0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Dieta low-FODMAP

(eBook)
4.70  (7 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2023

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Agata Stróżyk

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 74,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

48,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Dieta low-FODMAP

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.

Książka „ Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki.
Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-23135-4
  • ISBN druku: 978-83-01-23052-4
  • Liczba stron: 260
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1 Dietetyka oparta na dowodach naukowych     1 
	1.1 Koncepcja evidence-based medicine     1 
	1.2 Formułowanie pytania klinicznego – PICO     3 
	1.3 Szukanie dowodów naukowych     4 
	1.4 Hierarchia dowodów naukowych     5 
	1.5 Rodzaje badań naukowych     7 
	1.6 Wytyczne praktyki klinicznej     9 
		System GRADE     10 
	1.7 Ocena wiarygodności badania naukowego     11 
	1.8 Szukanie wiarygodnej informacji medycznej     12 
	1.9 Szukanie wiarygodnych źródeł informacji medycznej     13 
		Wiarygodne źródła informacji dotyczące diety low-FODMAP     14
	Piśmiennictwo     15 

2 Dieta z ograniczeniem FODMAP     17 
	2.1 FODMAP – definicja i mechanizm działania     17 
		Węglowodany – wprowadzenie     18 
		Monosacharydy – fruktoza w nadmiarze do glukozy     18 
		Disacharydy – laktoza     20 
		Oligosacharydy – fruktany i galaktooligosacharydy     22 
		Poliole     23 
	2.2 Dieta low-FODMAP – pierwsze próby kliniczne     23 
	2.3 Dieta low-FODMAP – ogólne założenia diety     25 
	2.4 Pierwszy etap diety low-FODMAP – ograniczenie spożycia FODMAP     26 
		Czas stosowania     27 
		Wersja restrykcyjna i łagodna     27 
	2.5 Drugi etap diety low-FODMAP – reintrodukcja     28 
		Schemat reintrodukcji     29 
		Procedura reintrodukcji     29 
		Kolejność testowanych grup FODMAP     31 
		Określenie wielkości porcji testowanego produktu     31 
		Ocena nasilenia objawów     32 
		Reintrodukcja a wyniki wodorowych testów oddechowych     32 
		Inne czynniki nasilające objawy zespołu jelita drażliwego     32 
		Produkty zawierające więcej niż jedną grupę FODMAP     33 
	2.6 Etap trzeci – długoterminowe stosowanie diety low-FODMAP     34 
	2.7 Bezpieczeństwo diety low-FODMAP     34 
		Dieta low-FODMAP a ryzyko niedoborów pokarmowych     35 
		Dieta low-FODMAP a różnorodność mikrobioty jelitowej     36 
		Dieta low-FODMAP a zaburzenia odżywiania     39 
	2.8 Ograniczenia w stosowaniu diety low-FODMAP     41 
	Piśmiennictwo     43 

3 Ocena zawartości FODMAP w żywności     47 
	3.1 Metodologia oceny zawartości FODMAP w żywności     47 
		Punkty odcięcia dla poszczególnych FODMAP     47 
	3.2 Szacowanie zawartości FODMAP w jadłospisach     48 
	3.3 Procesy technologiczne a zawartość FODMAP w żywności     49 
		Procesy technologicznie z użyciem lub utratą wody     49 
		Żywność fermentowana     51 
		Warzywa marynowane     52 
		Kiełkowanie nasion roślin strączkowych i ziaren zbóż     52 
	3.4 Zawartość FODMAP w żywności – różnice regionalne i kulturowe     53 
	Piśmiennictwo     53 

4 Zawartość FODMAP w żywności     55 
	4.1 Produkty zbożowe     55 
		Produkty zbożowe w diecie low-FODMAP     56 
		Pieczywo     57 
	4.2 Warzywa i owoce     58 
		Warzywa i owoce w diecie low-FODMAP     58 
	4.3 Wodorosty morskie (glony, algi)     59 
	4.4 Grzyby     59 
	4.5 Ziemniaki     60 
	4.6 Mleko i produkty mleczne     60 
		Mleko i produkty mleczne w diecie low-FODMAP     62 
	4.7 Jaja, mięso, ryby i owoce morza     63 
		Jaja, mięso, ryby i owoce morza w diecie low-FODMAP     64 
	4.8 Suche nasiona roślin strączkowych     64 
		Suche nasiona roślin strączkowych w diecie low-FODMAP     65 
	4.9 Orzechy, orzeszki ziemne, sery wegańskie     65 
		Orzechy i orzeszki ziemne w diecie low-FODMAP     66 
	4.10 Nasiona roślin oleistych     66
	4.11 Napoje     67 
		Soki     67 
		Napoje zawierające kofeinę     67 
		Napoje alkoholowe     68 
	4.12 Przyprawy     68 
	4.13 Oleje, sosy i inne dodatki     69 
	4.14 Substancje słodzące     69 
	Piśmiennictwo     69 

