• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Zamawiaj najtaniej - Orlen paczka
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Nutrigenomika (eBook)

3.50  (2 oceny)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2022

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Agata Chmurzyńska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
129,00 zł
90,30 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 38,70 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Nutrigenomika

Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.

Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.

Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.

Patron medialny:

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • ISBN: 978-83-01-22486-8
  • ISBN druku: 978-83-01-22335-9
  • Liczba stron: 252
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Podstawy biologii komórki  1
	1.1. Budowa komórki 1
		1.1.1. Błona komórkowa  2
		1.1.2. Jądro komórkowe 3
		1.1.3. Siateczka wewnątrzplazmatyczna 4
		1.1.4. Aparat Golgiego  4
	1.2. Cykl komórkowy 5
	1.3. Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy  6
	1.4. Podziały komórkowe  9
		1.4.1. Mitoza 9
		1.4.2. Mejoza 10
	1.5. Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie 14
	1.6. Komunikacja między komórkami 15
		1.6.1. Transport przez błony  15
		1.6.2. Białka receptorowe i kaskady sygnałowe  19
Podsumowanie  25
2. Podstawy dziedziczenia cech  27
	2.1. Oddziaływania alleliczne i niealleliczne 27
		2.1.1. Oddziaływania alleliczne 28
		2.1.2. Oddziaływania niealleliczne 30
	2.2. Cechy sprzężone i niesprzężone 32
	2.3. Dziedziczenie wieloczynnikowe 33
	2.4. Penetracja i ekspresywność  36
	2.5. Zmienność fenotypowa  38
	2.6. Podstawy genetyki populacji 40
Podsumowanie 42
3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów  45
	3.1. Kwasy nukleinowe 45
	3.2. Budowa genów  51
	3.3. Ekspresja genów 52
		3.3.1. Transkrypcja 54
		3.3.2. Kod genetyczny 57
		3.3.3. Translacja  59
		3.3.4. Posttranslacyjne modyfikacje białek 63
	3.4. Regulacja ekspresji genów 65
		3.4.1. Mechanizmy regulacji ekspresji genów  67
	3.5. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe 75
		3.5.1. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe 78
		3.5.2. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe 86
		3.5.3. Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe 90
		3.5.4. Regulacja translacji przez składniki pokarmowe  90
Podsumowanie 91
4. Epigenetyka i programowanie płodowe 95
	4.1. Mechanizmy epigenetyczne 95
		4.1.1. Metylacja DNA 95
		4.1.2. Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny 97
		4.1.3. mikroRNA 98
	4.2. Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu  102
Podsumowanie 110
5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu 113
	5.1. Polimorfizm DNA  113
		5.1.1. Polimorfizm SNP  114
		5.1.2. Polimorfizm sekwencji powtarzalnych 115
		5.1.3. Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów 116
	5.2. Polimorfizm DNA a fenotyp 116
		5.2.1. Polimorfizm zlokalizowany w eksonach 117
		5.2.2. Polimorfizm sekwencji niekodujących  120
	5.3. Badania asocjacyjne 123
		5.3.1. Badania genów kandydujących 123
		5.3.2. Badania asocjacyjne typu GWAS 128
	5.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce 130
		5.4.1. Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) 131
		5.4.2. Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię  135
Podsumowanie 136
6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych  139
	6.1. Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania 139
	6.2. Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe  142
	6.3. Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego 146
Podsumowanie 150
7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy 153
	7.1. Otyłość i jej uwarunkowania 153
		7.1.1. Otyłość jednogenowa 155
		7.1.2. Otyłość związana z syndromami 160
		7.1.3. Otyłość wieloczynnikowa 163
		7.1.4. Otyłość a czynniki epigenetyczne  168
		7.1.5. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości 170
		7.1.6. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości 171
	7.2. Cukrzyca i jej uwarunkowania  172
		7.2.1. Cukrzyca monogenowa 173
		7.2.2. Cukrzyca wieloczynnikowa  175
		7.2.3. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu 2  178
		7.2.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycy 178
Podsumowanie 180
8. Personalizowane żywienie 183
	8.1. Zalecenia żywieniowe 183
	8.2. Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe  186
	8.3. Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie 190
		8.3.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu  190
		8.3.2. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe 199
		8.3.3. Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu 225
	8.4. Usługi personalizowanego żywienia 229
		8.4.1. Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne 229
		8.4.2. Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia 233
		8.4.3. Przykładowe firmy nutrigenetyczne  233
		8.4.4. Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia 234
	8.5. Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu 235
	8.6. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem 237
	8.7. Nutrigenetyka w sporcie 238
	8.8. Podsumowanie 240
9. Bazy danych 243
Skorowidz  247

45,96 zł 69,60 zł
Do koszyka

Dieta kolagenowa od podstaw

Zawarty w poradniku 5-dniowy plan oczyszczającej diety kolagenowej jest wykonalny, łatwy i dodatkowo okraszony poczuciem humoru. Jeśli potrzebujesz regeneracji, dziś jest twój szczęśliwy dzień, ponieważ możesz we własnej kuchni wypróbować...
30,24 zł 33,60 zł
Do koszyka

„Chowanna” 2011, R. 54 (67), T. 1 (36): Twórczość – ekspresja – aktywność artystyczna w rozwoju dzieci i młodzieży

Tom „Chowanny” pod redakcją Katarzyny Krasoń mieści artykuły skupione wokół tematyki unowocześniania siebie, rozumianego jako autokreacja i ekspresja twórcza, wzbogacone o zagadnienia z obszaru edukacji artystycznej. Kolejne t...
83,16 zł 99,00 zł
Do koszyka

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w war...
23,51 zł 34,90 zł
Do koszyka

Karmimy małe dziecko

Nowe wydanie poradnika, który od lat służy młodym matkom. Książka zawiera praktyczne porady na temat codziennego pełnowartościowego żywienia dziecka od dnia narodzin przez kolejne lata. Wszystko o karmieniu piersią, technikach karmienia, diecie...
1,34 zł 1,49 zł
Do koszyka

„Chowanna” 2012. R. 55(69). T. 2 (39): Problemy edukacji w społeczeństwie wiedzy - 05 Szkoła w społeczeństwie wiedzy

Tematyczny tom naszego półrocznika „Chowanna”, zatytułowany Problemy edukacji w społeczeństwie wiedzy dotyczy istotnego zagadnienia społecznego, jakim jest edukacja w dynamicznie zmieniającym się ładzie społecznym. Zebrane w tomie pr...
134,91 zł 149,90 zł
Niedostępny

Boski lekarz

Jest to publikacja dla tych, którzy chcą poznać najbardziej zaawansowaną wiedzę dotyczącą leczenia oraz chcą powrócić do pełni zdrowia. Nie wszystkie metody opisane w tej książce są znane współczesnej medycynie. Poznasz zasady diet...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.