0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Efektywne zarządzanie żywnością

(eBook)

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2024

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Ewa Michota-Katulska, Magdalena Zegan

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 79,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 55,30 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

51,35 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Efektywne zarządzanie żywnością

„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności:
• Skala marnowania żywności
• Konsekwencje marnowania żywności
• Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności
• Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności
• Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania
• Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania
• Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta
• Sposoby ograniczania marnowania żywności

Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-23516-1
  • ISBN druku: 978-83-01-23390-7
  • Liczba stron: 200
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wstęp     1 
I. Marnowanie żywności – problem współczesnego świata     3 
1. Marnotrawstwo żywności – definicja     5 
2. Skala marnowania żywności     8 
3. Konsekwencje marnowania żywności     13 
4. Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności     31 
II. Nowoczesne metody utrwalania żywności a ochrona wartości odżywczej w aspekcie przeciwdziałania marnowaniu żywności     53 
5. Żywność jako podstawowy element życia     55 
6. Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności     71 
7. Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania     89 
8. Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczej podczas przechowywania     102 
9. Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta     137 
10. Praktyczne wskazówki dla konsumenta, jak ograniczyć marnowanie żywności     160 
Bibliografia     162 
Skorowidz     178

Ewa Michota-Katulska

Dr inż. Ewa Michota-Katulska - Absolwentka wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka SGGW, stopień naukowy doktora w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej uzyskała w 2004 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, obecnie adiunkt dydaktyczny w Zakładzie Żywienia Człowieka WUM. Pani Dr Ewa Michota-Katulska prowadzi zajęcia na studiach I i II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu i Lekarsko-Stomatologicznego, jest autorem programów kształcenia dla kierunku Dietetyka i Higiena stomatologiczna, członkiem Rady Programowej i Pedagogicznej, członek Wydziałowego zespołu przygotowującego Raport Samooceny dla Polskiej Komisji Akredytacyjnej dla kierunku Dietetyka. Jest autorką/współautorką blisko 80 publikacji, a także rozdziałów w monografii oraz skryptach i recenzentem prac naukowych. Jest promotorem oraz recenzentem wielu prac magisterskich/licencjackich. Pełni rolę stałego recenzenta w kolejnych edycjach Warsaw International Medical Congress oraz Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez granic. Współorganizatorka Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka (2008 - 2022). Współautorka materiałów edukacyjnych w ramach kampanii społecznej WUModa na zdrowie. Uczestniczka 2 projektów badawczych w ramach Narodowego Programu Zdrowia – Cel Operacyjny: Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa, oraz prac statutowych.

Autorka i współautorka skryptów przygotowanych w Zakładzie Żywienia Człowieka [Postępowanie żywieniowe w chorobach układu krążenia – wyróżniony  przez JM Rektora nagrodą zespołową dydaktyczną II stopnia oraz Skryptu do ćwiczeń z Technologii żywności i potraw, oraz Zeszytu sprawozdań z technologii żywności i potraw. Dziennik wiedzy, umiejętności opartej na metodzie eksperymentu edukacyjnego, kompetencji” (nagroda zespołowa dydaktyczna III stopnia za współautorstwo realizacji nowatorskiej koncepcji dla studentów dietetyki.

Magdalena Zegan

Dr inż. Małgorzata Zegan - Absolwentka wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, specjalność Żywienie Człowieka. Obecnie adiunkt dydaktyczny w Zakładzie Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Rozprawę doktorską pt.: Analiza zachowań konsumentów wobec produktów żywności funkcjonalnej obroniła w 2008 r. Uczestniczka wielu projektów badawczych oraz prac statutowych. Prowadzi zajęcia na studiach I i II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu i Lekarsko-Stomatologicznego. Autorka programów kształcenia dla kierunku Dietetyka, członek Rady Programowej i Pedagogicznej. Jest autorką i współautorką licznych publikacji, a także rozdziałów w monografiach i skryptach. Recenzent kolejnych edycji Warsaw International Medical Congress oraz Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez granic. Promotor oraz recenzent wielu prac magisterskich i licencjackich. Współorganizatorka Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka (2008 - 2022).

Inni Klienci oglądali również

58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie innowacjami i transferem technologii

Książka porusza problematyką z zakresu zarządzania innowacjami techniczno-organizacyjnymi. Autor omawia w niej m.in. modele działalności innowacyjnej, strategie innowacyjne przedsiębiorstw, rynek technologii. Książka napisana jest głównie dla st...
3,83 zł 4,26 zł
Do koszyka

Doskonalenie jakości w bankach. Rozdział 3. Zarządzanie jakością

Na obecnym etapie rozwoju rynku usług bankowych w Polsce często w działalności banków nie wystarczy już tylko kształtowanie świadomości i postaw projakościowych pracowników banków oraz konstruowanie i wdrażanie systemów zarz...
71,10 zł 79,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie finansami państwa i zarządzanie przedsiębiorstwami a wyzwania społeczno-gospodarcze

Książka składa się z dwóch części zawierających osiem rozdziałów. Część pierwsza zatytułowana „Kierunki zmian w polityce podatkowej państwa” odnosi się do analizy rozwiązań z zakresu wybranych podatków w Pol...
108,00 zł 120,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie. Nowe otwarcie

Podręcznik skierowany jest przede wszystkim do studentów – niezależnie od kierunków studiów – oraz absolwentów studiów wyższych, a także przedsiębiorców i menedżerów, którzy chcą pogłę...
22,41 zł 24,90 zł
Do koszyka

Efektywna Ewka

"Efektywna Ewka" to już trzecia część z serii "Supermoce Nastolatków".Ewa, podobnie jak bohaterowie wcześniejszych części – Zorganizowana Zola i Punktualny Paweł, w prosty sposób opowiada o efektywnym...
44,80 zł 64,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie innowacjami w ujęciu podmiotowym

Podręcznik jest odpowiedzią na potrzebę podjęcia przez polskie społeczeństwo i gospodarkę aktywnych przygotowań do przejścia do nowego etapu rozwoju społeczno-gospodarczego opartego na innowacyjności. Nawiązuje też do zaleceń World Economic Forum Globa...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!