0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
75 książek na 75-lecie PZWL »


Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Cukrzyca typu 2 (eBook)

Przewodnik dla chorych

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: Warszawa, 1, 2016

  • Autor: Agata Juruć, Andrzej Gawrecki, Anna Duda-Sobczak, Sylwia Karbowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    Epub Mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
39,20 zł
33,32 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 5,88 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Cukrzyca typu 2

Coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobę. Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach działania ma do dyspozycji diabetolog. Podstawowym elementem leczenia pozostaje jednak zmiana stylu życia. Oto właściwy kierunek: zwiększyć aktywność fizyczną, zmniejszyć masę ciała, ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. W jaki sposób i dlaczego? Odpowiedzi na czasie udzielają specjaliści z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Nowoczesne źródło wiedzy o cukrzycy typu 2. Objaśnia mechanizm choroby i terapię. Uprzystępnia zasady żywienia. Zawiera przykładowe jadłospisy. Spośród poradników adresowanych do polskiego czytelnika wyróżnia się tym, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przybliża: • psychologiczne aspekty jedzenia i motywację do odchudzania • znaczenie chorób współistniejących • zasady zwiększaniu wysiłku fizycznego • znaczenie super żywności i substancji słodzących.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Poradniki medyczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Diabetologia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5141-4
  • ISBN druku: 978-83-200-5073-8
  • Liczba stron: 184
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Przedmowa  IX

1. WSTĘP Andrzej Gawrecki 1
	Na czym polega cukrzyca typu 2? 1
	Dlaczego w cukrzycy typu 2 działanie insuliny nie jest prawidłowe? 2
	Dlaczego warto kontrolować stężenie glukozy we krwi? 4
	Rys historyczny 7
		Jak leczono cukrzycę w starożytności? 7
	Skala zachorowań, epidemiologia zjawiska 11
	Aktualne metody leczenia cukrzycy typu 2 12
	Jakie informacje dotyczące cukrzycy należy przekazać pacjentom? 14

2. TRAWIENIE I BILANS ENERGETYCZNY Sylwia Karbowska 15
	Pożywienie jako źródło energii niezbędnej do życia 15
		Jakie składniki obecne w pożywieniu są niezbędne dla człowieka? 16
		W jaki sposób jedzenie, które dostarczymy, jest przez nas wykorzystywane, czyli losy pokarmu od talerza do komórek naszego organizmu 17
		Ile energii potrzebuje nasz organizm w ciągu doby? 20
		Bilans energetyczny 23

3. PLAN ZDROWEGO ODŻYWIANIA Sylwia Karbowska 25
	Ustalenie prawidłowej masy ciała 25
		Jaka powinna być Twoja prawidłowa masa ciała? 25
	Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w ciągu doby 27
		Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie w ciągu dnia? 27
		Ustalenie deficytu kalorycznego 28
		Ustalenie liczby posiłków w ciągu dnia 29
	Źródła pokarmów zaspokajające zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w ciągu dnia 32
		Grupy produktów spożywczych dostarczających cennych składników odżywczych 32
	Białka, tłuszcze – czy podnoszą wartości cukru? 33
		Białka – do czego nam są potrzebne i jakie są ich źródła? 33
		Po co są nam potrzebne białka? 35
		Zapotrzebowanie na białko 36
		Gdzie możemy znaleźć białka? 37
		Tłuszcze – ich rola, zagrożenia i źródła w produktach spożywczych 37
	Węglowodany – zasadniczy składnik pokarmowy wpływający bezpośrednio na wzrost glikiemii 43 
	Witaminy – niezbędne składniki pokarmowe 46
		Witamina „na zdrowe oczy”, czyli witamina A 48
		Witamina D – mocne kości 49
		Witamina E – witamina młodości 50
		Witamina K – na dobrą krzepliwość krwi 50
		Witamina C – witamina odporności 51
		Witaminy z grupy B 52
	Składniki mineralne – po co są nam potrzebne i jakie są ich źródła w pożywieniu
		Wapń – niezbędny do budowy kości 55
		Magnez 56
		Sód i potas 56
		Żelazo 57
	Jak prawidłowo przyrządzać posiłki – zdrowe techniki kulinarne 57
	Jak dbać o prawidłowe wartości glikemii, jedząc poza domem? 59

