• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Psychodietetyka (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: Warszawa, 1, 2020

  • Redakcja naukowa: Anna Brytek-Matera

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
179,00 zł
161,10 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 17,90 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Psychodietetyka

Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: • Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, • Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami • Metody leczenia otyłości • Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Psychologia »
    3. Psychologia ogólna
  • Redakcja: Anna Brytek-Matera
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-6138-3
  • ISBN druku: 978-83-200-5992-2
  • Liczba stron: 580
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Część 1. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki   1
1. Składniki pokarmowe – Dominika Głąbska 3
	Makroskładniki  3
	Składniki mineralne  14
	Witaminy   28
2. Normy żywienia – Dominika Głąbska  44
	Rodzaje norm żywienia 45
	Wykorzystanie norm żywienia do oceny spożycia i planowania żywienia   48
	Obowiązujące w Polsce normy żywienia 49
3. Rodzaje diet – Dominika Głąbska 56
	Nomenklatura diet stosowanych w dietoterapii 57
	Charakterystyka i zastosowanie typowych diet 59
4. Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia – Angelika Kargulewicz 67
	Ocena sposobu żywienia 68
	Ocena stanu odżywienia 75
5. Edukacja żywieniowa – Agata Juruć 83
	Wprowadzenie  83
	Z jakiego powodu edukacja żywieniowa jest potrzebna? 84
	Edukacja zdrowotna i żywieniowa – definicja      87
	Planowanie procesu edukacji żywieniowej 91
	Cykl nauki Kolba i jego zastosowanie w edukacji żywieniowej     97
	Najczęstsze bariery w efektywnej edukacji żywieniowej 99
	Podsumowanie procesu edukacji indywidualnej 101
	Podsumowanie 101
6. Poradnictwo dietetyczne – Ewa Lange 103
	Poradnictwo dietetyczne i jego rola w zmianie zachowań żywieniowych   103
7. Dietoprofilaktyka i dietoterapia – Dariusz Włodarek     122
	Zasady żywienia osób zdrowych oraz prewencja chorób cywilizacyjnych   123
	Dietoterapia wybranych stanów chorobowych 129
8. Wprowadzenie do prawa żywnościowego – Anna Rej-Kietla   147
	Unijne prawo żywnościowe 150
	Ewolucja i rozwój prawa żywnościowego w Polsce 154
	Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego  156
Część 2. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu psychologii 163
9. Style jedzenia i ich charakterystyka – Bianka Lewandowska    165
	Normalne style jedzenia 166
	Problemowe style jedzenia 170
	Optymalne style jedzenia 175
10. Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności – Anna Brytek-Matera  181
	Procesualny model regulacji emocji    182
	Poznawcza regulacja emocji 184
	Relacja między stresem a zachowaniami żywieniowymi      186
	Związek emocji z jedzeniem 188
	Koncepcja jedzenia emocjonalnego    191
11. Psychologia odchudzania – Agata Juruć 196
	Proces odchudzania – wstęp do problematyki zjawiska   196
	Efektywność odchudzania 198
	Zmiany emocjonalne wynikające z restrykcji żywieniowych    198
	Motywacja i jej rola w procesie odchudzania  202
	Etapy interwencji w redukcji masy ciała  207
	Podsumowanie   212
12. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana – Monika Bąk-Sosnowska  214
	Pojęcie nawyku żywieniowego i mechanizm jego działania 214
	Wyznaczniki niezdrowych nawyków żywieniowych 216
	Uwarunkowania niezdrowych zachowań żywieniowych      217
	Zmiana jako proces  220
	Psychologiczne determinanty motywacji do zmiany 222
	Samokontrola a samoregulacja     225
	Podsumowanie   226
13. Jak skutecznie zachęcać klientów/pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodietetyce – Małgorzata Adamczyk-Zientara 228
	Czym jest motywacja do zmiany?    228
	Czym jest dialog motywujący?  229
	Jak stosować dialog motywujący w praktyce psychodietetyka?     237
	Jak skuteczny jest dialog motywujący w psychodietetyce? Przegląd badań naukowych   240
	Jak uczyć się dialogu motywującego?    241
	Podsumowanie   242
14. Podstawy pomocy psychologicznej – Sylwia Kluczyńska     244
	Pomoc psychologiczna i jej formy    244
	Czynniki sprzyjające skutecznemu pomaganiu 246
	Komunikacja w procesie pomocy    248
	Budowanie relacji i ustalanie celów pomocy 251
	Opór w procesie pomocy 253
	Etyczne aspekty pomocy psychologicznej  254
