Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Poradnik na temat żywienia. W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m. in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia tych schorzeń. Bardzo ważna dla skutecznej terapii jest znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów. Sprawdzone i smaczne przepisy proponowane w tej publikacji mogą być nieocenioną pomocą dla pacjentów oraz ich opiekunów w planowaniu codziennych jadłospisów.
Część ogólna 9 Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych 9 Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych 10 1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa 11 Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej 11 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej 15 2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa 16 Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej 16 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 20-50 g 24 3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa 25 Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 25 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 32 4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna 33 Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej 33 Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej 34 5. Dieta ziemniaczana 34 Zasady diety ziemniaczanej 35 Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej 35 Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej 36 Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej 36 Wybrane zagadnienia z technologii potraw 43 Naczynia kuchenne 43 Sposoby przyrządzania potraw 44 Obróbka wstępna surowca 44 Obróbka cieplna (termiczna) 45 Podprawianie i wykańczanie potraw 47 Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych 48 Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw 49 Przyprawy korzenne 50 Przyprawy ziołowe 51 Warzywa przyprawowe 55 Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach 58 Część szczegółowa 63 Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych 63 Napoje 63 Uwagi ogólne 63 Przepisy szczegółowe 64 Chleb domowy 70 Uwagi ogólne 70 Przepisy szczegółowe 70 Dodatki do pieczywa 75 Uwagi ogólne 75 Przepisy szczegółowe 76 Zupy 80 Uwagi ogólne 80 Przepisy szczegółowe 82 Dodatki do zup 91 Uwagi ogólne 91 Przepisy szczegółowe 91 Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 94 Uwagi ogólne 94 Przepisy szczegółowe 95 Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb 111 Uwagi ogólne 111 Przepisy szczegółowe 111 Potrawy jarskie 125 Uwagi ogólne 125 Przepisy szczegółowe 126 Potrawy z warzyw 148 Uwagi ogólne 148 Przepisy szczegółowe 152 Sosy 168 Uwagi ogólne 168 Przepisy szczegółowe 169 Desery 179 Uwagi ogólne 179 Przepisy szczegółowe 179 Wypieki domowe 191 Uwagi ogólne 191 Przepisy szczegółowe 192 Piśmiennictwo 203 Spis potraw 204