Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z
niedoczynnością tarczycy.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści Wprowadzenie Co oznacza termin niedoczynność tarczycy? Przyczyny niedoczynności tarczycy Epidemiologia niedoczynności tarczycy Kliniczne objawy niedoczynności tarczycy Rozpoznanie niedoczynności tarczycy Leczenie niedoczynności tarczycy Profilaktyka niedoczynności tarczycy Ogólne zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy Składniki diety ważne przy niedoczynności tarczycy Jod Selen Żelazo Cynk Błonnik Produkty wolotwórcze Przykładowe 7-dniowe jadłospisy programy żywieniowe dla osób z niedoczynnością tarczycy Jadłospis tygodniowy – dieta 1200 kcal Jadłospis tygodniowy – dieta 1500 kcal Piśmiennictwo