Urzędowa kontrola żywności
Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie:
1. systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów
prawa Unii Europejskiej,
2. funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień
umowy CETA,
3. problemów kompetencyjnych w zakresie nadzoru nad
bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy
inspekcjami realizującymi ten nadzór w Polsce,
4. prywatyzacji administracji i zarządzania publicznego w
obszarze urzędowej kontroli żywności,
5. charakteru prawnego opłat z tytułu przeprowadzania
urzędowych kontroli żywności,
6. porównania instytucjonalnej oceny ryzyka żywnościowego
w Unii Europejskiej i w Polsce.
Redaktorzy naukowi monografii są związani z Pracownią Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, autorzy natomiast wywodzą się z różnych polskich wyższych uczelni.
******
Official Food Control: Theory and Practice
A collection of articles devoted to the analysis of present solutions and proposed future models of the functioning of official food control in Poland in the context of administrative, financial, agricultural, and food laws. The authors discuss the following issues: the system of official food control in light of European Union legal requirements, supervising
food safety and the mutual relations between different inspection authorities responsible for this supervision in Poland, public management in the area of official food control.
Wykaz skrótów 9
Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski, Wstęp 11
Aneta Kotyja, System urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej 18
Dawid Sześciło, Między decentralizacją a konsolidacją.
O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego 33
Paweł Wojciechowski, Reforma organów urzędowej kontroli
żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625
w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym
uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli 43
Michał Jabłoński, Krzysztof Koźmiński, Reforma systemu
urzędowej kontroli żywności – trudności w procesie
legislacyjnym 67
Dawid Ziółkowski, Pionizacja inspekcji żywnościowych
a sprawowanie kontroli i nadzoru nad ich działalnością 88
Małgorzata Korzycka, Urzędowa kontrola żywności w Polsce
wobec porozumienia CETA 116
Patryk Kalinowski, Rosyjski model urzędowej kontroli żywności w ujęciu organizacyjnym 131
Michał Rudy, Agata Kosińska-Madera, Kolizje właściwości
w nadzorze nad żywnością 151
Agnieszka Serlikowska, Decyzja zobowiązująca kontrolowanego do uiszczenia kwoty stanowiącej równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 Ustawy o inspekcji handlowej) jako osobliwa sankcja w urzędowej kontroli żywności sprawowanej przez inspekcję handlową 165
Adam Zieliński, Instytucjonalna ocena ryzyka w łańcuchu
żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej. Struktura analizy ryzyka w prawie żywnościowym 187
Literatura 200