0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 36 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
40
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Lucyna Ostrowska - 18 %

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny sta...
122,18 zł 149,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 15 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
160,65 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka kliniczna - 15 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
160,65 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 18 %

Interakcje leków z żywnością

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Książka (miękka)
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska - 18 %

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia kliniczne...
105,78 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - Lucyna Ostrowska - 18 %

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzin...
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka - 15 %

Psychodietetyka

Książka (miękka)
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 15 %

Psychodietetyka

Redaktor: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
169,15 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 18 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to aktualna w dobie zmian klimatu publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia ...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - 15 %

Dietetyka sportowa

Książka (miękka ze skrzydełkami)
237,15 zł 279,00 zł
Do koszyka
Dietetyka sportowa - 15 %

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywny...
237,15 zł 279,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 18 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - 9 %

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redaktor: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Beata Przygoda - 9 %

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodz...
99,19 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią - Dorota Szostak-Węgierek - 9 %

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dzie...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Fizjologia żywienia - 7 %

Fizjologia żywienia

Książka (miękka)
129,27 zł 139,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia - 7 %

Fizjologia żywienia

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
129,27 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Współczesna dietoterapia - Ewa Lange - 7 %

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia”  to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywie...
119,97 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w endometriozie - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Dieta w endometriozie

„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę. Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopo...
56,58 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 9 %

Dysbioza jelitowa

Książka (miękka)
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 9 %

Dysbioza jelitowa

Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęś...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Lipoedema - Karolina Chęś - 17 %

Lipoedema

Choroba grubych nóg. Podejście interdyscyplinarne

Jedyna w Polsce publikacja poruszająca problem dotyczący aż dziesięciu procent kobiet na całym świecie. Lipoedema charakteryzuje się niekont...
PRZEDSPRZEDAŻ
82,17 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - Iwona Boniecka - 18 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale...
146,78 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Otyłość i jej powikłania - 9 %

Otyłość i jej powikłania

Praktyczne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne

Podręcznik, który w kompleksowy i niezwykle praktyczny sposób przedstawia najważniejsze elementy nowoczesnej diagnostyki choroby otyłościowej, leczenia niefarmakologicznego oraz aktualnych stand...
308,49 zł 339,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach autoimmunologicznych - 9 %

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Co jeść by czuć się lepiej

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna ...
80,99 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Joanna Gromadzka-Ostrowska - 15 %

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbęd...
143,65 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży - Agata Dutkiewicz - 18 %

Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży

Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wcze...
81,18 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 18 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
171,38 zł 209,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Hanna Kuchanowicz - 9 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. ...
281,19 zł 309,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera - 15 %

Zaburzenia odżywiania

Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej. Opis...
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości - Anna Brytek-Matera - 16 %

Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości

Teoria i praktyka

Wydawca: Difin
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emo...
40,92 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wybrane zagadnienia psychodietetyki - Jagoda Różycka - 14 %

Wybrane zagadnienia psychodietetyki

Narzędzia i metody pracy z osobami z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi

Wydawca: Difin
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań...
42,98 zł 50,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Książka (miękka)
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwy...
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Przeciwzapalna dieta ketogeniczna - Molly Devine - 32 %

Przeciwzapalna dieta ketogeniczna

Dwutygodniowy plan posiłków, dzięki któremu ostatecznie wyeliminujesz stany zapalne

Autor: Molly Devine
Wydawca: Vital
Odpowiednio zbilansowana dieta ketogeniczna nie tylko ułatwi ci odchudzanie, ale przede wszystkim pomoże wyeliminować stany zapalne w organizmie, które są przyczyną chorób autoimmunol...
40,22 zł 59,50 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka - 20 %

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspek...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
48,75 zł 61,00 zł
Do koszyka
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka - 20 %

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka

Redaktor: Emilia Kolarzyk
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą fun...
48,75 zł 61,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne - Winczewska Bożena - 26 %

Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne

Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępow...
31,18 zł 41,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 36 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
40