0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

(Miękka)

Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych.

3.70  (9 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 159,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 127,20 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

133,56 zł
Stan magazynowy:
Duża liczba
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Zamówienia od 249 zł wysyłamy GRATIS!
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
Uwaga! Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie. Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski, jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł nie oferujemy płatności przy odbiorze.

Przedpłata (Przelewy24)         do 249 zł   od 249 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 0 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 10,99 zł 0 zł
Pocztex 11,99 zł 0 zł
InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł  0 zł
Kurier DPD
12,49 zł 0 zł
Punkty odbioru DPD
10,99 zł 0 zł
Odbiór w Księgarni PWN
0 zł 0 zł



Płatność przy odbiorze         do 249 zł   od 249 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 14,99 zł 0 zł
Pocztex 15,99 zł 0 zł
Kurier DPD
16,49 zł 0 zł
Dodaj do schowka

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

  • Kategorie:
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Edukacja
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320034219
  • EAN: 9788320034219
  • Liczba stron: 464
  • Wymiary: 16.4x23.5cm
  • Waga: 0.73kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
1. Wprowadzenie  
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 
1.2. Współczesne metody opracowywania norm 
1.3. Rodzaje norm żywienia  
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
2. Energia  
2.1. Wiadomości podstawowe  
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
3. Białko  
3.1. Wiadomości podstawowe  
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy  
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne  
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
4. Tłuszcze  
4.1. Wprowadzenie  
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych  
4.3. Normy spożycia tłuszczu  
Piśmiennictwo  
5. Cholesterol  
5.1. Wprowadzenie  
5.2. Metabolizm cholesterolu  
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu  
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy  
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu  
Piśmiennictwo  
6. Węglowodany  
6.1. Wiadomości podstawowe  
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne  
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów  
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów  
6.5. Podsumowanie  
Piśmiennictwo  
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)  
7.1. Wprowadzenie  
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego  
Piśmiennictwo  
8. Witaminy  
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach  
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie  
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin  
Piśmiennictwo  
9. Składniki mineralne  
9.1. Wapń  
9.2. Fosfor  
9.3. Magnez  
9.4. Żelazo  
9.5. Cynk  
9.6. Jod  
9.7. Selen  
9.8. Miedź  
9.9. Fluor  
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych  
Piśmiennictwo  
10. Woda i elektrolity  
10.1. Woda  
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa  
10.3. Sód i chlor  
10.4. Potas  
Piśmiennictwo  
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie  
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności  
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego  
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób  
Piśmiennictwo  
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie  
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia  
12.3. Wybór poziomu normy  
12.4 Etapy planowania diety  
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym  
12.6. Planowanie diet dla grup osób  
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety  
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia  
Piśmiennictwo  
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie  
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych  
13.3. Nadwaga i otyłość  
13.4. Choroby układu krążenia  
13.5. Nowotwory złośliwe  
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna  
13.8. Podsumowanie  
Piśmiennictwo  
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)  
14.1. Wprowadzenie  
14.2. Omówienie stosowanych określeń  
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych  
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie  
Piśmiennictwo  
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej  
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania  
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej  
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku  
Piśmiennictwo  
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia  
16.1. Definicja i składniki suplementów  
16.2. Rola suplementów  
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety  
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne  
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce  
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej  
Piśmiennictwo  
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie  
17.2. Definicja nowej żywności  
17.3. Aspekty legislacyjne  
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej  
Piśmiennictwo  
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie  
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności  
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku  
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?  
Piśmiennictwo  
Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze  
Skorowidz

Inni Klienci oglądali również

55,33 zł 66,00 zł
Do koszyka

Doświadczenia człowieka w zdrowiu i w chorobie

Każdy człowiek w najgłębszym wymiarze przeżywa swoje życie w indywidualny i charakterystyczny dla siebie sposób. Ma swoją jedyną jego interpretację. Ale niekiedy, aby lepiej rozumieć swoje doświadczenia, zwłaszcza te trudne potrzebuje wsparcia l...
34,58 zł 42,90 zł
Do koszyka

Analiza oszczędności sektorów instytucjonalnych na podstawie macierzy rachunkowości społecznej

Monografia stanowi podsumowanie wieloletnich badań autorki nad funkcjonowaniem systemów gospodarczych. Zawarte w niej analizy teoretyczne i empiryczne dotyczą określenia roli oszczędności w gospodarce oraz wskazania czynników determinując...
214,64 zł 252,00 zł
Do koszyka

Wdrożenie systemu zarządzania ciągłością działania zgodnie z normą ISO/IEC 22301:2020

Organizacje, szczególnie w ostatnich latach, coraz częściej dostrzegają potrzebę zapewnienia ciągłości działania w swoich strukturach. Jednak pojedyncze działania w tym obszarze okazują się nieskuteczne lub ich skuteczność nie jest trwała, dlate...
33,70 zł 49,90 zł
Do koszyka

Obrona człowieka

Obrona człowieka to zbiór esejów, które łączy jedno: chęć uchronienia osoby ludzkiej przed zakusami pragnących ją pochłonąć systemów. W obronie konkretnego człowieka z krwi i kości – a więc w obronie każdego z nas &nda...
64,62 zł 79,90 zł
Do koszyka

Szwedzki Szybki start Intensywny kurs od podstaw (poziom podstawowy A1-A2)

Naucz się szwedzkiego na poziomie podstawowym (A1-A2), aby swobodnie porozumiewać się w tym języku w codziennych sytuacjach komunikacyjnych. Szwedzki. Szybki start to zawierający 232 strony podręcznik z kursem języka szwedzkiego do samodzie...
105,91 zł 119,00 zł
Do koszyka

Anatomia człowieka. Woźniak

Podręcznik może okazać się pomocny szczególnie dla posiadaczy Atlasu anatomii człowieka Sobotty, znajdują się w nim bowiem liczne odwołania do zamieszczonych w atlasie rycin. Udział wielu anatomów, reprezentantów różny...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!