0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 73 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 18 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia lipidowe - Aleksandra Cichocka - 16 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 40 %

Osteoporoza

Książka (miękka)
29,40 zł 49,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 40 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
29,40 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Diety niskoenergetyczne - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 40 %

Diety niskoenergetyczne

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, ka...
47,40 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w niewydolności serca. - Adrian Kwaśny - 18 %

Dieta w niewydolności serca.

Poradnik dla pacjentów.

Niewydolność serca jest jedną z najpoważniejszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroba ta wpływa na jakość życia pacjenta oraz jego bliskich. Rozpoznanie...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka dla każdego - Joanna Michalina Jurek - 40 %

Psychodietetyka dla każdego

czyli o zdrowej relacji z jedzeniem

Wydawca: PZWL
Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social medi...
41,40 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 40 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

Wydawca: PZWL
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia z...
47,40 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta niewydolności serca - Outlet - Michał Czapla - 38 %

Dieta niewydolności serca - Outlet

Poradnik dla pacjentów

Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w osteoporozie - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 38 %

Żywienie w osteoporozie - Outlet

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w niewydolności serca - Adrian Kwaśny - 40 %

Dieta w niewydolności serca

Poradnik dla pacjentów

Wydawca: PZWL
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
35,40 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 40 %

Dieta low-FODMAP

eBook (epub, mobi)
44,40 zł 74,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 40 %

Dieta low-FODMAP

Wydawca: PZWL
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do b...
44,40 zł 74,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia lipidowe - Outlet - Aleksandra Cichocka - 38 %

Zaburzenia lipidowe - Outlet

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 40 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Wydawca: PZWL
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z je...
35,40 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach nerek przed dializą - Barbara Pyszczuk - 40 %

Dieta w chorobach nerek przed dializą

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy

Wydawca: PZWL
Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanowa...
47,40 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w niedoczynności tarczycy - Diana Wolańska - 40 %

Żywienie w niedoczynności tarczycy

Wydawca: PZWL
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorz...
23,40 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków - Jan Dzieniszewski - 40 %

Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków

Wydawca: PZWL
Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odp...
29,40 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w endometriozie - Hanna Szpunar-Radkowska - 40 %

Dieta w endometriozie

Wydawca: PZWL
„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę.Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością...
41,40 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zespół jelita nadwrażliwego - 40 %

Zespół jelita nadwrażliwego

Wydawca: PZWL
Książka stanowi przewodnik dotyczący zespołu jelita nadwrażliwego (IBS), które jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu pokarmowego. Szacuje się, że problem ten może dotyczy...
38,40 zł 64,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta eliminacyjna - Joanna Dronka-Skrzypczak - 40 %

Dieta eliminacyjna

Wydawca: PZWL
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na...
47,40 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dna moczanowa - Lucyna Pachocka - 40 %

Dna moczanowa

Porady lekarzy i dietetyków

Wydawca: PZWL
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Je...
23,40 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 73 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20