0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Podstawy biochemii dla towaroznawców

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Poznań, 2021

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Alina Piotraszewska-Pająk, Daniela Gwiazdowska, Marian Filipiak, Marta Ligaj

  • Redakcja naukowa: Marian Filipiak

  • Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 31,50 zł
28,35 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Podstawy biochemii dla towaroznawców

Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na tych elementach biochemii, które są istotne dla towaroznawców z punktu widzenia ich pracy związanej z kształtowaniem jakości produktu i jej profesjonalną kontrolą.
Jest adresowany głównie do studentów towaroznawstwa na uczelniach ekonomicznych, przyrodniczych i politechnikach. Może być również przydatny studentom innych kierunków, pracownikom laboratoriów analitycznych oraz pracownikom odpowiedzialnym za jakość zatrudnionym w różnych branżach przemysłu i handlu.
Układ i treść książki różni się od innych podręczników biochemii dostępnych na rynku. W kilku rozdziałach opisano strukturę i właściwości aminokwasów, białek, węglowodanów, lipidów, kwasów nukleinowych i witamin. Przemiany biochemiczne tych składników podczas magazynowania i przetwarzania żywności mają ogromny wpływ na jakość końcowego produktu. Ważnym elementem każdego z tych rozdziałów jest część eksperymentalna poświęcona metodom wykrywania omawianych związków. W oddzielnym rozdziale zaprezentowano metody instrumentalne najczęściej stosowane w laboratorium biochemicznym.
Elektroniczne wydanie podręcznika z 2014 r.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ekonomia, zarządzanie, marketing
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biochemia, biofizyka, genetyka
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Chemia
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Marian Filipiak
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8211-045-6
  • ISBN druku: 978-83-7417-814-3
  • Liczba stron: 248
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
OD AUTORÓW
BIAŁKA (Daniela Gwiazdowska)
1. Wprowadzenie
2. Aminokwasy – jednostki strukturalne białek
2.1. Klasyfikacja aminokwasów 
2.2. Właściwości aminokwasów 
2.3. Metody rozdziału i identyfikacji aminokwasów 
3. Struktura i właściwości białek 
3.1. Struktura białek 
3.2. Klasyfikacja białek 
3.3. Właściwości białek 
3.4. Izolacja i oczyszczanie białek 
3.5. Ilościowe oznaczanie białek 
3.6. Test immunoenzymatyczny ELISA (Enzyme-Linked Immuno-sorbent Assay) – wykrywanie i ilościowe oznaczanie białek 
4. Zagadnienia do powtórzenia 
5. Część eksperymentalna 
5.1. Reakcje barwne aminokwasów i białek 
5.2. Metody wytrącania białek z roztworu 
5.3. Chromatografia aminokwasów i białek 
5.4. Ilościowe oznaczanie białek 
6. Zadania do wykonania 
WĘGLOWODANY (Alina Piotraszewska-Pająk)
1. Wprowadzenie 
2. Podział węglowodanów 
3. Funkcje węglowodanów i ich występowanie 
4. Właściwości funkcjonalne i znaczenie technologiczne węglowodanów 
5. Struktura węglowodanów 
5.1. Monosacharydy 
5.2. Disacharydy i inne ważniejsze oligosacharydy 
5.3. Polisacharydy 
5.4. Pochodne węglowodanów i polisacharydy kwaśne 
6. Właściwości fizyczne i chemiczne węglowodanów 
6.1. Czynność optyczna i zjawisko mutarotacji 
6.2. Właściwości redukujące 
6.3. Właściwości węglowodanów w środowisku kwaśnym 
7. Metody wykrywania i ilościowego oznaczania węglowodanów 
7.1. Metody fizyczne 
7.2. Metody chemiczne 
7.3. Metody enzymatyczne 
7.4. Metody chromatograficzne 
8. Zagadnienia do powtórzenia 
9. Część eksperymentalna 
9.1. Wykrywanie węglowodanów z wykorzystaniem ich właściwości redukujących
9.2. Metody oparte na reakcjach barwnych w środowisku kwaśnym 
9.3. Wykrywanie glukozy przy użyciu oksydazy glukozowej 
9.4. Wykrywanie skrobi 
9.5. Rozdział mono- i disacharydów metodą chromatografii cienkowarstwowej na żelu krzemionkowym 
10. Zadania do wykonania 
LIPIDY (Daniela Gwiazdowska)
1. Wprowadzenie 
2. Klasyfikacja lipidów 
3. Kwasy tłuszczowe 
3.1. Kwasy tłuszczowe nasycone 
3.2. Kwasy tłuszczowe nienasycone 
4. Charakterystyka lipidów 
4.1. Lipidy proste 
4.2. Lipidy złożone 
5. Właściwości fizykochemiczne lipidów 
6. Metody badania lipidów 
7. Zagadnienia do powtórzenia 
8. Część eksperymentalna 
8.1. Wykrywanie składników tłuszczów właściwych 
8.2. Wykrywanie składników glicerofosfolipidów 
8.3. Rozdział lipidów metodą chromatografii cienkowarstwowej 
9. Zadania do wykonania 
KWASY NUKLEINOWE (Marta Ligaj)
1. Wprowadzenie 
2. Nukleotydy – jednostki strukturalne kwasów nukleinowych 
3. Struktura i funkcje DNA 
4. Struktura, rodzaje i funkcje RNA 
5. Badanie kwasów nukleinowych 
5.1. Izolacja DNA 
5.2. Izolacja RNA 
5.3. Metody spektrofotometryczne w analizie nukleotydów i kwasów nukleinowych 
5.4. Elektroforeza w badaniu kwasów nukleinowych 
5.5. Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) 
5.6. Wykrywanie pentoz wchodzących w skład kwasów nukleinowych 
6. Zagadnienia do powtórzenia 
7. Część eksperymentalna 
7.1. Izolacja DNA 
7.2. Elektroforeza DNA w żelu agarozowym 
7.3. Oznaczanie czystości i obliczanie stężenia DNA i RNA metodą spektrofotometryczną
7.4. Identyfikacja i ilościowe oznaczanie nukleotydów metodą spektrofotometryczną
7.5. Wykrywanie kwasów nukleinowych na podstawie obecności pentozy 
8. Zadania do wykonania 
WITAMINY (Marta Ligaj)
1. Wprowadzenie 
2. Witaminy – zapotrzebowanie i objawy niedoboru 
3. Źródła witamin w diecie i straty podczas obróbki żywności 
4. Oznaczanie zawartości witamin w żywności 
5. Witaminy i prowitaminy, aktywność biologiczna i sposoby jej wyrażania 
6. Biologiczne funkcje witamin 
6.1. Koenzymatyczne funkcje witamin 
6.2. Witaminy jako przeciwutleniacze 
7. Podział witamin 
7.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 
7.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 
8. Zagadnienia do powtórzenia 
9. Część eksperymentalna 
9.1. Rozdział karotenoidów metodą chromatografii adsorpcyjnej na tlenku glinu, oznaczanie ilościowe β-karotenu i likopenu 
9.2. Oznaczanie ilościowe witaminy C 
9.3. Oznaczanie zawartości witaminy B2 w mleku na podstawie fluorescencji ryboflawiny 
ENZYMY (Marian Filipiak)
1. Wprowadzenie 
2. Proces katalizy enzymatycznej 
3. Klasyfikacja enzymów 
4. Aktywność enzymatyczna 
5. Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej 
5.1. Temperatura 
5.2. pH 
5.3. Stężenie enzymu 
5.4. Stężenie substratu 
5.5. Aktywatory i inhibitory 
6. Zagadnienia do powtórzenia 
7. Część eksperymentalna 
7.1. Oksydoreduktazy. Oznaczanie aktywności peroksydazy i katalazy 
7.2. Scukrzanie skrobi przy udziale hydrolaz glikozydów 
8. Przegląd podstawowych procesów metabolicznych 
8.1. Metabolizm węglowodanów 
8.2. Metabolizm białek 
8.3. Metabolizm lipidów 
9. Zagadnienia do powtórzenia 
WYBRANE METODY STOSOWANE W ANALIZIE BIOCHEMICZNEJ
(Daniela Gwiazdowska, Marta Ligaj)
1. Wprowadzenie 
2. Metody spektrofotometryczne 
2.1. Spektrofotometria absorpcyjna UV–VIS 
2.2. Spektrofluorymetria 
3. Metody chromatograficzne 
3.1. Charakterystyka wybranych metod chromatograficznych 
4. Elektroforeza 
SPIS LITERATURY

