0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2020

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Anna Jeznach-Steinhagen

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 164,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 106,60 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

98,40 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Diabetologia
  • Redakcja: Anna Jeznach-Steinhagen
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-6104-8
  • ISBN druku: 978-83-200-6037-9
  • Liczba stron: 364
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej Anna Jeznach-Steinhagen  1
	Klasyfikacja cukrzycy według WHO  6
2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 11
	Ocena stanu odżywienia  11
	Wybrane metody oceny sposobu żywienia 20
3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety Anna Jeznach-Steinhagen   31
	Zapotrzebowanie energetyczne organizmu 31
	Makroskładniki pokarmowe 36
	Mikroskładniki pokarmowe 45
4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych Joanna Ostrowska, Dorota Szostak-Węgierek 55
	Dieta śródziemnomorska 55
	Diety niskowęglowodanowe 56
	Spożycie błonnika zbożowego 58
	Spożycie produktów mlecznych 58
	Spożycie czerwonego mięsa 59
	Spożycie kawy 59
	Spożycie zielonej herbaty 60
5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2 Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen 63
	Dieta śródziemnomorska 70
	Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) 70
	Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym   71
	Indeks insulinowy żywności i jego zastosowanie w insulinooporności   78
6. Żywienie w cukrzycy typu 1 Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 85
	Węglowodany 86
	Warzywa i owoce w diecie osób z cukrzycą typu 1  87
	Białka   90
	Tłuszcze   91
	Zasady żywienia osób z cukrzycą typu 1 leczonych przy użyciu osobistej pompy insulinowej. Metody edukacji pacjenta 96
	Węglowodany w posiłku a dawkowanie insuliny   105
	Wpływ białka i tłuszczu na glikemię 106
7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 111
	Różne schematy insulinoterapii a żywienie 112
	Rodzaje insulinoterapii a żywienie 116
8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową Dariusz Włodarek, Anna Jeznach-Steinhagen 125
	Kontrola glikemii 127
	Zalecenia dietetyczne  128
	Wartość energetyczna diety 128
	Uwagi dotyczące diety 135
	Zalecenia poporodowe 138
9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek Anna Jeznach-Steinhagen, Longin Niemczyk 141
	Przewlekła choroba nerek 142
	Postępowanie dietetyczne w cukrzycowej chorobie nerek 145
	Zapotrzebowanie energetyczne 147
10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy Hanna Stolińska 155
	Hiperglikemia w nadczynności tarczycy 156
	Hipoglikemia w niedoczynności tarczycy  157
	Witaminy i składniki mineralne 159
	Warość eneregtyczna diety oraz zawartość makroskładników   162
11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią Ewa Lange   169
	Występowanie celiakii u osób z cukrzycą typu 1   176
	Dieta bezglutenowa 177
12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi Dorota Szostak-Węgierek  191
	Triada lipidowa 191
	Chylomikronemia na czczo 197
	Nasilona lipemia poposiłkowa 197
	Łagodzenie procesów wolnorodnikowych i przewlekłego zapalenia   197
	Nadciśnienie tętnicze 198
	Niewydolność serca 199
13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki Karolina Dziubel, Beata Mrozikiewicz-Rakowska  201
	Zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, witamin oraz mikro- i makroelementów 202
	Dodatkowa diagnostyka przed wprowadzeniem leczenia żywieniowego   203
	Zastosowanie leczenia żywieniowego 204
14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby Anna Jeznach-Steinhagen 215
	Wartość energetyczna diety 219
	Prebiotyki i probiotyki 223
	Aktywność fizyczna 225
15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą Hanna Stolińska  229
16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifi kowanych do zabiegów bariatrycznych Iwona Boniecka 239
	Zalecenia dotyczące spożywania napojów 245
	Etapy diety po operacji bariatrycznej 246
	Chirurgiczne leczenie cukrzycy typu 1  249
17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą Dariusz Włodarek  253
	Dieta DASH 254
	Dieta o niskim indeksie glikemicznym 255
	Dieta śródziemnomorska 256
	Dieta niskowęglowodanowa 258
	Dieta niskotłuszczowa 262
	Przerywane poszczenie (intermittent fasting, IF) 266
18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą Zuzanna Przekop, Anna Jeznach-Steinhagen  271
	Definicja i epidemiologia niedożywienia 271
	Niedożywienie u osób z cukrzycą i zespołem stopy cukrzycowej   274
	Niedożywienie u pacjentów onkologicznych z cukrzycą, kacheksja   275
	Niedożywienie u osób starszych z cukrzycą, sarkopenia 277
	Leczenie żywieniowe niedożywienia u osób z cukrzycą 280
	Doustne suplementy pokarmowe w cukrzycy 282
	Diety do podawania przez zgłębnik lub stomię dla osób z cukrzycą (EN, enteral nutrition, żywienie dojelitowe) 284
	Żywienie pozajelitowe osób z cukrzycą (TPN, total parenteral nutrition)   285
19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy Joanna Ostrowska 287
	Definicja oraz klasyfikacja zaburzeń związanych z odżywianiem się   288
	Sygnały ostrzegawcze występowania zaburzeń związanych z odżywianiem się 294
20. Psychodietetyka – psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą Agnieszka Bzikowska-Jura 297
	Zjawisko głodu w ujęciu psychologicznym 298
	Jedzenie jako reakcja na bodźce emocjonalne 299
	Jedzenie jako reakcja na bodźce zewnętrzne 300	
	Otyłość w paradygmatach psychologicznych 301
	Zaburzenia poznawcze, zmiany strukturalne i funkcjonalne w mózgu u osób otyłych 301
	Funkcje wykonawcze  303
	Dieta a funkcje poznawcze 303
	Psychodietetyka a diagnostyka i leczenie otyłości  304
	Leczenie żywieniowe diapresji 305
	Podsumowanie 306
21. Dieta sportowca z cukrzycą Mateusz Michalski, Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 309
	Dlaczego aktywność fi zyczna jest ważnym elementem naszego życia?   309
	Postępowanie dietetyczne w aktywności fi zycznej u chorych na cukrzycę typu 1   311
	Strategie zapobiegające występowaniu hipoglikemii 319
	Odrębności dotyczące postępowania z pacjentami chorującymi na cukrzycę typu 2 324
22. Niskokaloryczne substancje słodzące Anna Jeznach-Steinhagen, Katarzyna Okręglicka 327
	Substancje słodzące jako znaczący aspekt żywieniowy z punktu widzenia pacjentów z cukrzycą typu 2 327
	Niskokaloryczne substancje słodzące 333
23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy Anna Jeznach-Steinhagen 339
	Skład mikrobioty 339
	Funkcje mikrobioty jelitowej 340
	Zaburzenia metaboliczne 344
ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych 351

Anna Jeznach-Steinhagen

Od 2002 roku pracownik naukowo-dydaktyczny Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wieloletni pracownik szpitala klinicznego CSK przy ul. Banacha 1a, specjalista w zakresie chorób wewnętrznych, diabetologii. Dietetyk kliniczny. Pracownik Poradni diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka. Naukowiec, dydaktyk, ale przede wszystkim praktykujący lekarz diabetolog.

Prowadzi szkolenie dla lekarzy w trakcie specjalizacji w dziedzinie diabetologii dotyczące zasady żywienia chorego z cukrzycą. Lekarz certyfikowany prze Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.

Inni Klienci oglądali również

83,40 zł 139,00 zł
Do koszyka

Cukrzyca. Personalizacja terapii i opieki nad pacjentem

„Cukrzyca. Personalizacja leczenia i opieki nad pacjentem” to unikatowa książka przedstawiająca interdyscyplinarne i holistyczne podejście do leczenia osoby chorej na cukrzycę.Charakter choroby jako choroby przewlekłej wraz z wszelk...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka

Gospodarowanie czasem pracy jako stymulator aktywności zawodowej osób starszych

Książka jest pierwszą pozycją na polskim rynku poruszającą zagadnienia dotyczące organizacji czasu pracy pracowników będących w końcowych fazach kariery zawodowej. Procesy demograficzne zachodzące obecnie w Polsce oraz innych krajach wysoko rozw...
27,93 zł 39,90 zł
Do koszyka

Choroba refluksowa – skuteczna dieta w każdym rodzaju refluksu. Refluks żołądkowy, utajony, GERD, zapalenie przełyku i inne

Często miewasz katar? Kaszlesz lub chrząkasz po jedzeniu? Czy rano męczy Cię chrypka lub boli Cię gardło? Masz trudności z przełykaniem? To mogą być objawy refluksu! Badania dowiodły, że aż połowa osób po 40. roku życia cierpi z powodu tej niebe...
35,40 zł 59,00 zł
Do koszyka

Żywienie w chorobach nerek

Poradnik na temat żywienia. W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m. in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia ty...
34,20 zł 38,00 zł
Do koszyka

Stymulowanie potencjału twórczego osób z różnymi potrzebami edukacyjnymi

Prezentowana publikacja to efekt zamiłowania poznawczego wielu pedagogów, szczególnie pedagogów specjalnych. Dyskusja teoretyczna połączona z pracami o charakterze praktycznym na temat istoty twórczości osób niepełnos...
40,50 zł 45,00 zł
Do koszyka

Choroba, ciało, grzech. Kulturowe studia maladyczne

Mateusz Szubert, Choroba, ciało, grzech. Kulturowe studia maladyczne Książka Mateusza Szuberta ujawnia olbrzymi potencjał narracyjny i mitotwórczy stanów granicznych: przewlekłych chorób i epidemii, akcentując ich specy...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!