0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Dietetyka sportowa

(eBook)
4.20  (45 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2019

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Barbara Frączek, Hubert Krysztofiak, Jarosław Krzywański

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 274,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 164,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

178,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania. ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI ŻYWIENIE Trawienie i przemiana materii Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej Biochemia wysiłku fizycznego Bilans energetyczny Planowanie aktywności fizycznej Budowa i skład ciała Żywienie, wysiłek fizyczny i geny Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany) Wartość odżywcza produktów spożywczych Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy Wolne rodniki w wysiłku fizycznym Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe Zaburzenia odżywiania Alkohol a sport DIETETYKA Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie Przygotowanie do wysiłku Regeneracja powysiłkowa Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport Kobieta sportowiec Sportowiec z cukrzycą Sportowiec wegetarianin Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców Psychologia i odżywianie Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała SUPLEMENTY DIETY Suplementy diety w sporcie Suplementacja i żywienie, a doping PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego Metody oceny sposobu żywienia Metody oceny stanu odżywienia Monitoring medyczny sportowców Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego Dieta osób aktywnych Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej. Ciekawostki żywieniowe

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Sport
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Medycyna sportowa
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5664-8
  • ISBN druku: 978-83-200-5587-0
  • Liczba stron: 1180
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
Dietetyka sportowa str 457-458-min.pdf (pdf)
70 KB
Dietetyka sportowa str 149.pdf (pdf)
75 KB
Dietetyka sportowa str 793-795-min.pdf (pdf)
56 KB
Dietetyka sportowa str 247-249-min.pdf (pdf)
72 KB
Dietetyka sportowa str 723-724-min.pdf (pdf)
66 KB
Dietetyka sportowa str 150-151-min.pdf (pdf)
124 KB
Dietetyka sportowa spis tresci.pdf (pdf)
79 KB
Dietetyka sportowa str 45.pdf (pdf)
55 KB
Dietetyka sportowa str 61-63-min.pdf (pdf)
58 KB

Barbara Frączek

Profesor nadzwyczajny AWF Kraków, Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, Instytut Nauk Biomedycznych, AWF, Kraków Konsultant ds. Żywienia Zawodników PZN oraz innych polskich sportowców trenujących wyczynowo. Autorka monografii z zakresu dietetyki sportowej, wielu oryginalnych prac naukowych z zakresu endokrynologii, fizjologii wysiłku, promocji zdrowia, suplementacji diety, żywienia człowieka i dietetyki sportowej

Hubert Krysztofiak

Dr n. med. - Specjalista medycyny sportowej, specjalista chorób wewnętrznych Dyrektor Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej, zasiada w Radzie Naukowej, podyplomowych studiów z medycyny sportowej realizowanych pod auspicjami Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego – Academic Advisory Board, International Olimpic Committee Diploma Programme in Sports Medicine. Szef polskiej misji medycznej olimpijczyków.

Jarosław Krzywański

Dr n. med. - Specjalista medycyny sportowej, specjalista chorób wewnętrznych Szef polskiej misji medycznej olimpijczyków, Autor monografii z zakresu fizjologii wysiłku, promocji zdrowia, dietetyki sportowej.

Inni Klienci oglądali również

43,59 zł 48,43 zł
Do koszyka

Optymalizacja treningu sportowego i zdrowotnego z perspektywy psychologii

Zagadnienia przedstawione w niniejszym opracowaniu dotyczą psychologii sportu, która mieści się w obszarze nauk o kulturze fizycznej. Psychologia sportu obejmuje różne obszary oddziaływań psychologicznych, podejmowanych nie tylko w ramach...
51,35 zł 79,00 zł
Do koszyka

Sportowe kalorie

W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odżywianie to przecież nie tylko energia i siła, ale przede wszys...
68,99 zł 76,65 zł
Do koszyka

Wpływ prędkości na zmiany położenia środka ciężkości ciała i sprawność mechanizmu odzyskiwania energii w chodzie fizjologicznym i sportowym

Jednym z kluczowych zagadnień biomechanicznej analizy chodu jest pomiar przemieszczeń ogólnego środka ciężkości ciała (OSC) oraz określenie jego wpływu na zjawisko transformacji energii w mechanizmie odwróconego wahadła.Przestrzenny schem...
14,18 zł 15,75 zł
Do koszyka

Dzieje stadionu sportowego ts "Wisła"w Krakowie (1914-1924)

Niniejsze opracowanie powstało na podstawie trzech naszych artykułów opublikowanych w różnych wydawnictwach.Obecną syntezę poprawiono i uzupełniono o niedostępne do tej pory dokumenty rady miasta Krakowa, znajdujące się w Archiwum P...
23,76 zł 26,40 zł
Do koszyka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2

Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I k...
119,60 zł 184,00 zł
Do koszyka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!