	Psychologiczne koszty pomagania    255
15. Poradnictwo psychologiczne – Jan Czesław Czabała, Agnieszka Czachor 	259
	Wprowadzenie   259
	Definicja i cele poradnictwa 260
	Charakterystyka kryzysów rozwojowych 261
	Problemy dietetyczne jako jeden z objawów kryzysu rozwojowego    262
	Rodzaje zmian potrzebne do poradzenia sobie z objawami kryzysu rozwojowego 264
	Sposoby osiągania tych zmian – proces poradnictwa psychologicznego   265
Część 3. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu nutrigenetyki, nauk o lekach i o zdrowiu 277
16. Wprowadzenie do nutrigenetyki – Agata Chmurzyńska    279
	Podstawowe informacje o nutrigenetyce 279
	Polimorfizm genów  280
	Genetyczne uwarunkowania cech    283
	Związek między polimorfizmem genów a wyborami żywieniowymi    289
17. Wpływ pożywienia na farmakoterapię – Anna Staniszewska    291
	Wprowadzenie   291
	Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku 292
	Interakcje między płynami a stosowanymi lekami 294
	Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami  298
18. Suplementy diety – Ewa Sicińska, Barbara Pietruszka 308
	Definicja i podstawowe uregulowania prawne 308
	Rynek i uwarunkowania stosowania suplementów 314
	Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów     315
19. Zdrowie publiczne – Dominik Olejniczak 325
	Wprowadzenie   325
	Epidemiologia w zdrowiu publicznym 328
	Podstawowe założenia zdrowia publicznego      331
	Polityka zdrowia publicznego 335
	Ustawa o zdrowiu publicznym  336
	Narodowy Program Zdrowia 338
20. Profilaktyka chorób i promocja zdrowia – Dorota Cianciara    343
	Wprowadzenie   343
	Trzy rewolucje zdrowia publicznego 344
	Współczesne koncepcje zdrowia 345
	Definicje profilaktyki chorób i promocji zdrowia 347
	Interpretacje profilaktyki chorób i promocji zdrowia 348
	Porównanie profilaktyki chorób i promocji zdrowia 355
	Realizacja profilaktyki populacyjnej i promocji zdrowia   357
21. Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia:e-health i m-health – Kamila Czepczor-Bernat 361
	Definicja i charakterystyka e-health i m-health 362
	E-health i m-health w praktyce     365
	Skuteczność działań z zakresu e-health i m-health w kontekście zmiany zachowań zdrowotnych 374
	Zalety, wady i bariery w implementacji działań e-health i m-health    376	
Część 4. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu kultury fizycznej 379
22. Promocja aktywności fizycznej – Ida Laudańska-Krzemińska   381
	Poziom aktywności fizycznej i sposoby jej pomiaru 381
	Rekomendacje w zakresie aktywności fizycznej dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych 385
	Modele i strategie w promocji aktywności fizycznej 387
23. Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka – Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba    398
	Fizjologiczna adaptacja do zwiększonej aktywności fizycznej    398
	Aktywność fizyczna w zachowaniu zdrowia 407
	Skutki unieruchomienia 416
	Skutki nadmiernej aktywności fizycznej 418
Część 5. Wybrane jednostki nozologiczne w pracy psychodietetyka  423
24. Otyłość  425
	Aspekt medyczny – Magdalena Olszanecka-Glinianowicz 425
	Aspekt psychologiczny – Alicja Głębocka 438
	Aspekt dietetyczny – Joanna Myszkowska-Ryciak  447
25. Jadłowstręt i bulimia psychiczna 464
	Aspekt medyczny – Katarzyna Ziora    464
	Aspekty psychologiczne i psychoterapeutyczne – Barbara Kostecka, Elżbieta Galińska, Katarzyna Kucharska  483
	Aspekt dietetyczny – Joanna Myszkowska-Ryciak 501
26. Zaburzenie z napadami objadania się: aspekt psychologiczny – Beata Ziółkowska  516
	Wprowadzenie  516
	Historia i rozpowszechnienie zaburzenia 517
	Diagnozowanie zaburzenia z napadami objadania się     519
	Uwarunkowania i mechanizm objadania się 522
	Bliskie i odległe następstwa zaburzenia 527
	Leczenie i psychoterapia 528
	Podsumowanie   531
27. Choroby układu krążenia – Dorota Łoboda 535
	Miażdżyca   535
	Nadciśnienie tętnicze 538
28. Choroby tarczycy – Dorota Łoboda    542
	Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna 542
	Uwarunkowania żywieniowe i zalecenia dietetyczne 542
29. Cukrzyca typu 2 – Dorota Łoboda    547
	Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna 547
	Uwarunkowania żywieniowe i zalecenie dietetyczne 548
30. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – Dorota Łoboda  552
	Choroba refluksowa przełyku 552
	Wrzody żołądka i dwunastnicy 555
	Rak żołądka  558
	Rak jelita grubego  560
Skorowidz   563

