Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony ...
W Polsce każdego roku rodzi się ok. 800 dzieci z rozszczepem wargi i podniebienia, a rodzice często doznają szoku, gdy dowiadują się, że ich nowo narodzone dziecko ma taką wadę. Rodzice ci muszą na...
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylkow tym, aby stosując się do zaleceń l...
Z roku na rok kłopoty z utrzymaniem właściwej masy ciała ma coraz więcej dzieci. Otyłość jest stanem przyczyniającym się do rozwoju wielu problemów zdrowotnych. W związku z otylością pojawia...
Lęk jest jedną z najczęściej przeżywanych emocji w życiu człowieka. Co jednak zrobić gdy coraz częściej paraliżuje, gdy uniemożliwia normalne funkcjonowanie w codziennym życiu, kiedy ogranicza? Jak...
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ...
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i pozwala zrozumieć patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.Opisane zostały klasyfikacja i kryt...
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwrac...
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim n...
W odpowiedzi na obawy – wiedza specjalistki z Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Dermatologii Dziecięcej na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie.W odpowiedzi na wątpliwości – uporz...
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotwor&oacut...
Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe ...
Kuracja oczyszczająca przyspiesza proces pozbywania się szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu, dostarczając równocześnie witamin i składników odżywczych niezbędny...
Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukr...
Wszyscy, nawet najlepsi rodzice, mają czasami wątpliwości, jak postąpią w trudnych sytuacjach wychowawczych. Wraz z rozwojem dziecka zmieniają sie problemy, z jakimi muszą sobie radzić, ale najważn...
"Autorzy zamieszczają wykazy alergenów odpowiedzialnych za rozwój alergii: od mleka, jaj, ryb, ziół i przypraw po barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i substancje kons...
Czytelnik znajdzie w tej publikacji informacje, jakie są rodzaje bezsenności, i pozna sposoby ich zwalczania. Dowie się również, kiedy pójść do lekarza, a kiedy można sobie poradzić s...
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Or...
W poradniku autorzy szeroko omawiają takie zespoły chorobowe, jak: zwyrodnienia stawów, przeciążenia układu ruchu, przewlekłe zapalenia stawów i dna moczanowa. Wskazują na czynniki ry...
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia D...