0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Żywienie w chorobach nowotworowych

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2011

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 84,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 54,60 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

75,60 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Żywienie w chorobach nowotworowych

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności. Opisany przez autorkę sposób żywienia ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Podaje ona podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych. Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Onkologia
  • ISBN: 978-83-200-6559-6
  • ISBN druku: 978-83-200-4347-1
  • Liczba stron: 232
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Część ogólna	11

Zapotrzebowanie energetyczne		11
Składniki pokarmowe		12
Białka		12
Tłuszcze		13
Węglowodany		14
Błonnik		15
Witaminy		16
Witamina A		17
Witamina E		17
Witamina K		17
Witamina C		18
Witaminy z grupy B		18
Witamina PP		19
Składniki mineralne		19
Wapń		19
Magnez		20
Żelazo		20
Cynk		20
Miedź		21
Selen		21
Chrom		21
Sod i potas		21
Równowaga kwasowo-zasadowa		22
Woda		22
Zasady zdrowego żywienia		23
Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia		27
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych 	30
Produkty zbożowe		30
Pieczywo   	    	    	    	    	    	 		31
Otręby		31
Kiełki 	  	  	  	  	  		32
Mąka		32
Kasze 	 	 	 		33
Muesli 	 	  	  	  	  		33
Całe ziarno — pszenica		33
Makarony  	    	    	    	    	    	 		34
Nasiona roślin strączkowych		34
Mleko		 	  	  	  	 		35
Mleko kozie  	    	    	    	    	    		36
Sery 	  	  	  	  	  	 		36
Tofu 		36
Ziemniaki		36
Bataty (słodkie ziemniaki)		37
Warzywa i owoce  	    	    	    	    	 		37
Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób
nowotworowych  	    	    	    	    	 		38
Tłuszcze     	      	    	    	    	    	 		42
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 	    	 	 	    		43
Jaja		43
Cukier i słodycze		43
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 	     	  	  	  	   	   	  	  		44
Miary gospodarcze  	    	    	    	    	 		44
Naczynia kuchenne		44
Konserwowanie i przechowywanie żywności  		49
Sposoby przyrządzania potraw		50
Obróbka wstępna surowca		50
Obróbka cieplna  	    	    	    	    	 		51
Podprawianie i wykańczanie potraw  	 		54
Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu
chorób nowotworowych  	    	    	    	 		55
Przyprawy ziołowe  	    	    	    	    		55
Warzywa przyprawowe   	    	    	    		59
Przyprawy korzenne   	    	    	    	 		61
Żywienie a choroby nowotworowe		63
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe
metody leczenia  	    	    	    	    	    		64
Przykłady tygodniowych jadłospisów		69
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię 	77
Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych 	 	 	 	 	77
Dieta w chemioterapii  	    	    	    	    		78
Zapalenie jamy ustnej  	    	    	    	 		79
Nudności i wymioty  	    	    	    	 		81
Zaparcia    	    	    	    	    	    	 		82
Biegunka   	    	    	    	    	    	 		84
Dieta w radioterapii  	    	    	    	    	 		85

Część szczegółowa	88

Napoje 	   	   	   	   	   		88
Uwagi ogólne		88
Przepisy     	    	    	    	    	    	    		89
Chleb domowy  	    	    	    	    	    	 		97
Uwagi ogólne		97
Przepisy     	    	    	    	    	    	    		97
Dodatki do pieczywa  	    	    	    	    	 		103
Uwagi ogólne		103
Przepisy     	    	    	    	    	    	    		103
Zupy    	  	  	  	  	  	 		108
Uwagi ogólne		108
Przygotowanie wywaru z warzyw  	    	 		108
Przygotowanie wywaru z owoców		109
Przygotowanie zup mlecznych  	    	    		109
Przygotowanie głównego składnika  	 		109
Podprawianie zup  	    	    	    	    		109
Przyprawianie zup  	    	    	    	    		110
Zakwasy 	   	    	    	    	    	    		110
Przepisy  	   	    	    	    	    	    	 		111
Dodatki do zup 	  	  	  	  	  	  	  	  	  	  	  	  		124
Przepisy    	    	    	    	    	    	    		124
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb  		129
Uwagi ogólne		129
Obróbka wstępna mięsa		130
Obróbka właściwa (termiczna)  	    	    		130
Przepisy  	   	    	    	    	    	    	 		131
Potrawy z mięsa cielęcego		131
Potrawy z drobiu i dziczyzny  	    	    		140
Potrawy z ryb  	    	    	    	    	 		143
Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb		150
Uwagi ogólne		150
Przepisy     	    	    	    	    	    	    		151
Potrawy jarskie  	    	    	    	    	    	 		170
Uwagi ogólne		170
Przepisy     	   	    	    	    	    	    		171
Potrawy z warzyw i ziemniaków		184
Uwagi ogólne		184
Obróbka wstępna		185
Obróbka termiczna  		 		 		 		 		186
Surówki     	    	    			 		 		 		186
Sałatki 	 	 	 	 	 		 			187
Warzywa gotowane  		 		 		 		 		187
Przepisy     	    	    		 		 		 		 		188
Surówki     	    	    			 		 		 		188
Sałatki 	 	 	 	 	 		 				198
Warzywa gotowane  		 		 		 		 		203
Potrawy z ziemniaków		206
Sosy		208
Uwagi ogólne		208
Przepisy     	    	    		 		 		 		 		209
Sosy zimne  	    		 		 		 		 		209
Sosy gorące		211
Sosy do potraw słodkich	 		 		 		 		215
Desery 	 	 			 		 		216
Uwagi ogólne		216
Przepisy     	    	    		 		 		 		 		217

Piśmiennictwo   	   	 			 		224
Spis potraw

Inni Klienci oglądali również

31,41 zł 34,90 zł
Do koszyka

Hashimoto - Jak skutecznie radzić sobie z chorobą?

Dlaczego napisałem tę książkę? Na chorobę Hashimoto choruje już prawie milion osób w Polsce!Lekarze nie mają skutecznej terapii, a zalecenia diety są nieskuteczne i pozostawiają wiele do życzenia.Choroba Hashimoto może s...
57,60 zł 64,00 zł
Do koszyka

Żyję z chorobą Parkinsona

W poradniku Żyję z chorobą Parkinsona, napisanym przez klinicystę z ponad 30-letnim doświadczeniem, Czytelnik znajdzie najważniejsze informacje dotyczące objawów i przebiegu choroby oraz najnowszych metod leczenia farmakologicznego i chirurgiczn...
25,20 zł 28,00 zł
Do koszyka

60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby

Jeżeli Ty lub ktoś z twojej rodziny choruje, a ty nie masz pomysłu na przyrządzanie zdrowych i odżywczych posiłków - z pomocą może przyjść nasz poradnik.Przepisy polecane osobom, którym w trakcie leczenia zaleca się dietę łatw...
26,53 zł 29,48 zł
Do koszyka

Jak wyleczyć się z choroby psychicznej?

Skondensowana wiedza w formie e-book o tym jak autor poradził sobie z chorobą CHAD. Jaką przeszedł drogę, co mu pomogło i co może pomóc również Tobie. Jeśli nie masz bezpośredniej styczności z tą chorobą, a ktoś w Twoim otoczeniu się z ni...
89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka

Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności

Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikła...
31,50 zł 35,00 zł
Do koszyka

Choroba islamu

Książka Abdelwahaba Meddeba (1946-2014) – tunezyjsko-francuskiego pisarza, poety, tłumacza i eseisty - przedstawia historyczne korzenie współczesnej „choroby” islamu – integryzmu. Tkwią one, zdaniem autora, w jednym z na...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!