0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych (Miękka)

Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych.

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
119,00 zł
99,66 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 19,34 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 200 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty5,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie8,99 zł
Kurier Poczta Polska10,99 zł
Paczkomaty InPost10,99 zł
Kurier15,99zł
Odbiór w księgarni PWNGRATIS
Płatność za pobraniem
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty8,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie11,99 zł
Kurier Poczta Polska13,99 zł
Kurier18,99 zł
Dodaj do schowka

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

  • Kategorie:
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Edukacja
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320034219
  • EAN: 9788320034219
  • Liczba stron: 464
  • Wymiary: 16.4x23.5cm
  • Waga: 0.73kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
1. Wprowadzenie  
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 
1.2. Współczesne metody opracowywania norm 
1.3. Rodzaje norm żywienia  
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
2. Energia  
2.1. Wiadomości podstawowe  
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
3. Białko  
3.1. Wiadomości podstawowe  
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy  
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne  
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
4. Tłuszcze  
4.1. Wprowadzenie  
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych  
4.3. Normy spożycia tłuszczu  
Piśmiennictwo  
5. Cholesterol  
5.1. Wprowadzenie  
5.2. Metabolizm cholesterolu  
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu  
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy  
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu  
Piśmiennictwo  
6. Węglowodany  
6.1. Wiadomości podstawowe  
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne  
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów  
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów  
6.5. Podsumowanie  
Piśmiennictwo  
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)  
7.1. Wprowadzenie  
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego  
Piśmiennictwo  
8. Witaminy  
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach  
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie  
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin  
Piśmiennictwo  
9. Składniki mineralne  
9.1. Wapń  
9.2. Fosfor  
9.3. Magnez  
9.4. Żelazo  
9.5. Cynk  
9.6. Jod  
9.7. Selen  
9.8. Miedź  
9.9. Fluor  
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych  
Piśmiennictwo  
10. Woda i elektrolity  
10.1. Woda  
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa  
10.3. Sód i chlor  
10.4. Potas  
Piśmiennictwo  
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie  
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności  
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego  
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób  
Piśmiennictwo  
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie  
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia  
12.3. Wybór poziomu normy  
12.4 Etapy planowania diety  
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym  
12.6. Planowanie diet dla grup osób  
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety  
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia  
Piśmiennictwo  
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie  
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych  
13.3. Nadwaga i otyłość  
13.4. Choroby układu krążenia  
13.5. Nowotwory złośliwe  
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna  
13.8. Podsumowanie  
Piśmiennictwo  
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)  
14.1. Wprowadzenie  
14.2. Omówienie stosowanych określeń  
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych  
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie  
Piśmiennictwo  
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej  
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania  
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej  
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku  
Piśmiennictwo  
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia  
16.1. Definicja i składniki suplementów  
16.2. Rola suplementów  
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety  
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne  
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce  
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej  
Piśmiennictwo  
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie  
17.2. Definicja nowej żywności  
17.3. Aspekty legislacyjne  
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej  
Piśmiennictwo  
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie  
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności  
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku  
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?  
Piśmiennictwo  
Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze  
Skorowidz

Polecamy

Tab1

    Inni Klienci oglądali również

    116,41 zł 139,00 zł
    Do koszyka

    Anatomia człowieka Tom 1

    Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręczników poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim. Stowarzyszenie autorów książek medycznych - skupiające najznakomitsze autorytety w dziedzinie medycyny -...
    17,02 zł 24,50 zł
    Do koszyka

    Żywot człowieka rozbrojonego

    Książka ta powstała z zapisków autora zebranych jeszcze w więzieniu. Piasecki przechował zapiski przez lata okupacji i po zniszczeniu znacznej części dowiózł resztę do Anglii. Zrekonstruował powieść dopiero w 1957 roku, a opublikował w 19...
    30,60 zł 34,00 zł
    Do koszyka

    Kompendium chorób wewnętrznych

    Książka stanowi alfabetyczne zestawienie jednostek chorobowych z zakresu chorób wewnętrznych, a także wybranych chorób skóry i chorób zakaźnych. W każdym opisie choroby w bardzo przejrzysty i skondensowany sposób prze...
    44,10 zł 49,00 zł
    Do koszyka

    Uniwersytet jako dobro wspólne Podstawy krytycznych badań nad szkolnictwem wyższym

    Uniwersytet bez wątpienia znalazł się dziś w centrum zainteresowania większości społeczeństw na świecie. Jednocześnie jednak bardziej niż kiedykolwiek wcześniej ma dzisiaj problem ze zdefiniowaniem swojej roli i tożsamości. Z tego też względu prężnie r...
    149,64 zł 159,00 zł
    Do koszyka

    Diagnostyka różnicowa chorób tylnego bieguna gałki ocznej

    1. Metody obrazowaniaAngiografia fluoresceinowaAngiografia indocyjaninowaStereoangiografiaOptyczna koherentna tomografiaUltrasonografia 2. Zwyrodnienie plamki związane z wiekiemKlasyfikacja choroby plamki...
    29,02 zł 34,00 zł
    Do koszyka

    Poszukiwanie człowieka w (nie)egalitarnym świecie - horyzonty społeczno-filozoficzne

    Poszukiwanie człowieka w (nie)egalitarnym świecie ? horyzonty społeczno-filozoficzne Naukowe Forum Pedagogów Olsztyńskiej Szkoły Wyższej im. Józefa Rusieckiego. Tom 5.Problematyka podjęta w publikacji koncentruje się na poszukiwaniu i analizie konc...

    Recenzje

    Dodaj recenzję
    Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
     
    Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.