Żywienie w niedoczynności tarczycy
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z
niedoczynnością tarczycy.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
Wprowadzenie
Co oznacza termin niedoczynność tarczycy?
Przyczyny niedoczynności tarczycy
Epidemiologia niedoczynności tarczycy
Kliniczne objawy niedoczynności tarczycy
Rozpoznanie niedoczynności tarczycy
Leczenie niedoczynności tarczycy
Profilaktyka niedoczynności tarczycy
Ogólne zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia
Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy
Składniki diety ważne przy niedoczynności tarczycy
Jod
Selen
Żelazo
Cynk
Błonnik
Produkty wolotwórcze
Przykładowe 7-dniowe jadłospisy programy żywieniowe dla osób z
niedoczynnością tarczycy
Jadłospis tygodniowy – dieta 1200 kcal
Jadłospis tygodniowy – dieta 1500 kcal
Piśmiennictwo