• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

(Miękka)
3.50  (56 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
155,00 zł
127,10 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 27,90 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 h w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 300 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł oferujemy wyłącznie płatność elektroniczną.

Płatność elektroniczna     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
ORLEN Paczka
8,99 zł 7,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 8,99 zł 7,99 zł
Kurier Poczta Polska 10,99 zł 9,99 zł
InPost Paczkomaty 24/7
11,99 zł 9,99 zł
Kurier 12,99 zł 11,99 zł



Płatność przy odbiorze     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 11,99 zł 10,99 zł
Kurier Poczta Polska 13,99 zł 12,99 zł
Kurier 15,99 zł 14,99 zł
Dodaj do schowka

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.

Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych. 

Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej.

W książce przedstawiono również tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.

Terapia żywieniowa jest tym czynnikiem, który uzupełnia skuteczne leczenie pacjenta.

Książka przeznaczona dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową

  • Kategorie:
    1. Medycyna »
    2. Gastroenterologia
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Ewa Stachowska
  • Język wydania: polski
  • EAN: 9788320063288
  • Liczba stron: 432
  • Wymiary: 15.0x23.5cm
  • Data premiery: 21.04.2021
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni robocze
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
CZĘŚĆ I. Oś jelito-wątroba  1	
Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozyi dysbiozy. Bariera jelitowa - Wojciech Marlicz, Anna Gudan 3
Mikrobiota jelitowa i jej funkcje 3
Rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych 5
Rozgałęzione krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - metabolity gnilne 7
Bariera jelitowa 8
Budowa i funkcje 8
Zaburzenia w działaniu 10
Leki jako przyczyna zaburzeń mikrobioty i bariery jelitowej 19
Wpływ alkoholu na stan mikrobioty i bariery jelitowej 23
Podsumowanie 23
Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego - Zuzanna Karwowska, Paweł P. Łabaj, Tomasz Kościółek 27
Mikrobiom człowieka a ekspozom 27
Technologie badania mikrobiomu jelitowego 30
Sekwencjonowanie DNA 30
Inne aplikacje sekwencjonowania nowej generacji 31
Sekwencjonowanie mikrobiomu jelitowego 32
Inne metody omiczne w badaniu mikrobiomu jelitowego 34
Standaryzacja protokołów 37
Standaryzacja protokołów laboratoryjnych 37
Standaryzacja protokołów bioinformatycznych 38
Standaryzacja dzielenia i przechowywania danych 39
Wyzwania bioinformatycznej analizy mikrobiomu jelitowego 40
Ograniczenia danych mikrobiomowych 40
Modele statystyczne wykorzystywane w analizie mikrobiomu 42
Interpretacja wyników badań 42
Analiza taksonomiczna 42
Bioróżnorodność mikrobiomu - metryki różnorodności alfa i beta 43
Analiza ścieżek metabolicznych 44
Praktyczne wykorzystanie wyników sekwencjonowania mikrobiomu 45
Budowanie punktów odniesienia 46
Krytyka badań mikrobiomu w stawianiu diagnoz 48
Jelito - ważne centrum immunologiczne - Maciej Hałasa 53
Podstawowe funkcje odpornościowe 54
Odporność nieswoista, czyli naturalna 55
Odporność swoista, czyli nabyta 58
Generowanie odporności i tolerancji w jelicie 59
Rola podwyższonej przepuszczalności bariery jelitowej w zaburzaniu przebiegu prawidłowej immunizacji w jelicie 61
Związki immunostymulujące wpływające na stan bariery jelitowej 63
Podsumowanie 65
Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej - Dorota Waśko-Czopnik 67
Skład mikrobioty jelitowej 68
Funkcje mikrobioty jelitowej 69
Ochrona przed translokacją bakteryjną poza obręb jelita 71
Markery stanu jelita i jego mikrobioty 72
