0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Współczesna dietoterapia

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2022

  • Wydanie/Copyright: wyd. 2

  • Redakcja naukowa: Dariusz Włodarek, Ewa Lange

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 129,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 83,85 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

116,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Dariusz Włodarek, Ewa Lange
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-22804-0
  • ISBN druku: 978-83-01-22754-8
  • Liczba stron: 600
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange     1 
	1.1. Zapasy energii w organizmie     1 
	1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu     2 
	1.3. Bilans energii     5 
	1.4. Aktywność fizyczna     6 
	1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych     10 
	1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię     14 
2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka – Ewa Lange     21 
	2.1. Charakterystyka węglowodanów     21 
	2.2. Metabolizm węglowodanów     22 
	2.3. Zalecane spożycie węglowodanów     25 
	2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka     26 
	Charakterystyka błonnika pokarmowego     26 
	Źródła błonnika pokarmowego w diecie     27 
	Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego     28 
	Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego     34 
	Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej     34 
	2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii     35 
	Definicje indeksu i ładunku glikemicznego     35 
	Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym     37 
	Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych     37 
	Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych     40 
	Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia     42 
3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     49 
	3.1. Budowa chemiczna białek     49 
	3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek     51 
	3.3. Metabolizm białka     53 
	3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie     55 
	3.5. Źródła pokarmowe białka     57 
	3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka     59 
4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     63 
	4.1. Budowa chemiczna tłuszczów     63 
	4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych     66 
	4.3. Metabolizm tłuszczu     70 
	4.4. Rola tłuszczu w organizmie     72 
	4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu     74 
	4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu     77 
5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     81 
	5.1. Charakterystyka ogólna witamin     81 
	5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     84 
	Witamina A     84 
	Witamina D     90 
	Witamina E     94 
	Witamina K     98 
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie     101 
	Witamina B1     101 
	Witamina B2     105 
	Witamina B3 (PP)     108 
	Witamina B5     112 
	Witamina B6     114 
	Witamina B8 (H)     118 
	Witamina B9     121 
	Witamina B12     124 
	Witamina C     127 
	Cholina     131 
6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     135 
	6.1. Charakterystyka ogólna     135 
	Znaczenie składników mineralnych     137 
	6.2. Wapń     137 
	Znaczenie wapnia     138 
	Występowanie wapnia     138 
	Niedobory wapnia     139 
	Nadmierna podaż wapnia     140 
	6.3. Fosfor     140 
	Znaczenie fosforu     141 
	Występowanie fosforu     141 
	Niedobory fosforu     143 
	Nadmierna podaż fosforu     143
	6.4. Potas     143 
	Znaczenie potasu     144 
	Występowanie potasu     144 
	Niedobory potasu     146 
	Nadmierna podaż potasu     146 
	6.5. Siarka     146 
	Znaczenie siarki     147 
	Występowanie siarki     147 
	Niedobory i nadmierna podaż siarki     148 
	6.6. Sód     149 
	Znaczenie sodu     149 
	Występowanie sodu     149 
	Niedobory sodu     151 
	Nadmierna podaż sodu     151 
	6.7. Chlor     152 
	Znaczenie chloru     152 
	Występowanie chloru     152 
	Niedobory chloru     153 
	Nadmierna podaż chloru     154 
	6.8. Magnez     154 
	Znaczenie magnezu     155 
	Występowanie magnezu     155 
	Niedobory magnezu     156 
	Nadmierna podaż magnezu     157 
	6.9. Żelazo     158 
	Znaczenie żelaza     159 
	Występowanie żelaza     159 
	Niedobory żelaza     160 
	Nadmierna podaż żelaza     161 
	6.10. Fluor     162 
	Znaczenie fluoru     162 
	Występowanie fluoru     162 
	Niedobory fluoru     163 
	Nadmierna podaż fluoru     164 
	6.11. Cynk     164 
	Znaczenie cynku     165 
	Występowanie cynku     165 
	Niedobory cynku     166 
	Nadmierna podaż cynku     167 
	6.12. Miedź     167 
	Znaczenie miedzi     168 
	Występowanie miedzi     168
	Niedobory miedzi         170 
	Nadmierna podaż miedzi     171 
	6.13. Jod     171 
	Znaczenie jodu     172 
	Występowanie jodu     172 
	Niedobory jodu     173 
	Nadmierna podaż jodu     174 
	6.14. Mangan     174 
	Znaczenie manganu     175 
	Występowanie manganu     175 
	Niedobory i nadmierna podaż manganu     176 
	6.15. Selen     177 
	Znaczenie selenu     177 
	Występowanie selenu     178 
	Niedobory selenu     179 
	Nadmierna podaż selenu     179 
	6.16. Chrom     180 
	Znaczenie chromu     180 
	Występowanie chromu     180 
	Niedobory chromu     181 
7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange     183 
	7.1. Żywienie podstawowe     188 
	7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej     192 
	7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji     196 
	Dieta płynna     196 
	Dieta płynna wzmocniona     197 
	Dieta papkowata     197 
	Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów     198 
	7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej     200 
8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego     205 
	8.1. Choroba refluksowa – Dariusz Włodarek     205 
	8.2. Choroba wrzodowa – Dariusz Włodarek     211 
	8.3. Zespół jelita drażliwego – Dariusz Włodarek, Ewa Lange     217 
	Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego     219 
	Dieta FODMAP     223 
	Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego     225 
	Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego     225 
	Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego     226
	8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit – Dominika Głąbska     227 
	Epidemiologia     228 
	Etiologia     229 
	Obraz kliniczny     229 
	Terapia     230 
	Rola żywienia     230 
	Rola probiotykoterapii     235 
	Żywienie w okresie zaostrzeń     235 
	Żywienie w okresie remisji     235 
	8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego – Joanna Myszkowska-Ryciak, Danuta Gajewska     238 
	Epidemiologia i czynniki ryzyka     239 
	Objawy i diagnostyka     239 
	Leczenie farmakologiczne     240 
	Dietoterapia     241 
	Probiotyki     242 
	Podsumowanie     243 
	8.6. Zaparcie – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak     245 
	Definicja zaparcia     245 
	Postacie zaparcia     246 
	Postępowanie terapeutyczne     248 
	Leczenie dietetyczne     249 
	8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki – Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak     254 
9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek     263 
	9.1. Funkcje wątroby     263 
	9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby     264 
	Energia     265 
	Białko     266 
	Tłuszcze     267 
	Węglowodany     267 
	Błonnik     268 
	Witaminy i składniki mineralne     268 
	9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe     269 
	Ostre wirusowe zapalenie wątroby     269 
	Alkoholowa choroba wątroby     270 
	Marskość wątroby     271 
	Wodobrzusze     274 
	Niedożywienie     275
