Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni.
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie. Obecne wydanie zawiera najbardziej aktualne treści na temat bilansowania diet wegetariańskich i jest wzbogacone o nowe rozdziały, odpowiadające na potrzeby osób z chorobami tarczycy, zaburzeniami lipidowymi oraz insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Książka napisana została prostym językiem, dzięki czemu zamieszczone w niej treści będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i tych, którzy nie pracują w tej branży. Niezależnie od tego, czy ktoś jest dietetykiem, czy osobą praktykującą wegetarianizm, dzięki poradnikowi poszerzy swoją wiedzę z zakresu diety roślinnej. Wszystkie informacje i zalecenia zawarte w publikacji są poparte badaniami naukowymi i/lub własnym doświadczeniem Autorki. Co znajdziesz w książce: • Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, ich korzystnych właściwości zdrowotnych oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach • Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych • Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego • W jaki sposób bilansować dietę w przypadku dzieci i dorosłych, w tym również kobiet w ciąży, osób starszych oraz aktywnych fizycznie • Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Wstęp 1 Trend w kierunku diet roślinnych 3 Czym jest dieta wegetariańska? 3 Diety roślinne a klimat 5 Jak i gdzie szukać rzetelnych informacji naukowych? 7 Diety roślinne a zdrowie 12 Makroskładniki a dieta wegańska 23 Białko 25 Tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega-3 31 Węglowodany 41 Mikroskładniki a dieta wegańska 55 Witamina B12 (kobalamina) 57 Witamina A 68 Witamina B2 70 Foliany 70 Wapń 72 Żelazo 78 Cynk 84 Selen 86 Jod 89 Cholina 93 Witamina D 96 Związki antyodżywcze w diecie roślinnej 125 Kwas fitynowy 128 Kwas szczawiowy 132 Polifenole 135 Glukozynolany 137 Lektyny 139 Saponiny 140 Aquafaba 141 Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny) 142 Bilansowanie diety roślinnej 155 Dieta zdrowych osób dorosłych 157 Składniki w diecie roślinnej mające wpływ na zdrowe kości 165 Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał? 170 Jak przyśpieszyć gotowanie lub przygotowywanie posiłków? 175 Bilansowanie dla osób na diecie wegetariańskiej i fleksitariańskiej 176 Bilansowanie dla osób chcących schudnąć 177 Bilansowanie dla osób, które chciałyby przytyć 189 Dieta wegańska w czasie ciąży i laktacji 192 Dieta niemowląt i małych dzieci 212 Dieta starszych dzieci 232 Bilansowanie diety roślinnej dla osób po 50. roku życia i seniorów 236 Dieta osób z wyższą aktywnością fizyczną 244 Dieta osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 251 Dieta osób z chorobami tarczycy 266 Dieta osób z zespołem jelita drażliwego 274 Dieta osób z zaburzeniami lipidowymi 288 Dieta osób z dną moczanową 297 Problemy i kontrowersje związane z wdrażaniem diety roślinnej 333 Dieta surowa (witariańska) i dieta 80/10/10 335 Kontrowersje związane z soją 339 Bezpieczeństwo żywności 346 Porady przydatne w kuchni 350 Jak czytać etykiety produktów spożywczych? 366 Zastępowanie jajek w potrawach 369 Jedzenie w podróży 369 Jakie badania wykonywać na diecie roślinnej? 373 Diety roślinne w praktyce – przykładowe jadłospisy 389 Przykładowy jadłospis roślinny dla kobiety (1800 kcal) 391 Przykładowy jadłospis roślinny dla mężczyzny (2400 kcal) 394 Przykładowy jadłospis dla osoby starszej (2000 kcal) 397 Przykładowy jadłospis dla osoby o wyższej aktywności fizycznej (3500 kcal) 401 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal) 404 Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży lub karmiącej (2300 kcal) 407 Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000 kcal) 410 Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 4–6 lat (1400 kcal) 413 Skorowidz 416
Iwona Kibil – Absolwentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka. Specjalizuje się w diecie roślinnej i od lat udowadnia, że ta dieta może być zdrowa i smaczna. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami na dietach roślinnych, zarówno zdrowych, jak i z różnymi schorzeniami, dolegliwościami oraz niedoborami, pracuje również z kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz całymi rodzinami. Oprócz pracy z pacjentami zajmuje się edukacją żywieniową w zakresie diety roślinnej, pisze artykuły naukowe i popularno- naukowe, prowadzi wykłady, warsztaty i uczestniczy czynnie w konferencjach naukowych. Jest autorką książek o diecie roślinnej wydawnictwa PZWL, autorką rozdziału na temat diet wegetariańskich w podręczniku „Żywienie w chorobach serca” wydawnictwa PZWL, współautorką kilku e-booków.