0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Urzędowa kontrola żywności

(eBook)

Teoria i praktyka

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2018

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski

  • Wydawca: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

  • Formaty:
    ePub mobi PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 16,70 zł
15,03 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Urzędowa kontrola żywności

Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie:
1. systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów
prawa Unii Europejskiej,
2. funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień
umowy CETA,
3. problemów kompetencyjnych w zakresie nadzoru nad
bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy
inspekcjami realizującymi ten nadzór w Polsce,
4. prywatyzacji administracji i zarządzania publicznego w
obszarze urzędowej kontroli żywności,
5. charakteru prawnego opłat z tytułu przeprowadzania
urzędowych kontroli żywności,
6. porównania instytucjonalnej oceny ryzyka żywnościowego
w Unii Europejskiej i w Polsce.

Redaktorzy naukowi monografii są związani z Pracownią Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, autorzy natomiast wywodzą się z różnych polskich wyższych uczelni.

******

Official Food Control: Theory and Practice

A collection of articles devoted to the analysis of present solutions and proposed future models of the functioning of official food control in Poland in the context of administrative, financial, agricultural, and food laws. The authors discuss the following issues: the system of official food control in light of European Union legal requirements, supervising food safety and the mutual relations between different inspection authorities responsible for this supervision in Poland, public management in the area of official food control.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Wydawnictwa prawnicze
  • Redakcja: Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-235-3793-9
  • ISBN druku: 978-83-235-3785-4
  • EAN: 9788323537939
  • Liczba stron: 214
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz skrótów 9

Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski, Wstęp 11

Aneta Kotyja, System urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej 18

Dawid Sześciło, Między decentralizacją a konsolidacją.
O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego 33

Paweł Wojciechowski, Reforma organów urzędowej kontroli
żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625
w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym
uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli 43 

Michał Jabłoński, Krzysztof Koźmiński, Reforma systemu
urzędowej kontroli żywności – trudności w procesie
legislacyjnym 67 

Dawid Ziółkowski, Pionizacja inspekcji żywnościowych
a sprawowanie kontroli i nadzoru nad ich działalnością 88

Małgorzata Korzycka, Urzędowa kontrola żywności w Polsce
wobec porozumienia CETA 116

Patryk Kalinowski, Rosyjski model urzędowej kontroli żywności w ujęciu organizacyjnym 131

Michał Rudy, Agata Kosińska-Madera, Kolizje właściwości
w nadzorze nad żywnością 151

Agnieszka Serlikowska, Decyzja zobowiązująca kontrolowanego do uiszczenia kwoty stanowiącej równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 Ustawy o inspekcji handlowej) jako osobliwa sankcja w urzędowej kontroli żywności sprawowanej przez inspekcję handlową 165 

Adam Zieliński, Instytucjonalna ocena ryzyka w łańcuchu
żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej. Struktura analizy ryzyka w prawie żywnościowym 187

Literatura 200

Inni Klienci oglądali również

14,40 zł 16,00 zł
Do koszyka

Dobór metod oceny wybranych cech jakościowych żywności

W towaroznawstwie produktów spożywczych pojęcie jakości jest szeroko stosowane i odnosi się zarówno do produktu oraz producenta, jak i do konsumenta żywności. Jakość, rozumiana jako zaspokojenie lub przekroczenie oczekiwań klienta, w odni...
16,81 zł 18,68 zł
Do koszyka

Pełna kontrola

"Pełna kontrola" to historia toksycznej miłości młodego mężczyzny i kobiety o autodestrukcyjnych skłonnościach. Jest to także opowieść o Szczecinie. W prozie Alana Sasinowskiego to miasto jest bowiem czymś o wiele więcej niż tylko tłem wydarz...
34,02 zł 37,80 zł
Do koszyka

Sejmowa kontrola działalności rządu z perspektywy prawnoustrojowej i praktyki politycznej

Książka ukazuje się w roku dwudziestej rocznicy uchwalenia i wejścia w życie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 2 kwietnia 1997 r., chociaż nie była zamierzona i pomyślana jako praca rocznicowa. Może natomiast być uznana za pewnego rodzaju głos au...
9,89 zł 10,99 zł
Do koszyka

Brak kontroli

„Pozwoliła sobie na kompletne szaleństwo, na całkowite odpuszczenie kontroli. Wprawdzie uważała, że zupełnie nie zna się na facetach, ale jakiś głos w jej umyśle coraz głośniej mówił, że jej życie nabrało sensu dopiero po tym, jak poznała ...
39,96 zł 44,40 zł
Do koszyka

Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą

Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkac...
9,36 zł 10,40 zł
Do koszyka

Dodatki do żywności

Dzięki e-bookowi "Dodatki do żywności" poznasz wytyczne odnośnie deklarowania dodatków w produktach żywnościowych, zaktualizujesz wiedzę o przepisach umieszczenia informacji na etykiecie oraz dowiesz się jak prawidłowo kwalifikować sub...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!