0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Książki: Żywienie, dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia. 

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się. 

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych. 

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 1428 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Daty wydania rosnąco
  • Daty wydania malejąco
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
40
- 15 %

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Co jeść by czuć się lepiej

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna ...
41,65 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w
37,40 zł 44,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on:• omówienie podstaw żywienia człowieka – od ...
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie w niedoczynności tarczycy

Porady lekarzy i dietetyków.

Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorz...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

English for Dietetics

English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów...
84,15 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Cukrzyca

Porady lekarzy i dietetyków.

Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zaleca...
20,40 zł 24,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja  dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględnio...
75,65 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Liczmy kalorie

Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Stosowanie się do podanych we wstępie zaleceń pomoże czytelnikom określić potrzeby energe...
20,40 zł 24,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywie...
211,65 zł 249,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Zespół jelita nadwrażliwego

Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć sch...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Otyłość Zapobieganie i leczenie

Porady lekarzy i dietetyków.

Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiani...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Sportowe kalorie

Książka (miękka ze skrzydełkami)
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka
- 15 %

Sportowe kalorie

Autor: Iwona Bates
W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odży...
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skutec...
37,40 zł 44,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie kobiet w ciąży

Porady lekarzy i dietetyków.

Lekarze i dietetycy są zgodni co do tego, że brak dostatecznej liczby korzystnych składników w diecie zagraża zdrowiu nie tylko kobiety ciężarnej, lecz także oczekiwaneego przez nią dziecka. Jakie ...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie dzieci

W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzi...
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie osób w wieku starszym

Porady lekarzy i dietetyków.

Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co pro...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Suplement diety a zdrowie

Porady lekarzy i dietetyków.

Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lek...
28,90 zł 34,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Psychologia odżywiania się

Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych

Autor: Jane Ogden
Seria: PSYCHOLOGIA
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenn...
44,98 zł 49,98 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Dieta kontra rak, Żywienie w choro...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka
- 15 %

Dieta kontra rak

Żywienie w chorobie nowotworowej.

Autor: Anna Rogulska
Wiele badań naukowych dowodzi, że odpowiednia dieta może przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów oraz chronić przed przerzutami. Prezentujemy Państwu poradnik zawierający najist...
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Osteoporoza

Książka (miękka)
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka
- 15 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szc...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie w sporcie

Książka (miękka)
58,65 zł 69,00 zł
Do koszyka
- 15 %

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwy...
58,65 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Dna moczanowa

Porady lekarzy i dietetyków.

Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to r...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie chorych z nowotworami

Porady lekarzy i dietetyków.

Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotwo...
37,40 zł 44,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Dieta antyhistaminowa

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawar...
28,90 zł 34,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Choroby żołądka i dwunastnicy

Porady lekarzy i dietetyków

Choroby żołądka i dwunastnicy stanowią w naszym społeczeństwie poważny problem. Schorzenia te są spowodowane przez rozmaite czynniki. Na przykład chorobę wrzodową żołądka wywołuje na ogół zakażenie...
20,40 zł 24,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców

Praktyczny poradnik dla rodziców.

Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia...
20,40 zł 24,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Zaparcia

Porady lekarzy i dietetyków.

Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu po...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Dieta łatwo strawna

Książka (kartonowa foliowana)
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka
- 15 %

Dieta łatwo strawna

Książka jest przeznaczona zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość, niewyd...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych.

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi ...
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

Autor: Anna Rogulska
W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz ...
16,15 zł 19,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. P...
58,65 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Standardy leczenia żywieniowego w pediatrii 2017

Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD), przygotowana we współpracy z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) o...
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Kuchnia polska dla diabetyków

Książka (miękka)
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka

Kuchnia polska dla diabetyków

Autor: Dorota Drozd
Wydawca: RM
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy n...
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Gazy jelitowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złago...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Vademecum żywienia człowieka

Wydawca: Medyk
Przedmowa„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści...
27,00 zł 30,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Sztuka łączenia pokarmów

Co z czym?

Autor: Inge DriesJan Dries
Wydawca: Aba
„Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym” Artur Schopenhauer. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, aler...
22,41 zł 24,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze

Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze.

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu dane...
24,65 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Jedz dla dwojga nie za dwoje, Pora...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka
- 15 %

Jedz dla dwojga nie za dwoje

Poradnik dla kobiet w ciąży

Autor: Anna Rogulska
W książce znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań, które z pewnością sobie zadajesz, na przykład:   Kiedy zacząć się zdrowo odżywiać i co jeść? Jak się odżywiać, gdy kilogramów je...
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 1428 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Daty wydania rosnąco
  • Daty wydania malejąco
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
40
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.