0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Kurier 0 zł »


Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Fizjologia żywienia (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: 2019

  • Redakcja naukowa: Hanna Krauss

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    Epub Mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
95,00 zł
80,75 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 14,25 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Fizjologia żywienia

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Zdrowie publiczne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Hanna Krauss
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5879-6
  • ISBN druku: 978-83-200-5852-9
  • Liczba stron: 410
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Fizjologia układu pokarmowego – Magdalena Gibas-Dorna, Hanna Krauss 1
	1.1. Wprowadzenie 1
	1.2. Budowa, motoryka i funkcja przewodu pokarmowego 2
	1.3. Jama ustna 4
		1.3.1. Wydzielanie, skład i rola śliny  5
		1.3.2. Język 7
		1.3.3. Uzębienie 7
	1.4. Gardło   8
	1.5. Przełyk  8
	1.6. Żołądek   9
		1.6.1. Budowa i funkcje  9
		1.6.2. Sok żołądkowy – wydzielanie, skład, rola  11
	1.7. Jelito cienkie 13
		1.7.1. Sok jelitowy – wydzielanie, skład, rola  14
		1.7.2. Wchłanianie składników pokarmowych 14
	1.8. Trzustka 16
		1.8.1. Budowa i funkcje   16
		1.8.2. Sok trzustkowy – wydzielanie, skład, rola  17
	1.9. Wątroba, żółć 17
	1.10. Jelito grube  19
	1.11. Podsumowanie 24
	Piśmiennictwo 24
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej – Oskar Wojciech Wiśniewski  25
	2.1. Charakterystyka ogólna poszczególnych rodzajów tkanki tłuszczowej 25
	2.2. Biała tkanka tłuszczowa  27
		2.2.1. Metabolizm lipidów  27
		2.2.2. Funkcja wydzielnicza – adipokiny 31
	2.3. Brązowa tkanka tłuszczowa 43
		2.3.1. Termogeneza  43
		2.3.2. Funkcja wydzielnicza – batokiny 45
	2.4. Brązowienie adipocytów 48
		2.4.1. Aktywatory 49
		2.4.2. Inhibitory  49
		2.4.3. Implikacje kliniczne 49
	2.5. Podsumowanie 55
	Piśmiennictwo 56
3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu – Leszek Niepolski 59
	3.1. Zawartość wody w organizmie 59
	3.2. Rozmieszczenie wody w poszczególnych przestrzeniach – przedziały wodne 60
	3.3. Skład elektrolitowy płynów ustrojowych 61
	3.4. Podstawowe prawa rządzące gospodarką wodno-elektrolitową 61
		3.4.1. Prawo elektroobojętności płynów ustrojowych (prawo Gamble’a) 61
		3.4.2. Prawo izomolalności (izoosmolalności) płynów ustrojowych 63
		3.4.3. Prawo izojonii 63
	3.5. Regulacja izotonii płynów ustrojowych 64
		3.5.1. Mechanizm wytwarzania wolnej wody na poziomie nerek 64
		3.5.2. Regulacja pragnienia 65
	3.6. Regulacja fizjologicznych wielkości przestrzeni wodnych – kontrola izowolemii  65
	3.7. Bilans wodny  67
		3.7.1. Przyjmowanie wody  68
		3.7.2. Utrata wody  69
	3.8. Kliniczne postacie zaburzeń gospodarki wodnej i sodowej 69
		3.8.1. Odwodnienie izotoniczne 70
		3.8.2. Odwodnienie hipotoniczne (zespół niedoboru sodu) 70
		3.8.3. Odwodnienie hipertoniczne (niedobór wolnej wody) 70
		3.8.4. Przewodnienie izotoniczne 71
		3.8.5. Przewodnienie hipotoniczne (zatrucie wodne) 71
		3.8.6. Przewodnienie hipertoniczne 71
	3.9. Podaż płynów w wybranych sytuacjach klinicznych 71
		3.9.1. Nawodnienie podczas wysiłku fizycznego  72
		3.9.2. Nawodnienie osób starszych  72
		3.9.3. Nawodnienie chorych na cukrzycę 73
	Piśmiennictwo 73
4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu – Emilia Korek 75
	4.1. Definicja przemiany materii 75