Kalprotektyna 73
Alfa-1-antytrypsyna 73
Beta-defensyny 74
Laktoferyna 75
Wydzielnicza immunoglobulina A 75
Zonulina 76
Inne markery świadczące o stanie jelita i jego mikrobioty 77
Podsumowanie 79
Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego - Alina Niezgódka-Klósak, Piotr Eder 83
Wstęp - nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) 83
Charakterystyka NChZJ 83
Objawy NChZJ 84
Epidemiologia i etiologia 84
Dysbioza 85
NChZJ a dysbioza 85
Wpływ składników diety na dysbiozę 85
Leczenie żywieniowe osób z NChZJ - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 86
Wprowadzenie do żywienia klinicznego 86
Wyłączne żywienie dojelitowe 87
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - Modulen IBD® 88
Wspomaganie żywieniowe terapii NChZJ 89
Zalecenia ogólne 89
Diety specjalistyczne w NChZJ 90
Podsumowanie 97
Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji - Tomasz Banasiewicz 101
Pacjenci z chorobami zapalnymi jelit - punkt widzenia chirurga 101
Kompleksowe przygotowanie pacjenta z chorobami zapalnymi jelit do zabiegu operacyjnego 105
Filary prehabilitacji 106
Leczenie chorób współwystępujących 108
Żywienie w okresie okołooperacyjnym 110
Wpływ leczenia chirurgicznego na przewód pokarmowy i mikrobiom jelitowy 116
Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby - Dominika Maciejewska-Markiewicz, Ewa Wunsch 121
Mikrobiota, dysbioza i oś jelitowo-wątrobowa 121
Prawidłowa mikrobiota jelitowa i rozwój dysbiozy 121
Oś jelitowo-wątrobowa 122
Produkty mikrobioty wpływające na funkcje wątroby 123
Lipopolisacharyd 123
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe 123
Kwasy żółciowe 124
Cholina 125
Etanol 125
Przepuszczalność bariery jelitowej a zmiany zapalne w wątrobie 126
Bariera jelitowa 126
Przepuszczalność bariery jelitowej 127
Kliniczne manifestacje dysfunkcji osi jelitowo-wątrobowej 128
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby 128
Alkoholowa choroba wątroby 130
Marskość wątroby 131
Rak wątrobowokomórkowy 133
Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne - Marcin Folwarski, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka 137
Wstęp 137
Rola mikrobiomu w onkogenezie i prognozowaniu 139
Główne mechanizmy udziału mikrobiomu w kancerogenezie 139
Charakterystyka zmian mikrobiomu w konkretnych nowotworach 140
Mikrobiom a leczenie przeciwnowotworowe 143
Leczenie chirurgiczne 143
Radioterapia 144
Chemioterapia 145
Immunoterapia 146
Przeszczep mikrobioty jelitowej 146
Podsumowanie 147
Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej - Ewa Stachowska 153
Wstęp 153
Enterotypy - czy każdy z nas powinien żywić swoje bakterie w jednakowy sposób 154
Czy można zaprogramować mniejszą różnorodność mikrobioty osoby dorosłej przez sposób narodzin 156
Czy starzejąc się, powinniśmy inaczej zadbać o mikrobiotę jelitową 157
Jaka dieta jest najwłaściwsza dla mikroorganizmów jelitowych 157
Kluczowe składniki diety kształtujące skład mikrobioty jelitowej 160
Węglowodany 161
Białko 164
Tłuszcze i dieta wysokotłuszczowa 165
Witaminy i mikroelementy 167
Podsumowanie 170
Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit - Ewa Stachowska, Natalia Komorniak 175
Dieta specyficznych węglowodanów 175
Dieta low FODMAP 176
Fazy diety 176
Codzienność pacjentów na diecie 179
Dieta a mikrobiom jelitowy 179
Skuteczność diety 181
Planowanie dietoterapii dla osób z zespołem jelita drażliwego i zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) 181
Diety stosowane historycznie w terapii zaburzeń funkcjonalnych jelita 183
Dieta ubogobłonnikowa 189
Dieta wysokobłonnikowa 189
Dieta wegetariańska 190
Dieta paleolityczna 190
Dieta bezglutenowa 190
Rekomendacje ESPEN dotyczące żywienia klinicznego osób z chorobami zapalnymi jelit 192
Prewencja rozwoju chorób zapalnych jelit 192
Żywienie kliniczne w terapii chorób zapalnych jelit 193

