• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Zaburzenia odżywiania (eBook)

5.00  (1 ocena)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: 1, 2021

  • Autor: Anna Brytek-Matera

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
119,00 zł
107,10 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 11,90 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Zaburzenia odżywiania

Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i pozwala zrozumieć patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej. Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-6310-3
  • ISBN druku: 978-83-200-6259-5
  • Liczba stron: 400
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Część I Zaburzenia odżywiania: aspekt teoretyczny 1 
1. Wprowadzenie w problematykę zaburzeń odżywiania 5
Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 5
Kryteria diagnostyczne prototypowych zaburzeń odżywiania  8
	Kryteria diagnostyczne jadłowstrętu psychicznego (anorexia nervosa)  8
	Kryteria diagnostyczne bulimii psychicznej (bulimia nervosa) 10
Kryteria diagnostyczne pozostałych zaburzeń jedzenia i odżywiania (DSM-5¨)  12
Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania dla dziewcząt i chłopców przed okresem dojrzewania  15
Symptomatologia zaburzeń odżywiania  17
	Obraz kliniczny i przebieg jadłowstrętu psychicznego 18
	Obraz kliniczny i przebieg bulimii psychicznej 24 
2. Jadłowstręt psychiczny i bulimia psychiczna: podobieństwa i różnice  27
Epidemiologia zaburzeń odżywiania 31
	Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania  31
	Płeć a zaburzenia odżywiania 35
	Wiek a zaburzenia odżywiania  36
Współwystępowanie zaburzeń odżywiania z innymi zaburzeniami psychicznymi  36
Zaburzenia odżywiania w ujęciu historycznym  39
	Perspektywa historyczna jadłowstrętu psychicznego 39
	Perspektywa historyczna bulimii psychicznej 45
	Europejscy pionierzy badań dotyczących zaburzeń odżywiania 49 
3. Etiopatogeneza zaburzeń odżywiania  53
Czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania  53
	Taksonomia Heleny Kraemer i wsp.: kategoryzacja potencjalnych czynników ryzyka rozwoju choroby 59
Biopsychospołeczny model zaburzeń odżywiania  61
	Czynniki biologiczne  61
	Czynniki społeczno-kulturowe 64
	Czynniki psychologiczne (indywidualne)  68
	Czynniki rodzinne  69
Polietiologia zaburzeń odżywiania: wybrane modele 72
	Wieloczynnikowy model jadłowstrętu psychicznego Alexandra Lucasa 72
	Integratywny model bulimii psychicznej Erica Stice’a 73
	Społeczno-kulturowy model patologii jedzenia Tatjany Van Strien i wsp  74
	Model powstawania bulimii psychicznej Ruth Striegel-Moore i Catherine’y Steiner-Adair 75
	Autorski polietiologiczny model zaburzeń odżywiania  76
Część II Zaburzenia odżywiania: aspekt empiryczny79 
4. Rezultaty badań własnych  83
Rola negatywnego oszacowania rozmiarów ciała w kontekście samooceny ogólnej i niezadowolenia z ciała u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym (badanie 1) 83
Mediatory i moderatory zależności między jedzeniem emocjonalnym a niską świadomością interoceptywną u pacjentek z bulimią psychiczną (badanie 2) 100
Korelaty i predyktory nieprawidłowych zachowań żywieniowych u pacjentek z zaburzeniami odżywiania (badanie 3) 110
Część III Zaburzenia odżywiania: aspekt terapeutyczny 129 
5. Leczenie zaburzeń odżywiania: terapia 133
Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania – ujęcie transdiagnostyczne  135
	Transdiagnostyczna perspektywa zaburzeń odżywiania  135
	Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania 138
	Cele wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej zaburzeń odżywiania  140
Terapia poznawczo-behawioralna: przykłady pracy własnej 142
	Jadłowstręt psychiczny 142
	Bulimia psychiczna 155
Leczenie zaburzeń odżywiania: dodatkowe wyznaczniki  162 
6. Leczenie zaburzeń odżywiania: rehabilitacja żywieniowa  165
„Mechaniczne jedzenie”: nowatorskie planowanie posiłków  172
Psychoedukacja żywieniowa  176
7. Kierunki przyszłych badań i praktyki terapeutycznej 181
Pozytywny obraz ciała  181
Zachowania żywieniowe 187
Regulacja emocji  189
Integracja badań naukowych z praktyką kliniczną 192
Podsumowanie 195
Bibliografia 199
Aneks 213
	A1. Wskaźnik Masy Ciała (Body Mass Index)  213
	A2. Kwestionariusz Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test; BAT)  214
	A3. Body Image Avoidance Questionnaire (BIAQ)  216
	A4. Test Dotyczący Stylu Jedzenia (TSJ) 218
	A5. Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18) 219
	A6. Kwestionariusze wykorzystane w badaniach własnych i ich referencje bibliograficzne 221
Skorowidz 225

Anna Brytek-Matera

Prof. Anna Brytek-Matera - Kierownik Zakładu Psychologii Żywienia oraz Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi - EAT Lab w Instytucie Psychologii UWr. Członek międzynarodowego zespołu badawczego The Orthorexia Nervosa Task Force (ON-TF); Członkostwo w towarzystwach naukowych i organizacjach związanych z zaburzeniami odżywiania: Academy for Eating Disorders (AED), World Health Organization: Global Clinical Practice Network (GCPN), International Association of Applied Psychology (IAAP), European Association for Developmental Psychology (EADP).

Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Specjalista w dziedzinie psychologii jedzenia i obrazu ciała. Zajmuje się problematyką zaburzeń odżywiania, psychospołecznymi aspektami otyłości, (nie)prawidłowymi nawykami i postawami żywieniowymi oraz obrazem ciała w kontekście zdrowia i choroby. Laureatka wielu nagród i stypendiów.

Współpracuje z zagranicznymi placówkami naukowymi i klinicznymi (np. Uniwersytet Sapienza w Rzymie, Uniwersytet w Lozannie, Katolicki Uniwersytet w Leuven, Uniwersytet Hohenheim, University of Western Sydney, Uniwersytet Stanforda). Odbyła staże naukowe w Lausanne University Hospital, University of Leuven oraz Luxembourg Institute of Health. Członek rady redakcyjnej (editorial board) czasopisma „Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity”.

31,98 zł 39,00 zł
Do koszyka

Zaparcia

Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak...
40,18 zł 49,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach serca

Cały cywilizowany świat już dawno wie. że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych....
6,20 zł 10,00 zł
Do koszyka

Body Logistic System

BODY LOGISTIC SYSTEM przedstawia kompleksowe podejście do tematu kształtowania sylwetki i zdrowego odżywiania. W książce znajdziecie: setki nowatorskich pomysłów na dietetyczne posiłki dla każdego, na każdą porę dnia, dzięki którym słowo ...
126,00 zł 140,00 zł
Do koszyka

Dietetyka i żywienie kliniczne

Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesam...
2,70 zł 3,00 zł
Do koszyka

Edukacja Jutra. W poszukiwaniu formuły współczesnej edukacji - Beata Matusek: Uczeń z centralnymi zaburzeniami przetwarzania słuchowego w szkole masowej

Transformacje systemowe oraz przemiany społeczno-ekonomiczne w każdym okresie funkcjonowania społeczeństwa, a tym bardziej w dobie społeczeństwa wiedzy, wiążą się z reformami edukacyjnymi. Każda reforma w edukacji wyłania nadzieje jej twórc&oacu...
44,91 zł 49,90 zł
Do koszyka

Rozmówki dla osób z zaburzeniami mowy o typie afazji motorycznej

Komunikowanie się z innymi ludźmi jest jedną z podstawowych potrzeb psychicznych człowieka. Osoba, która ma poważne deficyty w porozumiewaniu się za pomocą żywej mowy, może przeżywać wiele negatywnych emocji. Jeśli nie może w sposób zrozu...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.