10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm – Ewa Lange     279 
	10.1. Alergie pokarmowe     280 
	Definicja i objawy alergii pokarmowej     280 
	Alergeny pokarmowe     283 
	Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych     288 
	10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm     290 
	Nietolerancje pokarmowe     290 
	Celiakia     294 
	Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe     312 
	10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne     314 
	Fenyloketonuria     314 
	Homocystynuria     319 
11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange, Dariusz Włodarek    327 
	11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości    327 
	Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele    329 
	Prawidłowa i należna masa ciała     331 
	Otyłość metaboliczna     331 
	11.2. Epidemiologia otyłości     332 
	11.3. Etiologia otyłości     334 
	Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości     334 
	Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości     335 
	Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości     336 
	11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała     337 
	11.5. Rezerwy energii w organizmie     340 
	11.6. Skutki zdrowotne otyłości     342 
	11.7. Cele leczenia otyłości     343 
	11.8. Metody leczenia otyłości     346 
	11.9. Dietoterapia otyłości     350 
	Diety niskoenergetyczne     351 
	Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej     353 
	Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała     355 
	Diety bardzo niskoenergetyczne     358 
	Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników     360 
	11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała     362 
	11.11. Inne metody leczenia otyłości     363
12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym – Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska     371 
	12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego     371 
	12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego     373 
	12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego     374 
	Terapia dietetyczna     376 
	Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego     382 
13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego – Anna Harton     387 
	13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu – klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego     387 
	13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego     389 
	13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego     390 
	Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów     390 
	Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące     391 
	13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka     394 
	Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego     395 
	Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych     397 
	Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne     398 
	13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych – dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych     398 
	Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych     399 
	13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego     401 
	Sód, potas i pozostałe składniki mineralne     402 
	Witaminy     402 
	Błonnik pokarmowy     403 
	Warzywa i owoce     403 
	Orzechy i suche rośliny strączkowe     403 
	Mięso i ryby     404 
	Napoje alkoholowe i kawa     404 
	Napoje słodzone     405 
	13.7. Żywność funkcjonalna     406 
	13.8. Dieta śródziemnomorska     406
14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak     411 
	14.1. Definicja i podział cukrzycy     411 
	14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy     413 
	14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy     414 
	14.4. Leczenie cukrzycy     414 
	Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy     415 
	Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych     421 
	Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych     422 
	Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy     423 
15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek – Lucyna Kozłowska     427 
	15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek     427 
	15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – wartość energetyczna diety i makroskładniki     431 
	15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – składniki mineralne i witaminy     437 
	15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek     442 
	15.5. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)     456 
	15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki     471 
16. Kamica układu moczowego – Lucyna Kozłowska     481 
	16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego     481 
	16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia     482 
	16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego     484 
	Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych – COMp     484 
	Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych – COMu     486 
	Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia – COD     486 
	Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów – COD/HAP     487 
	Złogi z bruszytu – BRU     488 
	Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) – STR     488 
	Złogi z kwasu moczowego – UA     489 
	Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego – CO/UA     490 
	Złogi z cystyny     490
	16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania     492 
	16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego     493 
17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej – Lucyna Kozłowska     499 
	17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej     499 
	17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii     503 
	17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej     506 
	Związki purynowe     506 
	Alkohol     509 
	Cukier i słodycze     510 
	17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej     512 
18. Leczenie żywieniowe – Aleksandra Kołota     515 
	18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia     516 
	Przyczyny niedożywienia     517 
	Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne     518 
	Patofizjologia niedożywienia     522 
	Kryteria diagnozowania niedożywienia     523 
	18.2. Żywienie dojelitowe     534 
	Charakterystyka żywienia dojelitowego     534 
	Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym     535 
	18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego     539 
19. Modyfikacje diety w niedokrwistości – Dariusz Włodarek     545 
	19.1. Charakterystyka niedokrwistości     545 
	19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza     548 
	19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna     551 
	Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12     551 
	Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego     553 
20. Dietoprofilaktyka osteoporozy – Dominika Głąbska     557 
	20.1. Metabolizm układu kostnego     557 
	20.2. Epidemiologia     559 
	20.3. Etiologia     560 
	20.4. Obraz kliniczny     560 
	20.5. Terapia     561 
	20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego     562
21. Zaburzenia odżywiania – Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek     565 
	21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania     565 
	21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania     570 
	21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania     571
	Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej     572
	Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej     576
	Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się     577 
Skorowidz     581

