0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 146,00 zł
131,40 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.






Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.






W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:


wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
wymogów bezpieczeństwa żywności,
rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
znakowania żywności,
przebiegu urzędowej kontroli żywności,
odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.


Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.






Adresaci:

Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.






"Opracowany przez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, obszerny komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności. Uznanie budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".






prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow






"Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem oraz egzekwowaniem prawa żywnościowego oraz - a może właśnie przede wszystkim - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".






prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk






"Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszystkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością funkcjonalna czy nowa żywnością. Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest szczególnie wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji".






prof. dr hab. Iwona Wawer

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Wydawnictwa prawnicze
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-264-5509-4
  • ISBN druku: 978-83-264-4125-7
  • EAN: 9788326455094
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz skrótów  str. 7

Wstęp   str. 13

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia   str. 15

Dział I
Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych  str.  25

Dział II
Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności   str. 351

Rozdział 1. Przepisy ogólne  str.  351

Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze   str. 369

Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki   str. 402

Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności  str.  420

Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym   str. 433

Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego   str. 452

Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności   str. 512

Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu  str.  543

Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe  str.  589

Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe  str.  607

Rozdział 11. Znakowanie żywności   str. 625

Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne   str. 690

Dział III
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością   str. 732

Dział IV
Wymagania higieniczne  str.  748

Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych   str. 748

Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów   str. 783

Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny  str.  835

Dział V
Urzędowe kontrole żywności   str. 879

Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności   str. 879

Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne  str.  958

Rozdział 3. System RASFF  str.  988

Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia  str.  992

 Dział VI
Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności   str. 997

Dział VII
Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze   str. 1028

Dział VIII
Przepisy karne i kary pieniężne   str. 1063

Rozdział 1. Przepisy karne   str. 1094

Rozdział 2. Kary pieniężne   str. 1143

 Dział IX
Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe  str.  1168 

Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących  str.  1168

Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe  str.  1168

 Bibliografia   str. 1181

Indeks terminów  str.  1201

O autorach   str. 1215

Inni Klienci oglądali również

16,20 zł 18,00 zł
Do koszyka

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1.

Szanowni Państwo, oddajmy do Państwa rąk pierwszy tom monografii Bezpieczeństwo Zdrowotne.Tytułem wprowadzenia, Mirosława JAWOROWSKA wprowadza nas w zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego polskiej młodzieży szkolnej. Autorka zwraca uwag...
35,10 zł 39,00 zł
Do koszyka

Bezpieczeństwo w wymiarze lokalnym. Wybrane obszary

Celem książki jest prezentacja i omówienie podstawowych kategorii odnoszących się do bezpieczeństwa wspólnot lokalnych wraz z prezentacja zadań, obowiązków i kompetencji poszczególnych organów władzy publicznej w z...
26,46 zł 29,40 zł
Do koszyka

Od Żanny Kormanowej do…? O nauce historycznej i nauczaniu historii przed przełomem październikowym w 1956 roku i po nim. Materiały i komentarze

Niniejsza publikacja składa się z dwóch części. W części pierwszej zawarto wyjaśnienie tendencji obecnych w nauce historycznej i w nauczaniu historii w trzech powojennych dekadach XX wieku, ukazanych w porządku chronologicznym i ewolucyjnym. Zwi...
182,70 zł 203,00 zł
Do koszyka

Ustawa o podatku od towarów i usług. Komentarz

Książka zawiera aktualny komentarz do przepisów ustawy o VAT, a także wybranych regulacji rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy. Doskonale wpisuje się ona w moment fundamentalnych zmian prawnych, w tym także podatkowych. Uwz...
17,91 zł 19,90 zł
Do koszyka

Najciekawsze interpretacje podatkowe w 2015 r. 20 stanowisk MF z komentarzem.

Niniejsza publikacja zawiera wybór najciekawszych interpretacji podatkowych wydanych przez Ministra Finansów w 2015 r., jakie zapadły w indywidualnych sprawach pracodawców i pracowników z opisem stanu faktycznego, stanowiski...
153,00 zł 170,00 zł
Do koszyka

Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych. Komentarz

Komentarz zawiera przystępne i kompleksowe omówienie przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ze szczególnymuwzględnieniem tych regulacji, które wywołują najwięcej problemów w zakresie wykładni. Autor...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!