	4.2. Wartość energetyczna składników odżywczych  76
		4.2.1. Równoważniki energetyczne fizyczne  76
		4.2.2. Równoważniki energetyczne fizjologiczne 76
	4.3. Zapotrzebowanie na energię 77
	4.4. Podstawowa przemiana materii  77
		4.4.1. Definicja 77
		4.4.2. Czynniki wpływające na wielkość podstawowej przemiany materii 77
	4.5. Ponadpodstawowa przemiana materii 79
		4.5.1. Definicja 79
		4.5.2. Czynniki wpływające na wielkość ponadpodstawowej przemiany materii  79
	4.6. Całkowita przemiana materii 81
		4.6.1. Definicja 81
		4.6.2. Metody określania wartości całkowitej przemiany materii 81
		4.6.3. Inne metody określania wydatku energetycznego organizmu 83
	4.7. Bilans energetyczny 84
		4.7.1. Bilans energetyczny dodatni 84
		4.7.2. Bilans energetyczny ujemny 84
	Piśmiennictwo 85
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka – Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Maciej Sassek 87
	5.1. Charakterystyka i znaczenie lipidów  87
		5.1.1. Tłuszcze 87
		5.1.2. Kwasy tłuszczowe  88
		5.1.3. Triglicerydy (triacyloglicerole, TG) 94
		5.1.4. Fosfolipidy 94
		5.1.5. Cholesterol  98
		5.1.6. Transport lipidów w surowicy 99
		5.1.7. Zaburzenia metabolizmu lipoprotein 102
	5.2. Charakterystyka i znaczenie białek 103
		5.2.1. Aminokwasy 103
		5.2.2. Synteza białek 109
		5.2.3. Rozkład białek  109
		5.2.4. Białka jako źródło energii 109
	5.3. Charakterystyka i znaczenie węglowodanów  111
		5.3.1. Węglowodany – rodzaje i cechy 111
		5.3.2. Podstawowe procesy biochemiczne, w których biorą udział węglowodany 116
		5.3.3. Od obiadu do energii w ATP 117
	Piśmiennictwo 118
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka – Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Maciej Sassek 121
	6.1. Definicja makroelementów i mikroelementów  121
	6.2. Najważniejsze ogólne funkcje makroelementów, mikroelementów i pierwiastków śladowych 121
	6.3. Rola wybranych makroelementów i mikroelementów 122
		6.3.1. Makroelementy  122	
		6.3.2. Mikroelementy  124
		6.3.3. Witaminy  127
	Piśmiennictwo  131
7. Regulacja pobierania pokarmu – Emilia Korek 133
	7.1. Rola podwzgórza w regulacji pobierania pokarmu 133
	7.2. Krótkoterminowa i długoterminowa regulacja pobierania pokarmu 134
	7.3. Rola greliny w regulacji pobierania pokarmu 135
	7.4. Rola leptyny w regulacji pobierania pokarmu 137
	7.5. Rola insuliny w regulacji pobierania pokarmu    138
	7.6. Rola peptydów przewodu pokarmowego w regulacji pobierania pokarmu  138
		7.6.1. Cholecystokinina  138
		7.6.2. Peptyd YY  139
		7.6.3. Glukagonopodobny peptyd 1  139
		7.6.4. Oksyntomodulina   140
	7.7. Rola składników pokarmowych w regulacji sytości 140
		7.7.1. Zdolności sycące białek  141
		7.7.2. Zdolności sycące węglowodanów i błonnika pokarmowego 141
		7.7.3. Zdolności sycące tłuszczów 142
	Piśmiennictwo  143
8. Regulacja masy ciała – Hanna Krauss, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Paweł Maćkowiak 145
	8.1. Mechanizmy regulujące pobór pokarmu 145
	8.2. Czynniki regulujące skład ciała i jego proporcje  149
		8.2.1. Czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne 149
		8.2.2. Hormony o ważnym znaczeniu dla regulacji masy ciała 150
	8.3. Nadwaga i otyłość   156
		8.3.1. Wskaźniki otyłości  156
		8.3.2. Konsekwencje otyłości 157
		8.3.3. Przyczyny otyłości  158
		8.3.4. Aktywność fizyczna  161
		8.3.5. Magazynowanie tkanki tłuszczowej  163
		8.3.6. Głodówka  163
		8.3.7. Racjonalna redukcja masy ciała  166
		8.3.8. Utrzymanie prawidłowej masy ciała  168
	8.4. Niedożywienie 169
		8.4.1. