„Wege –
dieta roślinna w praktyce” to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. To ponad 300 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. W książce znajdują się przykładowe zestawienia produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować. Jest to przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, ich korzystnego wpływu na zdrowie oraz informacji o potencjalnych niedoborach i ich skutkach. Z książki można dowiedzieć się jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych, jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego, w jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie. Znajdują się też praktyczne porady na temat robienia zakupów i komponowania posiłków.
Książka napisana prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób nie związanych z dietetyką, które chcą poznać dietę roślinną. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.
Przedmowa 5 Wstęp 9 Rodzaje diet wegetariańskich 11 Jak szukać rzetelnych informacji 13 Weganizm a zdrowie 14 Makroskładniki a dieta wegańska 23 Białko 25 Tłuszcze 33 Węglowodany 43 Mikroskładniki a dieta wegańska 59 Witamina B12 (kobalamina) 61 Witamina A 70 Witamina B2 72 Kwas foliowy 73 Wapń 74 Żelazo 79 Cynk 83 Selen 85 Jod 87 Związki antyodżywcze w diecie roślinnej 109 Kwas fitynowy 112 Szczawiany 115 Polifenole 118 Izoflawony 119 Glukozynolany 120 Lektyny 122 Saponiny 123 Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny) 124 Bilansowanie diety roślinnej 135 Dieta dla osób zdrowych dorosłych 137 Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał? 143 Dieta wegańska w czasie ciąży 152 Dieta wegańska podczas laktacji 160 Dieta dla niemowląt i małych dzieci 164 Bilansowanie diety roślinnej dla seniorów 177 Bilansowanie diety osób aktywnych fizycznie 180 Bilansowanie diety dla odchudzających się 188 Bilansowanie diety dla osób, które chciałyby przytyć 197 Najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej 227 Kontrowersje związane z soją 229 Zespół jelita drażliwego 234 Bezpieczeństwo żywności 240 Kupowanie żywności przetworzonej – produkty o wyższej i niższej wartości 245 Porady przydatne w kuchni 249 Jak czytać etykiety produktów spożywczych 254 Jedzenie w podróży 255 Suplementacja 259 Surowa dieta wegańska (raw vegan diet) 271 Diety roślinne w praktyce — przykładowy jadłospis 281 Przykładowy jadłospis dla weganki (1800 kcal) 283 Przykładowy jadłospis dla osoby po 60. roku życia (2000 kcal) 286 Przykładowy jadłospis dla weganina (2400 kcal) 289 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie redukującej (1600 kcal) 293 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie surowej (2000 kcal) 293 Przykładowy jadłospis dla osoby aktywnej fizycznie (3000 kcal) 300 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal) 303 Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży (2300 kcal) 306 Przykładowy jadłospis dla matki karmiącej (2700 kcal) 309 Przykładowy jadłospis dla niemowlaka (700 kcal) 312 Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000 kcal) 314
Dr inż.;
Specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od wielu lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW. Posiada wieloletnie doświadczenie z zakresu poradnictwa dietetycznego, współpracując z krajowymi i międzynarodowymi poradniami specjalistycznymi w dziedzinie nadciśnienia tętniczego, gastroenterologii i nefrologii. Jest koordynatorem wielu programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości, skierowanych do dzieci, młodzieży i osób dorosłych oraz programów dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Iwona Kibil – Absolwentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka. Specjalizuje się w diecie roślinnej i od lat udowadnia, że ta dieta może być zdrowa i smaczna. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami na dietach roślinnych, zarówno zdrowych, jak i z różnymi schorzeniami, dolegliwościami oraz niedoborami, pracuje również z kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz całymi rodzinami. Oprócz pracy z pacjentami zajmuje się edukacją żywieniową w zakresie diety roślinnej, pisze artykuły naukowe i popularno- naukowe, prowadzi wykłady, warsztaty i uczestniczy czynnie w konferencjach naukowych. Jest autorką książek o diecie roślinnej wydawnictwa PZWL, autorką rozdziału na temat diet wegetariańskich w podręczniku „Żywienie w chorobach serca” wydawnictwa PZWL, współautorką kilku e-booków.