0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 19 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Żywienie w chorobach skóry - 30 %

Żywienie w chorobach skóry

Wydawca: PZWL
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz ...
69,30 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 30 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

Wydawca: PZWL
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia z...
55,30 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska - 30 %

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Wydawca: PZWL
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klini...
90,30 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 30 %

Dieta low-FODMAP

eBook (epub, mobi)
51,80 zł 74,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 30 %

Dieta low-FODMAP

Wydawca: PZWL
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do b...
51,80 zł 74,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 30 %

Interakcje leków z żywnością

Wydawca: PZWL
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ic...
83,30 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - 30 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

Wydawca: PZWL
Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycz...
62,30 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Współczesna dietoterapia - 30 %

Współczesna dietoterapia

Wydawca: PZWL
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśr&oac...
90,30 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wege - Iwona Kibil - 30 %

Wege

Dieta roslinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil
Wydawca: PZWL
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie. Obecne wyd...
62,30 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - 30 %

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Redaktor: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, st...
83,30 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach nerek przed dializą - Barbara Pyszczuk - 30 %

Dieta w chorobach nerek przed dializą

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy

Wydawca: PZWL
Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanowa...
55,30 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 - Janusz Książyk - 30 %

Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021

Wydawca: PZWL
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD).Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatr&...
72,80 zł 104,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 30 %

Dysbioza jelitowa

Wydawca: PZWL
Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęściej omawiany jest od strony t...
65,80 zł 94,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobie nowotworowej - 30 %

Żywienie w chorobie nowotworowej

Wydawca: PZWL
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opiek...
58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią - Dorota Szostak-Węgierek - 30 %

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Wydawca: PZWL
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ...
69,30 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera - 30 %

Zaburzenia odżywiania

Wydawca: PZWL
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i pozwala zrozumieć patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.Opisane zostały klasyfikacja i kryt...
93,80 zł 134,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie osób starszych - 30 %

Żywienie osób starszych

Wydawca: PZWL
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będ...
58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Szkodliwe substancje w żywności - Agata Witczak

Szkodliwe substancje w żywności

Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe ...
89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta eliminacyjna - Joanna Dronka-Skrzypczak - 30 %

Dieta eliminacyjna

Wydawca: PZWL
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na...
55,30 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 19 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20