• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Podręczniki akademickie medyczne - szeroka oferta »


Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka (eBook)

5.00  (1 ocena)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: Warszawa, 5, 2021

  • Redakcja naukowa: Artur Ciborowski, Helena Ciborowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
169,00 zł
152,10 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 16,90 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Artur Ciborowski, Helena Ciborowska
  • ISBN: 978-83-200-6537-4
  • ISBN druku: 978-83-200-6480-3
  • Liczba stron: 720
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz skrótów  xxi
1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii 1
	1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce  3
	1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie 11
		1.2.1. Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii 11
			1.2.1.1. Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) 12
			1.2.1.2. Ponadpodstawowa przemiana materii 16
			1.2.1.3. Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE)  17
		1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu  20		
		1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie  21		
		1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa 27
	1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu 29
		1.3.1. Wstęp  29
		1.3.2. Węglowodany 30
			1.3.2.1. Budowa i podział 30
			1.3.2.2. Cukry proste – monosacharydy  31
			1.3.2.3. Węglowodany złożone 38
			1.3.2.4. Rola węglowodanów przyswajalnych 45
			1.3.2.5. Trawienie i wchłanianie węglowodanów 46
			1.3.2.6. Metabolizm węglowodanów  48
			1.3.2.7. Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych 54
			1.3.2.8. Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych 57
			1.3.2.9. Zapotrzebowanie na węglowodany  57
		1.3.3. Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe 59
		1.3.4. Tłuszcze  65
			1.3.4.1. Budowa i podział tłuszczów 65
			1.3.4.2. Tłuszcze właściwe 65
			1.3.4.3. Woski 78
			1.3.4.4. Tłuszcze złożone  78
			1.3.4.5. Sterole 85
			1.3.4.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka 87
			1.3.4.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów 88
			1.3.4.8. Metabolizm tłuszczów 89
			1.3.4.9. Tłuszcze pożywienia 91
			1.3.4.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze  93
		1.3.5. Białka 95
			1.3.5.1. Budowa białek 95
			1.3.5.2. Podział i charakterystyka białek 103
			1.3.5.3. Struktura białek 106
			1.3.5.4. Właściwości białek 108
			1.3.5.5. Rola i przemiany białek w organizmie człowieka 109
			1.3.5.6. Trawienie i przyswajanie białek 111
			1.3.5.7. Metabolizm białek 113
			1.3.5.8. Biosynteza białek 116
			1.3.5.9. Źródła białek 119
			1.3.5.10. Wartość odżywcza białek 119
			1.3.5.11. Zapotrzebowanie na białko 125
		1.3.6. Witaminy 126
			1.3.6.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie  131
			1.3.6.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 150
		1.3.7. Składniki mineralne  162
			1.3.7.1. Makropierwiastki 164
			1.3.7.2. Mikropierwiastki 175
	1.4. Normy żywienia i wyżywienia 186
		1.4.1. Pojęcie norm żywienia i wyżywienia 186
		1.4.2. Podział produktów spożywczych 191
		1.4.3. Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych  192
		1.4.4. Wskaźnik jakości żywieniowej 198
		1.4.5. Produkty zamienne  198
	1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności  201
		1.5.1. Planowanie jadłospisów okresowych 201
		1.5.2. Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej 203
		1.5.3. Metody oceny jadłospisów  205
		1.5.4. Zasady żywienia różnych grup ludności  208
		1.5.5. Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa 224
	1.6. Żywność funkcjonalna 231
		1.6.1. Probiotyki i prebiotyki 233
		1.6.2. Synbiotyki  236
	1.7. Żywność genetycznie modyfi kowana 237
	1.8. Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka 242
	1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa 244
	1.10. Edukacja żywieniowa 250
2. Klasyfikacja i charakterystyka diet 255
	2.1. Podstawy klasyfi kacji diet 257
	2.2. Dieta podstawowa 260
	2.3. Dieta bogatoresztkowa 269
	2.4. Dieta łatwo strawna 275
	2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu 282
	2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 288
	2.7. Dieta o zmienionej konsystencji 294
		2.7.1. Dieta papkowata 294
		2.7.2. Dieta płynna  298
		2.7.3. Dieta płynna wzmocniona 299
		2.7.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę 302
		2.7.5. Dieta kleikowa  317
	2.8. Dieta ubogoenergetyczna 319
	2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 330
	2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa 340
	2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 345
	2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa  364
	2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia 370
	2.14. Dieta wegetariańska  371
	2.15. Dieta śródziemnomorska 377
	2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia 380
	2.17. Dieta dla planety 385
	2.18. Suplementy diety 387
3. Żywienie w wybranych chorobach 391
	3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego 393
		3.1.1. Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku 393
		3.1.2. Żywienie w nieżytach żołądka 398
		3.1.3. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy  403
		3.1.4. Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego 406
		3.1.5. Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie 424
			3.1.5.1. Najczęstsze choroby wątroby 424
			3.1.5.2. Żywienie w chorobach wątroby  428
		3.1.6. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych 439
		3.1.7. Żywienie w kamicy żółciowej 440
		3.1.8. Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) 442
	3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych 448
	3.3. Leczenie żywieniowe 452
		3.3.1. Ocena stanu odżywienia 452
		3.3.2. Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym 455
			3.3.2.1. Leczenie żywieniowe dojelitowe  455
			3.3.2.2 Żywienie pozajelitowe 466
	3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego 472
		3.4.1. Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych 472
		3.4.2. Niewydolność nerek  477
		3.4.3. Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek 517
		3.4.4. Żywienie w kamicach nerkowych  519
	3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych  527
		3.5.1. Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe 527
		3.5.2. Otyłość  550
		3.5.3. Wychudzenie i niedożywienie 563
		3.5.4. Dna moczanowa  566
		3.5.5. Hiperlipidemie  569
	3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia 576
		3.6.1. Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia 576
		3.6.2. Nadciśnienie tętnicze 578
		3.6.3. Choroba niedokrwienna serca 581
		3.6.4. Zawał mięśnia sercowego 583
		3.6.5. Miażdżyca 585
		3.6.6. Profi laktyka chorób układu krążenia 587
	3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych  591
		3.7.1. Udar mózgu 591
		3.7.2. Choroba Parkinsona 596
	3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych 602
	3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych  610
		3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella 611
		3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową 613
		3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową 614
		3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych 615
	3.10. Mikrobiota jelitowa 617
	3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto 623
4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych 631
	4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego 633
	4.2. Żywienie niemowląt  644
		4.2.1. Karmienie pokarmem matki  649
		4.2.2. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających 654
		4.2.3. Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym 657
		4.2.4. Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt 660
	4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową 678
		4.3.1. Żywienie wcześniaków 678
		4.3.2. Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną 683
	4.4. Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe 687
	4.5. Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym 689
	4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia 693
	4.7 Żywienie w zaparciu 695
	4.8 Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka 699
	4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna 715
	4.10. Żywienie w mukowiscydozie  728
	4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej 733
	4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych 735
	4.13. Żywienie w fenyloketonurii 748
	4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych 769
	4.15. Żywienie w krzywicy 771
	4.16. Żywienie w tężyczce 774
	4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego 777
	4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej) 798
	4.19. Żywienie w chorobach wątroby 806
		4.19.1. Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) 806
			4.19.1.1. Wirusowe zapalenie wątroby 806
		4.19.2. Przewlekłe choroby wątroby 809
	4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki 813
	4.21. Żywienie w zespole nerczycowym 818
	4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej 822
	4.23. Żywienie w niedokrwistości 824
	4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką 828
	4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej)  834
	4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych 847
	4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci 850
	4.28. Żywienie w oparzeniach 857
	4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna 866
Piśmiennictwo 873
Skorowidz 879