CZĘŚĆ II. Oś jelito-mózg 195
Oś jelitowo-mózgowa - Karolina Skonieczna-Żydecka, Honorata Mruk 197
Wstęp 197
Czym jest oś mikrobiota-jelito-mózg 198
Mechanizmy komunikacji w osi mikrobiota-jelito-mózg 199
Autonomiczny układ nerwowy 200
Enteryczny układ nerwowy 202
Układ immunologiczny związany z błoną śluzową jelit 203
Metabolity bariery jelitowej 204
Dowody naukowe na oś mikrobiota-jelito-mózg 206
Podsumowanie 213
Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej - PawełLiśkiewicz, Michał Wroński, Jerzy Samochowiec 217
Wstęp 217
Hologenomowa teoria ewolucji 218
Mikrobiota jelitowa a rozwój i dojrzewanie układu nerwowego 218
Oś mikrobiota-jelito-mózg 221
Bariera jelitowa 221
Badania mikrobiomu w psychiatrii 222
Metody bioinformatyczne 224
Sekwencjonowanie mikrobiomu 224
Miary służące do oceny mikrobiomu 226
Oś mikrobiota-jelito-mózg a stres 228
Oś mikrobiota-jelito-mózg a osobowość 229
Oś mikrobiota-jelito-mózg a depresja 230
Oś mikrobiota-jelito-mózg a lęk 233
Oś mikrobiota-jelito-mózg a choroba afektywna dwubiegunowa 235
Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia związane z używaniem substancji psychoaktywnych 236
Oś mikrobiota-jelito-mózg a schizofrenia 240
Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia ze spektrum autyzmu 243
Oś mikrobiota-jelito-mózg a jadłowstręt psychiczny 245
Potencjalne kierunki leczenia zaburzeń psychicznych ukierunkowane na modulację mikrobioty jelitowej 247
Suplementacja psychobiotykami 252
Wzorce żywieniowe 252
Przeszczepienie mikrobioty jelitowej 254
Podsumowanie 254
Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych - Hanna Karakuła-Juchnowicz, Joanna Róg 259
Dysregulacja osi mikrobiota-jelito-mózg w wybranych zaburzeniach psychicznych: znaczenie mikrobioty jelitowej 259
Schizofrenia 259
Zaburzenia afektywne dwubiegunowe 263
Zaburzenia ze spektrum autyzmu 265
Leczenie przeciwpsychotyczne a mikrobiota jelitowa 272
Interwencje nakierowane na modulację osi mikrobiota-jelito-mózg w zaburzeniach psychicznych 275
Suplementacja probiotyczna 275
Transfer mikrobioty jelitowej 286
Żywienie a modulacja osi mikrobiota-jelito-mózg u osób z zaburzeniami psychicznymi 286
Podsumowanie 292

CZĘŚĆ III. Stymulacja osi jelito-wątroba-mózg 300
Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka - Bożena Muszyńska 303
Wstęp 303
Rośliny - źródło błonnika pokarmowego 305
Błonnik pokarmowy o właściwościach prebiotycznych występujący w algach 309
Błonnik pokarmowy pochodzenia grzybowego 319
Monosacharydy 319
Polisacharydy grzybowe 320
Polisacharydy wewnątrzkomórkowe 322
Naturalne prebiotyki - Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk 329
Wstęp 329
Definicja 329
Kryteria klasyfikacji prebiotyków 330
Podział prebiotyków i ich naturalne źródła 330
Mikrobiom jelitowy a prebiotyki i ich wpływ na organizm 333
Bezpieczeństwo 335
Rośliny o działaniu przeciwzapalnym i ich wpływ na mikrobiom jelitowy 336
Rośliny o właściwościach przeciwzapalnych 336
Wpływ surowców roślinnych na mikrobiom jelitowy 341
Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej.
Psychobiotyki - Igor Łoniewski 347
Wstęp 347
Racjonalne podstawy stosowania probiotyków 348
Definicja probiotyków 351
Zastosowanie probiotyków w wybranych schorzeniach u osób dorosłych 355
Zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego 356
Nietolerancja laktozy 364
Profilaktyka zakażeń pooperacyjnych 364
Zakażenia układu oddechowego 364
Zakażenia układu moczowego 366
Przewlekła choroba nerek 366
Osteoporoza 367
Wchłanianie żelaza 367
Zaburzenia metaboliczne i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych 368
Psychobiotyki i ich wpływ terapeutyczny 372
Depresja 373
Schizofrenia 374
Zaburzenia lękowe 375
Zaburzenie afektywne dwubiegunowe 375
Choroba Parkinsona 375
Choroba Alzheimera 376
Transplantacja mikrobioty jelitowej - Jarosław Biliński 379
Wstęp 379
Wybór dawcy 380
Przygotowanie preparatów mikrobioty jelitowej 383
Przygotowanie biorcy 385
Metody podania preparatu mikrobioty jelitowej 385
Wskazania i przeciwwskazania do transplantacji mikrobioty jelitowej 387
Bezpieczeństwo terapii 389
Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego - Arieta Drozd 393
Wstęp 393
Nieodżywcze substancje słodzące, syntetyczne i półsyntetyczne 394
Acesulfam K (E950) 394
Aspartam (E951) 395
Neotam (E961) 396
Cyklaminiany (E952) 397
Sacharyna (E954) 397
Sukraloza (E955) 399
Naturalne substancje intensywnie słodzące 402
Glukozydy stewiolu (Glikozydy stewiolowe) (E960) 402
Dihydrochalkon neohesperydyny (E959), taumatyna (E957) 402
Poliole (alkohole cukrowe) 403
Ksylitol (E967) 404
Erytrytol (E968) 405
Izomalt (E953) 405
Laktitol (E966) 406
Maltitol (E965) 406
Sorbitol (E420) 407
Mannitol (E421) 407
Emulgatory 407
Karboksymetyloceluloza (CMC) (E466) 408
Polisorbat 80 (P80) (E433) 409
Środki zagęszczające 410
Maltodekstryna (E414) 410
Pektyna (E440) 411
Polidekstroza (E1200) 411
Kwas alginowy (E400) 412
Karagen (E407) 412
Substancje konserwujące 413
Benzoesan sodu (E211), sorbinian potasu (E202) i azotyn sodu (E250) 413
Siarczyny (E221—E228) 414
Nizyna (E234) 415
Nanocząsteczki 416
Dwutlenek tytanu (TiO2 ) (E171) 416
Wzmacniacze smaku i zapachu 417
Glutaminian sodu (E621) 417
Enzymy bakteryjne 418
Transglutaminaza 418