Dariusz Włodarek

Prof. dr hab. n. med. Dariusz Włodarek - Kierownik Zakładu Dietetyki, Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec.
Autor podręczników do dietetyki oraz szeregu artykułów w tej dziedzinie.
Zajmuje się leczeniem żywieniowym oraz badaniami w zakresie znaczenia diety w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia i w różnych jednostkach chorobowych.
Prowadzi terapię dietetyczną w zaburzeniach odżywiania się – anoreksja, bulimia, napadowe objadanie się, otyłość oraz w innych chorobach niezakaźnych między innymi w cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, hipercholesterolemii, chorobie niedokrwiennej serca i po zawale serca, w osteoporozie, w chorobach neurodegeneracyjnych.
Udziela również porad w zakresie prawidłowego żywienia dzieci, osób zdrowych, kobiet ciężarnych i karmiących.
Skutecznie i bezpiecznie pomaga w rehabilitacji ciała, powrocie do zdrowej wagi.

Ewa Lange

Prof. dr hab. n. med. Ewa Lange - Kierownik Katedry Dietetyki Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Głównymi obszarami działalności dydaktycznej Pani Profesor Lange są: dietetyka, dietoterapia, dietetyka pediatryczna, poradnictwo dietetyczne, preparaty dietetyczne, fizjologia żywienia w sporcie

Pani Profesor Lange naukowo interesuje się w szczególny sposób indeksem i ładunkiem glikemicznym żywności i jego wykorzystaniem w dietoterapii,  oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób pozostających na dietach eliminacyjnych (z nietolerancją i alergia pokarmową, celiakią, wrodzonymi dietozależnymi chorobami metabolicznymi), oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób o zwiększonej aktywności fizycznej a także uwarunkowaniami metabolicznymi i czynnikami żywieniowymi mającymi wpływ na efektywność redukcji masy ciała.

Inni Klienci oglądali również

32,40 zł 36,00 zł
Do koszyka

Cywilizacja współczesna i globalne problemy

Książka jest autorską syntezą łączącą liczne kwestie dotyczące współczesnego świata w skali globalnej. Przedstawia w ujęciu socjologiczno-kulturoznawczym oraz antropologicznym główne problemy i niepokoje cywilizacji współczesnej. C...
32,27 zł 35,86 zł
Do koszyka

Współczesna kryminalistyka. Wyzwania i zagrożenia

Laboratoria kryminalistyczne, które przed wiekiem były „przedsionkami sądów”, obecnie są warunkiem sine qua non procesu w XXI w. i nie może być mowy o kryzysie kryminalistyki, o którym piszą niektórzy autorzy. Zm...
107,10 zł 119,00 zł
Do koszyka

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglo...
75,60 zł 84,00 zł
Do koszyka

Mikroekonomia współczesna

" (...) Książka ta jest autorskim podejściem do mikroekonomii. Autorskim zarówno co do zakresu przedmiotowego, jak i ujęcia, czyli sposobu analizy oraz wykładu. Zakres analizy i wykładu odbiega nieco od standardu podręcznikowego. To ujęcie ...
134,10 zł 149,00 zł
Do koszyka

Zrównoważony rozwój jako trend kształtujący współczesną gospodarkę

Monografia dotyczy ważnego tematu rozwoju zrównoważonego. Oryginalność publikacji polega na ujęciu rozwoju zrównoważonego w kontekście czterech perspektyw – zjawisk makroekonomicznych, rozwoju rynków, ekonomii społecznej i as...
17,71 zł 19,68 zł
Do koszyka

Polska poezja współczesna. Studia stylistyczno-językowe

Książka zawiera rozprawy i artykuły, które stanowią próbę analizy języka i stylu współczesnej polskiej poezji, rozpatrywanych w świetle kilku kryteriów: autorskiego, tematycznego i tekstologicznego (funkcjonalnego). Całość s...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!