Inni Klienci oglądali również

80,91 zł 89,90 zł
Do koszyka

Komputer i internet od podstaw

Komputer nie zawsze działa tak, jak powinien. Co gorsza, czasem możesz spędzić godziny nad rozwiązaniem problemu czy wykonaniem jakiegoś zadania. Na szczęście możesz skorzystać z bogatego doświadczenia autorów tej książki, zamiast samemu zmagać ...
44,10 zł 49,00 zł
Do koszyka

Podstawy gerontologii społecznej

Na świecie, i także w Polsce, przybywa ludzi starych. Stanowią oni rosnącą część ludności. W prognozach demograficznych zakłada się, że w połowie XXI wieku Ziemię będzie zamieszkiwało ponad 9 mld ludzi, a co piąty mieszkaniec będzie miał ukończone 60 l...
122,85 zł 189,00 zł
Do koszyka

Biochemia sportowa

Biochemia sportowa to nowoczesny bogato ilustrowany podręcznik, uwzględniający najnowsze zagadnienia z zakresu biochemii wysiłku. Publikacja jest wypełniona unikatowymi rycinami i grafikami pokazującymi biochemię w sposób przystępny i zrozumiały...
20,70 zł 23,00 zł
Do koszyka

Podstawy semiotyki dla kulturoznawców

Książka ta nakłania do zadawania istotnych pytań, które dopiero po jej lekturze mogą się narodzić, dlatego każdy humanista, a nie tylko adept kulturoznawstwa, powinien być zainteresowany uważną lekturą tego tekstu. Książka ma w tytule określenie...
11,70 zł 13,00 zł
Do koszyka

Podstawy regulacji automatycznej

Ujęto w nim zagadnienia analizy czasowej i częstotliwościowej liniowych stacjonarnych układów regulacji o działaniu ciągłym i dyskretnym oraz układów regulacji nieliniowej na przykładzie regulacji dwu- i trójpołożeniowej. Celem pod...
76,50 zł 85,00 zł
Do koszyka

Traktatowe podstawy unijnego prawa rolnego w świetle orzecznictwa. Zagadnienia wybrane

W monografii przedstawiono wybrane, fundamentalne zagadnienia unijnego prawa rolnego, oparte na postanowieniach Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, które poddane zostały wszechstronnej i wnikliwej analizie interpretacyjnej w orzecznictw...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!