Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Przedpłata (Przelewy24) do 249 zł | od 249 zł | |
---|---|---|
ORLEN Paczka |
9,99 zł | 0 zł |
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka | 10,99 zł | 0 zł |
Pocztex | 11,99 zł | 0 zł |
InPost Paczkomaty 24/7 |
13,99 zł | 0 zł |
Kurier DPD |
12,49 zł | 0 zł |
Punkty odbioru DPD |
10,99 zł | 0 zł |
Odbiór w Księgarni PWN |
0 zł | 0 zł |
Płatność przy odbiorze do 249 zł | od 249 zł | |
---|---|---|
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka | 14,99 zł | 0 zł |
Pocztex | 15,99 zł | 0 zł |
Kurier DPD |
16,49 zł | 0 zł |
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.
Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania.
Książka zawiera odpowiedzi na pytania:
Prof. Anna Brytek-Matera pokazuje w niezwykle ciekawy sposób jak wiele wiemy o złożoności nozologicznej i etiopatologicznej zaburzeń odżywiania. Ciekawą częścią książki jest prezentacja wyników własnych badań, które Autorka ciekawie interpretuje, starając się pokazać jakie znaczenie dla terapii osób z zaburzeniami odżywiania a także dla sposobów regulowania odżywiania się, mają uwarunkowania psychologiczne i społeczne.
Równocześnie wiedza ta jest w monografii przedstawiona w sposób jasny i zrozumiały, także dla czytelników nie zajmujących się profesjonalnie problematyką zdrowia i zaburzeń zdrowia. To książka także dla czytelników osobiście zainteresowanych własnym rozwojem czy rozwojem swoich najbliższych.
Część I
Zaburzenia odżywiania: aspekt teoretyczny 1
Wprowadzenie w problematykę zaburzeń odżywiania 5
Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 5
Kryteria diagnostyczne prototypowych zaburzeń odżywiania 8
Kryteria diagnostyczne jadłowstrętu psychicznego (anorexia nervosa) 8
Kryteria diagnostyczne bulimii psychicznej (bulimia nervosa) 10
Kryteria diagnostyczne pozostałych zaburzeń jedzenia i odżywiania (DSM-5¨) 12
Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania dla dziewcząt i chłopców przed okresem dojrzewania 15
Symptomatologia zaburzeń odżywiania 17
Obraz kliniczny i przebieg jadłowstrętu psychicznego 18
Obraz kliniczny i przebieg bulimii psychicznej 24
Jadłowstręt psychiczny i bulimia psychiczna: podobieństwa i różnice 27
Epidemiologia zaburzeń odżywiania 31
Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania 31
Płeć a zaburzenia odżywiania 35
Wiek a zaburzenia odżywiania 36
Współwystępowanie zaburzeń odżywiania z innymi zaburzeniami psychicznymi 36
Zaburzenia odżywiania w ujęciu historycznym 39
Perspektywa historyczna jadłowstrętu psychicznego 39
Perspektywa historyczna bulimii psychicznej 45
Europejscy pionierzy badań dotyczących zaburzeń odżywiania 49
Etiopatogeneza zaburzeń odżywiania 53
Czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania 53
Taksonomia Heleny Kraemer i wsp.: kategoryzacja potencjalnych czynników ryzyka rozwoju choroby 59
Biopsychospołeczny model zaburzeń odżywiania 61
Czynniki biologiczne 61
Czynniki społeczno-kulturowe 64
Czynniki psychologiczne (indywidualne) 68
Czynniki rodzinne 69
Polietiologia zaburzeń odżywiania: wybrane modele 72
Wieloczynnikowy model jadłowstrętu psychicznego Alexandra Lucasa 72
Integratywny model bulimii psychicznej Erica Stice’a 73
Społeczno-kulturowy model patologii jedzenia Tatjany Van Strien i wsp. 74
Model powstawania bulimii psychicznej Ruth Striegel-Moore i Catherine’y Steiner-Adair 75Autorski polietiologiczny model zaburzeń odżywiania 76Część II
Zaburzenia odżywiania: aspekt empiryczny 79
Rezultaty badań własnych 83
Rola negatywnego oszacowania rozmiarów ciała w kontekście samooceny ogólnej i niezadowolenia z ciała u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym (badanie 1) 83
Mediatory i moderatory zależności między jedzeniem emocjonalnym a niską świadomością interoceptywną u pacjentek z bulimią psychiczną (badanie 2) 100Korelaty i predyktory nieprawidłowych zachowań żywieniowych u pacjentek z zaburzeniami odżywiania (badanie 3) 110Część III
Zaburzenia odżywiania: aspekt terapeutyczny 129
Leczenie zaburzeń odżywiania: terapia 133
Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania – ujęcie transdiagnostyczne 135
Transdiagnostyczna perspektywa zaburzeń odżywiania 135
Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania 138
Cele wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej zaburzeń odżywiania 140
Terapia poznawczo-behawioralna: przykłady pracy własnej 142
Jadłowstręt psychiczny 142
Bulimia psychiczna 155
Leczenie zaburzeń odżywiania: dodatkowe wyznaczniki 162
Leczenie zaburzeń odżywiania: rehabilitacja żywieniowa 165
„Mechaniczne jedzenie”: nowatorskie planowanie posiłków 172
Psychoedukacja żywieniowa 176
Kierunki przyszłych badań i praktyki terapeutycznej 181
Pozytywny obraz ciała 181
Zachowania żywieniowe 187
Regulacja emocji 189Integracja badań naukowych z praktyką kliniczną 192Podsumowanie 195
Bibliografia 199
Aneks 213
A1. Wskaźnik Masy Ciała (Body Mass Index) 213
A2. Kwestionariusz Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test; BAT) 214
A3. Body Image Avoidance Questionnaire (BIAQ) 216
A4. Test Dotyczący Stylu Jedzenia (TSJ) 218
A5. Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18) 219
A6. Kwestionariusze wykorzystane w badaniach własnych i ich referencje bibliograficzne 221
Skorowidz 225
Prof. Anna Brytek-Matera - Kierownik Zakładu Psychologii Żywienia oraz Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi - EAT Lab w Instytucie Psychologii UWr. Członek międzynarodowego zespołu badawczego The Orthorexia Nervosa Task Force (ON-TF); Członkostwo w towarzystwach naukowych i organizacjach związanych z zaburzeniami odżywiania: Academy for Eating Disorders (AED), World Health Organization: Global Clinical Practice Network (GCPN), International Association of Applied Psychology (IAAP), European Association for Developmental Psychology (EADP).
Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Specjalista w dziedzinie psychologii jedzenia i obrazu ciała. Zajmuje się problematyką zaburzeń odżywiania, psychospołecznymi aspektami otyłości, (nie)prawidłowymi nawykami i postawami żywieniowymi oraz obrazem ciała w kontekście zdrowia i choroby. Laureatka wielu nagród i stypendiów.
Współpracuje z zagranicznymi placówkami naukowymi i klinicznymi (np. Uniwersytet Sapienza w Rzymie, Uniwersytet w Lozannie, Katolicki Uniwersytet w Leuven, Uniwersytet Hohenheim, University of Western Sydney, Uniwersytet Stanforda). Odbyła staże naukowe w Lausanne University Hospital, University of Leuven oraz Luxembourg Institute of Health. Członek rady redakcyjnej (editorial board) czasopisma „Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity”.