 Kryteria diagnostyczne bulimii psychicznej (bulimia nervosa) 10 Kryteria diagnostyczne pozostałych zaburzeń jedzenia i odżywiania (DSM-5¨) 12 Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania dla dziewcząt i chłopców przed okresem dojrzewania 15 Symptomatologia zaburzeń odżywiania 17 Obraz kliniczny i przebieg jadłowstrętu psychicznego 18 Obraz kliniczny i przebieg bulimii psychicznej 24 2. Jadłowstręt psychiczny i bulimia psychiczna: podobieństwa i różnice 27 Epidemiologia zaburzeń odżywiania 31 Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania 31 Płeć a zaburzenia odżywiania 35 Wiek a zaburzenia odżywiania 36 Współwystępowanie zaburzeń odżywiania z innymi zaburzeniami psychicznymi 36 Zaburzenia odżywiania w ujęciu historycznym 39 Perspektywa historyczna jadłowstrętu psychicznego 39 Perspektywa historyczna bulimii psychicznej 45 Europejscy pionierzy badań dotyczących zaburzeń odżywiania 49 3. Etiopatogeneza zaburzeń odżywiania 53 Czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania 53 Taksonomia Heleny Kraemer i wsp.: kategoryzacja potencjalnych czynników ryzyka rozwoju choroby 59 Biopsychospołeczny model zaburzeń odżywiania 61 Czynniki biologiczne 61 Czynniki społeczno-kulturowe 64 Czynniki psychologiczne (indywidualne) 68 Czynniki rodzinne 69 Polietiologia zaburzeń odżywiania: wybrane modele 72 Wieloczynnikowy model jadłowstrętu psychicznego Alexandra Lucasa 72 Integratywny model bulimii psychicznej Erica Stice’a 73 Społeczno-kulturowy model patologii jedzenia Tatjany Van Strien i wsp 74 Model powstawania bulimii psychicznej Ruth Striegel-Moore i Catherine’y Steiner-Adair 75 Autorski polietiologiczny model zaburzeń odżywiania 76 Część II Zaburzenia odżywiania: aspekt empiryczny79 4. Rezultaty badań własnych 83 Rola negatywnego oszacowania rozmiarów ciała w kontekście samooceny ogólnej i niezadowolenia z ciała u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym (badanie 1) 83 Mediatory i moderatory zależności między jedzeniem emocjonalnym a niską świadomością interoceptywną u pacjentek z bulimią psychiczną (badanie 2) 100 Korelaty i predyktory nieprawidłowych zachowań żywieniowych u pacjentek z zaburzeniami odżywiania (badanie 3) 110 Część III Zaburzenia odżywiania: aspekt terapeutyczny 129 5. Leczenie zaburzeń odżywiania: terapia 133 Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania – ujęcie transdiagnostyczne 135 Transdiagnostyczna perspektywa zaburzeń odżywiania 135 Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania 138 Cele wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej zaburzeń odżywiania 140 Terapia poznawczo-behawioralna: przykłady pracy własnej 142 Jadłowstręt psychiczny 142 Bulimia psychiczna 155 Leczenie zaburzeń odżywiania: dodatkowe wyznaczniki 162 6. Leczenie zaburzeń odżywiania: rehabilitacja żywieniowa 165 „Mechaniczne jedzenie”: nowatorskie planowanie posiłków 172 Psychoedukacja żywieniowa 176 7. Kierunki przyszłych badań i praktyki terapeutycznej 181 Pozytywny obraz ciała 181 Zachowania żywieniowe 187 Regulacja emocji 189 Integracja badań naukowych z praktyką kliniczną 192 Podsumowanie 195 Bibliografia 199 Aneks 213 A1. Wskaźnik Masy Ciała (Body Mass Index) 213 A2. Kwestionariusz Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test; BAT) 214 A3. Body Image Avoidance Questionnaire (BIAQ) 216 A4. Test Dotyczący Stylu Jedzenia (TSJ) 218 A5. Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18) 219 A6. Kwestionariusze wykorzystane w badaniach własnych i ich referencje bibliograficzne 221 Skorowidz 225
Prof. Anna Brytek-Matera - Kierownik Zakładu Psychologii Żywienia oraz Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi - EAT Lab w Instytucie Psychologii UWr. Członek międzynarodowego zespołu badawczego The Orthorexia Nervosa Task Force (ON-TF); Członkostwo w towarzystwach naukowych i organizacjach związanych z zaburzeniami odżywiania: Academy for Eating Disorders (AED), World Health Organization: Global Clinical Practice Network (GCPN), International Association of Applied Psychology (IAAP), European Association for Developmental Psychology (EADP).
Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Specjalista w dziedzinie psychologii jedzenia i obrazu ciała. Zajmuje się problematyką zaburzeń odżywiania, psychospołecznymi aspektami otyłości, (nie)prawidłowymi nawykami i postawami żywieniowymi oraz obrazem ciała w kontekście zdrowia i choroby. Laureatka wielu nagród i stypendiów.
Współpracuje z zagranicznymi placówkami naukowymi i klinicznymi (np. Uniwersytet Sapienza w Rzymie, Uniwersytet w Lozannie, Katolicki Uniwersytet w Leuven, Uniwersytet Hohenheim, University of Western Sydney, Uniwersytet Stanforda). Odbyła staże naukowe w Lausanne University Hospital, University of Leuven oraz Luxembourg Institute of Health. Członek rady redakcyjnej (editorial board) czasopisma „Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity”.