5 Dieta low-FODMAP w praktyce     73 
	5.1 Komponowanie posiłków – Talerz Zdrowego Żywienia     73 
	5.2 Zakupy – czytanie etykiet produktów spożywczych     75 
		Nazwa produktu     75 
		Lista składników     75 
		„Śladowe ilości…”     76 
		Substancje alergizujące     76 
		Nieznany składnik w wykazie składników     77 
		Substancje słodzące     77 
		Niskokaloryczne substancje słodzące w diecie low-FODMAP     78 
	Podsumowanie     79 
	5.3 W restauracji     79 
		Potrawy i produkty ograniczane lub eliminowane w trakcie diety low-FODMAP     80 
		Potrawy i produkty dozwolone w trakcie diety low-FODMAP     80 
	5.4 W podróży     81 
	5.5 Leki i suplementy diety     82 
		Probiotyki w trakcie diety low-FODMAP     82 
		Prebiotyki i synbiotyki w trakcie diety low-FODMAP     82 
	5.6 Wegetariańska i wegańska dieta low-FODMAP     83 
	5.7 Dieta pudełkowa     85 
	5.8 Inne czynniki żywieniowe nasilające objawy zespołu jelita drażliwego     86 
		Alkohol     87 
		Kofeina     87 
		Ostre potrawy     88 
		Tłuszcze     89 
	5.9 Błonnik pokarmowy     89 
	Piśmiennictwo     92

6 Współpraca dietetyka z pacjentem     95 
	6.1 Przygotowanie pacjenta z zespołem jelita drażliwego do pierwszej konsultacji dietetycznej     96 
	6.2 Sugerowane elementy pierwszej konsultacji dietetycznej z pacjentem z zespołem jelita drażliwego     97 
	6.3 Kolejne konsultacje dietetyczne w trakcie stosowania diety low-FODMAP     99 
	6.4 Narzędzia pomocnicze dla dietetyka i pacjenta     100 
		Aplikacje     100 
		Dzienniczki żywieniowe     102 
		Wybrane skale do monitorowania objawów klinicznych     107 
		Piśmiennictwo     110 

7 Dieta bezglutenowa a dieta low-FODMAP     113 
	7.1 Celiakia i dieta bezglutenowa     114 
	7.2 Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten     117 
		Kryteria Salerno     118 
		Przyczyna NCGS – gluten vs. fruktany     120 
		Piśmiennictwo     121 

8 Zespół jelita drażliwego     125 
	8.1 Definicja     125 
	8.2 Epidemiologia     127 
	8.3 Zrozumieć pacjenta z zespołem jelita drażliwego     127 
	8.4 Patofizjologia     129 
		Nadwrażliwość trzewna i sensytyzacja ośrodkowa     130 
		Motoryka przewodu pokarmowego     130 
		Aktywacja układu immunologicznego     131 
		Dysbioza     134 
		Predyspozycje genetyczne     135 
		Czynniki psychospołeczne     136 
		Czynniki dietetyczne     136 
		Wczesne programowanie zdrowia a zespół jelita drażliwego     136 
	8.5 Diagnostyka     137 
		Objawy     138 
		Diagnostyka różnicowa     139 
		Badania czynnościowe i endoskopowe     140 
		Objawy alarmowe     140 
	8.6 Leczenie     141 
		Dieta low-FODMAP     142 
		Modyfikacje dietetyczne NICE/BDA     148
		Dieta bezglutenowa     150 
		Dieta oparta na ocenie stężeń przeciwciał w klasie IgG przeciwko antygenom pokarmowym     151 
		Suplementacja błonnika     153 
		Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki i postbiotyki     155 
		Transfer mikrobioty jelitowej     157 
		Terapie psychologiczne (poznawczo-behawioralna, hipnoterapia)     157 
		Aktywność fizyczna     158 
		Biofeedback     159 
		Homeopatia, akupunktura i osteopatia     160 
		Farmakoterapia     160 
	Piśmiennictwo     164 

9 Dieta z ograniczeniem FODMAP u dzieci     173 
	9.1 Zaburzenia czynnościowe przebiegające z bólem brzucha     173 
	9.2 Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego u dzieci – konsultacja z pediatrą lub gastroenterologiem dziecięcym     174 
		Diagnostyka różnicowa     175 
	9.3 Leczenie dzieci z zespołem jelita drażliwego     175 
	9.4 Dieta low-FODMAP u dzieci – dowody naukowe i rekomendacje     176 
		Podsumowania dowodów naukowych     176 
		Rekomendacje ESPGHAN (2022)     177 
	9.5 Prowadzenie pacjenta pediatrycznego na diecie low-FODMAP     179 
		Konsultacja z dietetykiem     179 
		Ryzyko niedoborów pokarmowych     180 
		Mikrobiota a dieta low-FODMAP u dzieci     182 
	9.6 Inne metody leczenia zaburzeń czynnościowych przebiegających z bólem brzucha u dzieci     183
	Piśmiennictwo     186 