Helena Ciborowska

Mgr Helena Ciborowska – jest doświadczonym dietetykiem i biologiem, byłym dyrektorem Medycznego Studium Zawodowego nr 6 Wydziału Dietetyki w Krakowie - pierwszej szkoły w Polsce, kształcącej dietetyków. Wykładała również w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja, Frycza Modrzewskiego. Współzałożycielka i wiceprezes przez 28 lat Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki, powołanego w 1986 r. z siedzibą w Krakowie.

Pani Helena Ciborowska jest również członkiem Komisji Programowej dla zawodu Dietetyk, współautorem programu nauczania dla zawodu Dietetyka i rzeczoznawcą w zakresie podręczników szkolnych i środków dydaktycznych dla zawodu Dietetyka.

Aktywnie uczestniczy w licznych konferencjach, sympozjach, debatach, warsztatach, zebraniach szkoleniowych organizowanych przez towarzystwa i instytucje naukowe.

Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki (członek Zarządu Oddziału w Krakowie), Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (członek Komisji Rewizyjnej), Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Jest autorką i współautorką wielu książek naukowych i popularnonaukowych o tematyce żywieniowej.

98,10 zł 109,00 zł
Do koszyka

Chory na nowotwór

Kompendium "Chory na nowotwór" wyznacza drogi postępowania oparte na bogatej wiedzy oraz wieloletnim doświadczeniu autorów. Istotną wartością książki jest to, iż zagadnienia, które obejmuje, nie zostały ograniczone wyłącz...
3,60 zł 4,00 zł
Do koszyka

Prawa człowieka. Współczesne zjawiska, wyzwania, zagrożenia Tom II - Beata Baran: Standardy sprawiedliwości proceduralnej a postępowanie dyscyplinarne funkcjonariuszy służby więziennej

Niniejszy tom, będąc w sensie chronologicznym kontynuacją publikacji Prawa człowieka. Współczesne zjawiska, wyzwania, zagrożenia, stanowi w sensie merytorycznym jednak osobną i zamkniętą całość. Wyraźnego podkreślenia wymaga jednak fakt, iż publ...
31,41 zł 34,90 zł
Do koszyka

Zdrowa od nowa. Rak piersi-dieta, leczenie, życie

Pierwsza w Polsce książka o raku piersi, która łączy trzy perspektywy: historię pacjentki, doświadczenia lekarki specjalizującej się w onkologii klinicznej oraz fachową wiedzę dietetyczki. Dzięki ich współpracy w książce znalazły się: &bu...
35,91 zł 39,90 zł
Do koszyka

Nowa historia ewolucji człowieka

Dlaczego spośród kilkunastu żyjących niegdyś gatunków hominidów przetrwał właśnie homo sapiens? Co właściwie tak mocno odróżnia nas od wszystkich innych istot z którymi dzielimy planetę? Kiedy i jak doszło do tego odr...
16,20 zł 18,00 zł
Do koszyka

Skarga do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu - wybrane zagadnienia praktyczne

W książce omówiono zagadnienia, które są najistotniejsze dla domniemanych pokrzywdzonych naruszeniem Konwencji i jej Protokołów, mając na uwadze aspekt praktyczny w kontekście prawa polskiego. Niniejsza publikacja może stanowić pom...
3,60 zł 4,00 zł
Do koszyka

Profesjologia. Nauka o profesjonalnym rozwoju człowieka - PROFESJONALNA PRACA CZŁOWIEKA

Rozdział 1 zawiera charakterystyczne cechy profesjologii i ich analizę. Rozdział 2 zawiera najważniejsze informacje o pracy ludzkiej jako podstawowym warunku istnienia i profesjonalnego rozwoju człowieka. Rozdział 3 zawiera podstawowe informacje o prof...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.