0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 15 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego - Joanna Szaciło

Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego

Redaktor: Joanna Szaciło
Niniejszy numer pisma poświęcony jest zagadnieniom związanym z rolnictwem, jego rozwojem i przetwórstwem surowców rolniczych, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego.
32,40 zł 36,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej - Agnieszka Buczak

Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej

Wydawca: UMCS
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań ż...
28,35 zł 31,50 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hepatologia Tom 2 - 33 %

Hepatologia Tom 2

eBook (epub, mobi)
180,90 zł 270,00 zł
Do koszyka
Hepatologia Tom 2 - 33 %

Hepatologia Tom 2

Redaktor: Anatol Panasiuk
Wydawca: PZWL
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żółcio...
180,90 zł 270,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w niewydolności serca - Adrian Kwaśny - 33 %

Dieta w niewydolności serca

Poradnik dla pacjentów

Wydawca: PZWL
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
39,53 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku - Praca zbiorowa - 30 %

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku

Wydawca: Elamed
Publikacja elektroniczna w formacie PDFE-book zawiera 32 tutoriale, w których szczegółowo przedstawiono, jak wykonać efektowne dekoracje cukiernicze. Miłośnicy dekoratorst...
41,30 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 33 %

Dieta low-FODMAP

eBook (epub, mobi)
49,58 zł 74,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 33 %

Dieta low-FODMAP

Wydawca: PZWL
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do b...
49,58 zł 74,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jadłowstręt psychiczny - Małgorzata Talarczyk

Jadłowstręt psychiczny

Rozwój intelektualny, potrzeba osiągnięć oraz poziom samoakceptacji u chorych z jadłowstrętem psychi

Wydawca: Silva Rerum
Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa) to jedno z bardziej skomplikowanych etiopatogenetycznie (przyczynowo) zaburzeń psychicznych. Łączy bowiem wzajemnie się przenikające elementy nieprawidłowo...
32,40 zł 36,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Sytuacja ekonomiczno-finansowa spółdzielni mleczarskich w Polsce na podstawie studium przypadków - Henryk Runowski

Sytuacja ekonomiczno-finansowa spółdzielni mleczarskich w Polsce na podstawie studium przypadków

Monografia przedstawia tematykę funkcjonowania współczesnych spółdzielni mleczarskich. Rys historyczny ruchu spółdzielczego stanowi wstęp do omówienia prawnych aspekt&oa...
22,50 zł 25,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 33 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Wydawca: PZWL
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z je...
39,53 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków - Jan Dzieniszewski - 33 %

Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków

Wydawca: PZWL
Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odp...
32,83 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Oczyszczanie organizmu. Pożegnaj toksyny i ureguluj masę ciała - Dr Renata Zarzycka

Oczyszczanie organizmu. Pożegnaj toksyny i ureguluj masę ciała

"Oczyszczanie organizmu. Pożegnaj toksyny i ureguluj masę ciała”, zawiera informacje, na temat przyczyn naszych problemów zdrowotnych i tego, jak sobie z nimi możemy poradzić. Każ...
28,80 zł 32,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Tradycje i sztuka kulinarna Chin - Ksawery Burski

Tradycje i sztuka kulinarna Chin

Historia, zwyczaje, smaki

Wydawca: Dialog
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i ...
37,80 zł 42,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Podstawy biochemii dla towaroznawców - Alina Piotraszewska-Pająk

Podstawy biochemii dla towaroznawców

Redaktor: Marian Filipiak
Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na ...
28,35 zł 31,50 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Ekologia żywności, środowiska i zdrowia człowieka

Ekologia żywności, środowiska i zdrowia człowieka

Wydawca: FNCE
Monografia została zredagowana na podstawie artykułów przygotowanych przez uczestników 49. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowychw Olsztynie ,,Koła Naukowe Szkołą Tw&o...
22,50 zł 25,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zespół jelita nadwrażliwego - 33 %

Zespół jelita nadwrażliwego

Wydawca: PZWL
Książka stanowi przewodnik dotyczący zespołu jelita nadwrażliwego (IBS), które jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu pokarmowego. Szacuje się, że problem ten może dotyczy...
42,88 zł 64,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 15 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20