Anna Brytek-Matera

Kierownik Zakładu Psychologii Żywienia oraz Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi - EAT Lab w Instytucie Psychologii UWr. Członek międzynarodowego zespołu badawczego The Orthorexia Nervosa Task Force (ON-TF); Członkostwo w towarzystwach naukowych i organizacjach związanych z zaburzeniami odżywiania: Academy for Eating Disorders (AED), World Health Organization: Global Clinical Practice Network (GCPN), International Association of Applied Psychology (IAAP), European Association for Developmental Psychology (EADP).

Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Specjalista w dziedzinie psychologii jedzenia i obrazu ciała. Zajmuje się problematyką zaburzeń odżywiania, psychospołecznymi aspektami otyłości, (nie)prawidłowymi nawykami i postawami żywieniowymi oraz obrazem ciała w kontekście zdrowia i choroby. Laureatka wielu nagród i stypendiów.

Współpracuje z zagranicznymi placówkami naukowymi i klinicznymi (np. Uniwersytet Sapienza w Rzymie, Uniwersytet w Lozannie, Katolicki Uniwersytet w Leuven, Uniwersytet Hohenheim, University of Western Sydney, Uniwersytet Stanforda). Odbyła staże naukowe w Lausanne University Hospital, University of Leuven oraz Luxembourg Institute of Health. Członek rady redakcyjnej (editorial board) czasopisma „Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity”.

8,10 zł 9,00 zł
Do koszyka

Innowacje w polskiej nauce w obszarze nauk ekonomicznych - Rozdział 12. Design Thinking - jak powstają innowacje

Niniejsza monografia podejmuje aktualną i ważną tematykę z punktu widzenia współczesnej gospodarki, w której pożądanym efektem jest intensyfikowanie powiązań nauki i biznesu. Wiedza, rozwój technologiczny, nieustanna innowacja to p...
27,90 zł 31,00 zł
Do koszyka

Can Work Be Detrimental? Working Excessively Questionnaire (WEQ): The Development and Validation

Psychology in Practice For some, excessive workload is a source of satisfaction, while for others it stems from the desire to meet one's own and external expectations. Sometimes a fulfilling job fulfills one's life because it provides everything that i...
44,10 zł 49,00 zł
Do koszyka

Psychologia sportu

Na sukces sportowca składa się wiele czynników: godziny treningów, sprawność fizyczna, wysokiej jakości sprzęt, nieco szczęścia. Na tym jednak nie kończy się lista. Aby zawodnik mógł w pełni zaprezentować swe sportowe możliwości, p...
35,28 zł 39,20 zł
Do koszyka

Wybrane pisma psychologiczne. Tom 2

Drugi tom prac wybranych Stefana Baleya dotyczy psychologii muzyki (m.in. lokalizacji dychotycznego słyszenia oraz harmonii dźwięków) i psychologii wychowawczej (m.in. psychologii charakteru oraz badań nad etyką i estetyką dzieci w wieku przedsz...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka

Psychologia-Etologia-Genetyka nr 20/2009

Psychologia-Etologia-Genetyka jest serią wydawniczą z pogranicza psychologii i biologii. Adresowana jest do wszystkich osób zainteresowanych następującymi obszarami badawczymi: mechanizmy zachowania, rozwój osobniczy i ewolucyjny zachowan...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka

Psychologia-Etologia-Genetyka nr 18/2008

Psychologia-Etologia-Genetyka jest serią wydawniczą z pogranicza psychologii i biologii. Adresowana jest do wszystkich osób zainteresowanych następującymi obszarami badawczymi: mechanizmy zachowania, rozwój osobniczy i ewolucyjny zachowan...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.