10 Inne potencjalne zastosowania diety low-FODMAP – przegląd dowodów naukowych i rekomendacji     189 
	10.1 Nieswoiste zapalenia jelit     189 
		Low-FODMAP w nieswoistych zapaleniach jelit     190 
	10.2 Endometrioza     192 
	10.3 Kolka niemowlęca     194 
	10.4 Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)     195
	10.5 Dyspepsja czynnościowa     196 
		Dyspepsja czynnościowa a FODMAP – przegląd badań     197 
		Dyspepsja czynnościowa a FODMAP – przegląd rekomendacji     199 
	10.6 Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa     199 
	10.7 Fibromialgia     201 
	10.8 Dieta low-FODMAP u osób uprawiających sport     202 
	Piśmiennictwo     205

Załącznik 1     209
Załącznik 2     221 
Załącznik 3     244 
Załącznik 4     250 
Załącznik 5     252 
Załącznik 6     254 
Załącznik 7     256

Skorowidz     259

Agata Stróżyk

Dietetyk kliniczny i dziecięcy. Doktorantka i pracownik naukowy w Klinice Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Certyfikowany dietetyk low-FODMAP (kursy Uniwersytetu Monasha i Michigan). Członkini Komitetu Allied Health Professionals Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), a także członkini Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, European Academy of Allergy and Clinical Immunology oraz Cochrane. Pasjonatka Evidence-Based Medicine i przeglądów systematycznych. Pani Agata Stróżyk jest autorką publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych oraz licznych artykułów lifestylowych. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie oraz podyplomowy kurs żywienia w pediatrii. Jej główne zainteresowania dietetyczne to: żywienie dzieci, dieta w zaburzeniach czynnościowych u dzieci i dorosłych (np. zespole jelita drażliwego) oraz alergie i nietolerancje pokarmowe. Obecnie prowadzi badanie kliniczne dotyczące skuteczności diety low-FODMAP w leczeniu zaburzeń czynnościowych z bólem brzucha u dzieci.

Inni Klienci oglądali również

41,65 zł 59,50 zł
Do koszyka

Wylecz SIBO optymalną dietą low-FODMAP. Jak skutecznie wyeliminować schorzenia układu trawiennego, pozbyć się bólu stawów, wyleczyć przewlekłe stany zapalne i wzmocnić odporność

Zdrowe odżywianie jest podstawą leczenia SIBO i łagodzenia objawów tej choroby. Niestety, typowe diety redukcyjne nie eliminują dolegliwości i często niekorzystnie wpływają na samopoczucie pacjentów. Skuteczna dieta na SIBO powinna bowiem...
40,49 zł 44,99 zł
Do koszyka

Dieta wegańska na cztery pory roku

Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspoma...
34,58 zł 49,40 zł
Do koszyka

Terapia ketonowa. Oczyszczająca i przeciwstarzeniowa dieta ketogeniczna

Dieta na całe życieNiektórzy ludzie stosują dietę ketogeniczną jako dietę tymczasową, która pomaga im osiągnąć konkretny cel, na przykład zrzucić zbędne kilogramy, poprawić wyniki krwi, pozbyć się nagromadzonych w organi...
31,49 zł 34,99 zł
Do koszyka

Schudnij bez diety

POWIEDZ STOP RADYKALNYM DIETOM, KTÓRE KUSZĄ CIĘ BŁYSKAWICZNYM EFEKTEM, A PO KTÓRYCH RÓWNIE SZYBKO WRACASZ DO PUNKTU WYJŚCIA. POSTAW NA STOPNIOWE WPROWADZANIE NOWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH, A ZDZIWISZ SIĘ, ŻE TAK NIEWIELKIE ZMI...
31,49 zł 34,99 zł
Do koszyka

Jedz i chudnij z dietą Sirt

Odkryj moc sirtuin, aby zachować zdrowie i młody wygląd.Aby cieszyć się zdrowiem i ładną sylwetką, nie trzeba odmawiać sobie jedzenia. Z pomocą przychodzą substancje zwane sirtuinami. Stosunkowo niedawno odkryte odgrywają ważną rolę w regul...
5,31 zł 5,90 zł
Do koszyka

Dieta DASH dla osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym

Dieta DASH zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia, a jeśli ono występuje,pomaga je obniżyć i to już po dwóch tygodniach stosowania.Jest skuteczna zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, u osób młodych,w średnim wieku i u senior&oacu...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!