4. OD CZEGO ZALEŻĄ WARTOŚCI CUKRU Agata Juruć 61
	Indeks glikemiczny i jego wpływ na wartości glikemii 61
		Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu posiłku o wysokim IG? 61
		Co jeszcze wpływa na wartość IG? 63
	Czym jest ładunek glikemiczny? 65
	Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowych wartości cukru 66
		Jakie korzyści wynikają ze spożywania błonnika? 67
		Źródła błonnika pokarmowego 68
		Kto nie powinien stosować diety wysokobłonnikowej? 68
	Substancje słodzące 69
		Stewia – naturalny słodzik dla diabetyków 70
		Czy warto stosować słodzik zamiast cukru? 71
	Napoje alkoholowe 72
	Produkty zalecane i niewskazane 73
	Jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych? 75
		Wartość energetyczna 75
		Wykaz składników 76
		Termin spożycia 76
	Dodatki do żywności 77
		Syrop glukozowo-fruktozowy 78
		Glutaminian sodu 78
		Izomery „trans” 79
	Właściwości superfoods w kuchni diabetyka 80
		Młody jęczmień 80
		Nasiona chia 80
		Quinoa 81
		Jagody goji 81
		Amarantus 82
		Spirulina 82
	Fakty i mity na temat żywienia i diet w cukrzycy 83
	Można jeść słodycze, ale przeznaczone dla diabetyków 83
	Warto pić sok z grejpfruta, bo skutecznie obniża stężenie cukru 83
	W trakcie słodzenia należy zastępować cukier biały cukrem brązowym lub miodem 84
	Cynamon pomaga w walce z wysokim stężeniem cukru 84
	Chory z cukrzycą powinien jeść mało i często 85
	Nie wolno łączyć chleba z wędliną ani ziemniaków z mięsem, ponieważ to sprzyja tyciu 85
	Warto łączyć szpinak z sokiem z cytryny lub kaszę gryczaną  z natką pietruszki 85

5. METODY LECZENIA A ZALECENIA ŻYWIENIOWE Andrzej Gawrecki 87
	Doustne leki przeciwcukrzycowe 88
		Leki zmniejszające insulinooporność, czyli uwrażliwiające organizm na działanie insuliny 88
		Leki zwiększające wydzielanie insuliny 90
		Leki zmniejszające wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego 91
		Leki zwiększające sekrecję insuliny zależnie od posiłku 91
		Leki powodujące cukromocz, czyli utratę cukru z moczem 93
	Insulinoterapia w cukrzycy typu 2 95
		Co sprawia, że leczenie insuliną różni się u poszczególnych pacjentów? Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a intensywna czynnościowa insulinoterapia 99
		Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 99
		Metoda intensywnej czynnościowej insulinoterapii a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 100
		Mieszanki insulinowe a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 102
		Czy dwie iniekcje mieszanki w czasie doby wystarczą? 104
		Czy obojętne jest, ile czasu przed posiłkiem należy podać insulinę? 104
		Czy przy cukrzycy typu 2 może być stosowana osobista pompa insulinowa? 105

6. WYSIŁEK FIZYCZNY W CUKRZYCY TYPU 2 Andrzej Gawrecki 107
	Rekomendacje dotyczące aktywności fizycznej dla osób z cukrzycą typu 2 108
		Jak obliczyć tętno, które będzie oznaczało umiarkowany wysiłek fizyczny? 110
	Zasady podejmowania aktywności fizycznej przez osobę z cukrzycą typu 2 111
	Doustne leki stosowane w leczeniu cukrzycy 113

7. ŻYWIENIE W ZALEŻNOŚCI OD CHORÓB WSPÓŁISTNIEJĄCYCH  Anna Duda-Sobczak 115
	Choroby nerek 115
		Przewlekła choroba nerek 115
		Kamica nerkowa 118
	Dna moczanowa 120
	Nadciśnienie tętnicze 122
		Postępowanie niefarmakologiczne 122
		Zalecane zmiany stylu życia 122
		Warto spróbować – dieta DASH 124
	Otyłość 124
		Dlaczego otyłość jest groźna dla zdrowia? 125
		Postępowanie w otyłości 126
	Zaburzenia gospodarki lipidowej 131
		Dlaczego zaburzenia gospodarki lipidowej są groźne? 131
		Kiedy spełnione będą kryteria dobrego wyrównania gospodarki lipidowej u osób z cukrzycą? 132
		Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla zdrowia? 133
	Choroby przewodu pokarmowego 134
		Choroba refluksowa 134
	Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy 136
	Uchyłki jelita grubego 139
	Nieswoiste zapalenia jelit 140
		Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 140
		Choroba Leśniowskiego-Crohna 141
	Operacje bariatryczne 143
		Kiedy rozważać leczenie bariatryczne? 144
		Przeciwwskazania do zabiegu bariatrycznego 144
		Jakie są wyniki leczenia? 145
		Postępowanie po zabiegu 145

8. PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY JEDZENIA I MOTYWACJA DO ODCHUDZANIA Agata Juruć 147
	Psychologiczne czynniki związane z jedzeniem 147
		Jedzenie a stres 149
		Kiedy zgłosić się do specjalisty – zaburzenia jedzenia występujące w cukrzycy typu 2 151
	Moja motywacja do odchudzania i plan działania 153

JADŁOSPISY Sylwia Karbowska, Agata Juruć 155
	Jadłospis 1300 kcal 156
	Jadłospis 1700 kcal 163

Piśmiennictwo 172

Inni Klienci oglądali również

14,90 zł
Do koszyka

Die blaue Hand

Die junge Eunice Weldon nimmt eine Stellung als Sekretärin der reichen Mrs. Groat an und zieht in deren Haus ein. Zurück bleibt eine Karte mit einem blauen Handabdruck und einer geheimnisvollen Warnung: „Jemand, der Dich liebt, bittet D...
14,90 zł
Do koszyka

In den Cordilleren

„In den Cordilleren” ist der Fortsetzung des Südamerika-Romans „Am Rio de la Plata”. Die Reisegesellschaft ist nun auf dem Weg in die Pampa de Salinas. Unterwegs treffen sie auf Pena, der für eine Gruppe von Siedlern u...
40,41 zł 44,90 zł
Do koszyka

Dawaj innym szczęście. Ścieżka pasji, zysku i celu

• Zapłać nowo zatrudnionym pracownikom 2000 dolarów za odejście. • Uczyń obsługę klienta odpowiedzialnością całej firmy – nie tylko działu. • Skup się na kulturze firmy jako na priorytecie nr 1. • Wykorzystaj badania na...
22,00 zł
Do koszyka

Karol Muchowicz. Wynalazca zamka na płaski klucz typu Yale

Warszawa przełomu XIX i XX wieku. Okres bujnego rozkwitu przedsiębiorczości, ale i pogłębiającej się biedy. Czas narodowej żałoby po klęsce powstania styczniowego, lecz także rodzącej się na nowo antycarskiej opozycji oraz ruchów socjalistycznyc...
44,91 zł 49,90 zł
Do koszyka

Terapia schematów w zaburzeniu osobowości typu borderline

Zaburzenie osobowości typu borderline często uznaje się za nieuleczalne zaburzenie psychiczne. Jednakże najświeższe badania w przekonujący sposób wykazują, że pacjenci świetnie reagują na terapię schematów, która ma wysokie wskaźni...
2,70 zł 3,00 zł
Do koszyka

Lekkie kolacje dla osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tetniczym

Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako element kolacji,dodając jeszcze inne produkty, tak aby war...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.