Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają się pacjenci, i radzą, jak należy zmodyfikować dietę, żeby uniknąć przykrych dolegliwości - biegunki, bólów brzucha lub wzdęcia. Czytelnicy znajdą też tabelę produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych ze stomią, dzięki którym będą mogli zaplanować swój jadłospis.
Układ pokarmowy
Jak funkcjonuje układ pokarmowy człowieka?
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym?
Kiedy powstaje nadmiar gazów i związany z nimi przykry zapach?
Podstawowe informacje o stomii
Co to jest stomia?
Jak jest zbudowana i jak funkcjonuje stomia?
Wskazania do wykonania stomii i jej rodzaje
Następstwa stomii dla funkcjonowania przewodu pokarmowego
Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania
Jak żyć ze stomią?
Co należy rozumieć przez zdrowy styl życia?
Jakie są najważniejsze ograniczenia w codziennym życiu osób ze stomią?
Jakie są podstawowe zalecenia dietetyczne?
· Bezpośrednio po operacji
· Po okresie pełnej rekonwalescencji
Czego należy szczególnie unikać?
Jakie produkty są szczególnie zalecane?
Wydalanie treści jelitowej
Czy możliwe jest kontrolowanie wydalania treści jelitowej?
Czy możliwe jest wpływanie na częstotliwość wydalania stolca?
Czy sposób odżywiania odgrywa tu jakąś rolę?
Irygacja
Gimnastyka mięśni brzucha
Wskazówki dietetyczne
Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów
Po czym rozpoznajemy biegunkę?
Jak postępować w przypadku biegunki
Po czym rozpoznajemy zaparcie stolca?
Jak postępować w przypadku zaparć stolca?
Jak postępować, by zapobiec zablokowaniu stomii?
Jak radzić sobie z głośnym odchodzeniem gazów i ich nieprzyjemnym zapachem?
W jaki sposób zmniejszyć ilość błonnika w diecie, jeśli istnieje taka konieczność (występuje biegunka lub nadmierne odchodzenie gazów)?
Wykaz produktów mogących nasilać lub łagodzić poszczególne dolegliwości u osób ze stomią
Prawidłowa masa ciała i jej kontrola
Jak kontrolować masę ciała?
Jak wybierać produkty, by realizować zalecenia dietetyczne i kontrolować masę ciała?
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach
Przykładowe jadłospisy
Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (1800 kcal/dobę)
Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (2200 kcal/dobę)
Wybrane pozycje piśmiennictwa