• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Dietetyczna kuchnia wegetariańska (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: Warszawa, 1, 2009

  • Autor: Z. Wieczorek-Chełmińska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
69,00 zł
41,40 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 27,60 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Dietetyczna kuchnia wegetariańska

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5839-0
  • ISBN druku: 978-83-200-3714-2
  • Liczba stron: 224
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Część ogólna	11
	Wstęp	11
	Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze	13
		Energia	13
		Białka	14
			Białka pochodzenia zwierzęcego	15
			Białka pochodzenia roślinnego	16
		Węglowodany	17
			Indeks glikemiczny	17
		Błonnik	21
		Tłuszcze (lipidy)	21
			Kwasy tłuszczowe nasycone	22
			Kwasy tłuszczowe jednonienasycone	22
			Kwasy tłuszczowe wielonienasycone	23
			Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach	26
			Witaminy rozpuszczalne w wodzie	28
		Witaminy	25
			Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach	26
			Witaminy rozpuszczalne w wodzie	28
		Składniki mineralne	31
			Makropierwiastki	31
			Mikropierwiastki	35
	Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej	38
		Produkty zbożowe	38
			Pszenica i produkty z pszenicy	39
			Żyto i produkty z żyta	40
			Owies i produkty z owsa	40
			Ryż i produkty z ryżu	41
			Jęczmień i produkty z jęczmienia	41
			Kukurydza i produkty z kukurydzy	42
			Proso i produkty z prosa	42
			Gryka i produkty z gryki	42
			Pozostałe zboża	43
		Nasiona roślin strączkowych	43
			Świeże rośliny strączkowe	44
			Suszone nasiona roślin strączkowych	44
		Warzywa	45
			Charakterystyka niektórych warzyw	45
			Warzywa kapustne	46
			Warzywa okopowe	47
		Kiełki	49
		Warzywa morskie — algi (glony morskie)	50
		Owoce	51
			Niektóre owoce jagodowe	51
			Owoce cytrusowe	52
			Niektóre pozostałe owoce	52
		Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego	53
		Orzechy i ziarna	53
		Nabiał i jego substytuty	55
			Mleko krowie	55
			Mleko kozie	55
			Sery	56
			Jajka	56
			Substytuty jajek	56
		Oleje i tłuszcze stałe	57
			Oleje i oliwa z oliwek	57
			Tłuszcze stałe	58
		Przyprawy	58
			Przygotowanie i stosowanie przypraw	59
			Rośliny dostarczające części zielnych	60
			Rośliny dostarczające liści	61
			Rośliny dostarczające kwiatów	61
			Rośliny dostarczające owoców lub nasion	62
			Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy	63
			Rośliny dostarczające kory	63
			Warzywa przyprawowe	63
			Sosy przyprawowe	64
			Dodatki słodzące	64
				Naturalne środki słodzące	65
		Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw	65
			Miary gospodarcze	65
			Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego	66
			Sposoby sporządzania potraw	69
		Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu	71
			1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego)	72
				Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej	73
				Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej	77
			2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka	78
				Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka	80
				Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka	87
			3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka	89
				Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka	89
				Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g)	96
			4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego	98
				Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego	99
				Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego	107
			5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego	109
				Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego	109
				Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego	116
			6. Dieta z ograniczeniem sodu	118
				Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej	119
				Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu	123
			7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna	125
				Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej	125
				Sposób sporządzania kleików	125
				Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoener
Słowa kluczowe: żywienie

9,90 zł 11,00 zł
Do koszyka

Kuchnia koreańska

Jesteś wielkim smakoszem? Lubisz dobrze i niedrogo zjeść? Własne zdrowie jest dla Ciebie najważniejsze? Chcesz móc w pełni korzystać z uroków życia do bardzo późnej starości? Oczywiście! Sposób na zaspokojenie Twoich potrzeb...
13,50 zł 15,00 zł
Do koszyka

Polska kuchnia koszerna

Rebeka Wolff, Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce: O urządzeniu koszernego gospodarstwa. O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta. O urządzeniach i przygotowaniach na ś...
34,20 zł 38,00 zł
Do koszyka

Kevin sam w kuchni Nie tylko Fish & Chips

Kevin Aiston rozprawia się ze stereotypem, że Wielka Brytania nie ma żadnej kuchni. Przekonuje, że słynie nie tylko z fish and chips. Niedoceniane przez wielu Polaków English Breakfast według przepisu autora również jest przepyszne. W ksi...
1,80 zł 2,00 zł
Do koszyka

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, włoskie dania odznaczają się dużą rozmaitością i różnorodnymi smakami. Ponadto są bardzo zdrowe, wiele z tych potraw polecanych jest przez dietetyków jako elementy bardzo zdrowej diety śr&oac...
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka

Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna

Nietolerancja laktozy lub alergia na mleko oznacza konieczność przejścia na dietę wykluczającą spożywanie śmietany, masła, mleka, sera i jogurtu, a także wielu gotowych produktów spożywczych, których składnikiem jest cukier mlekowy. Jak r...
21,60 zł 24,00 zł
Do koszyka

Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych

Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów. W niniejszym ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.