Podsumowanie 419
Skorowidz 425

Ewa Stachowska

prof. dr n. med. Ewa Stachowska - Profesor nauk medycznych, specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Zainteresowania zawodowe i naukowe dotyczą nowoczesnych rozwiązań w dietoprofilaktyce i dietoterapii. Autorka ponad 160 artykułów w recenzowanych czasopismach międzynarodowych i krajowych. Kierownik Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Członek European Lifestyle Medicine Organisation oraz Polskiego Towarzystwa Badań Żywieniowych. Współwłaściciel firmy Dietetica zajmującej się innowacyjnym podejściem do żywienia. Bloger (https://dietetica.com.pl/blog.html), miłośnik muzyki i dobrej kuchni. Zawsze otwarta na ciekawych ludzi.

45,90 zł 54,00 zł
Do koszyka

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednos...
41,16 zł 49,00 zł
Do koszyka

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, któr...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka

Żywienie dzieci

W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczegól...
45,36 zł 54,00 zł
Do koszyka

Zaburzenia lipidowe

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyc...
66,36 zł 79,00 zł
Do koszyka

Zaburzenia statyki narządów miednicy u kobiet W gabinecie lekarza specjalisty

Publikacja stanowi streszczenie aktualnej wiedzy w zakresu diagnostyki oraz leczenia zaburzeń statyki narządów miednicy, stanowiąc punkt wyjścia do poszerzania wiedzy w tym zakresie dla praktykujących ginekologów. Zaburzenia statyki nar...
21,84 zł 24,90 zł
Do koszyka

Zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne. Terapia ekspozycji i powstrzymania reakcji. Poradnik Pacjenta

Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne to przewlekła dolegliwość wpływająca nacodzienne funkcjonowanie i jakość życia dotkniętej nim osoby. Niniejsza książka to doskonały poradnik napisany z myślą o osobach pragnących zapanować nad natrętnymi myślami i reakc...

Recenzje

Dodaj recenzję

Pisemne recenzje mogą być dodawane wyłącznie przez klientów zarejestrowanych w sklepie. Na liczbę gwiazdek wyświetlanych przy produkcie składają się również oceny produktów, dodanie których nie wymaga posiadania konta.

Publikujemy wszystkie recenzje produktów, zarówno pozytywne, jak i negatywne. Jeśli wiemy, że produkt został zakupiony przez recenzenta, oznaczamy to ikonką

  • Najnowsze
  • Najbardziej pomocne
  • Dodano:
    26.04.2021 13:33:23

    Szkoda, że tyle miejsca poświęcone na teorię, a jak brakuje praktyki na rynku, tak książka znów nie spełnia oczekiwań. Brakuje masy tematów i rozdziałów o wiele ważniejszych, niż tych wałkowanych w setnej z tego rodzaju książce.

    Ocena: 
  • Dodano:
    29.04.2021 08:46:56

    Książka jest fantastyczna. W sposób szczegółowy opisuje najnowsze doniesienia w temacie. Dodatkowo porusza tematy diagnostyki mikrobioty. To bardzo obiektywna pozycja, bez medialnego szumu i naciągania w tej modnej tematyce. Kubeł zimnej wody dla ochłody.

    Ocena: 
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.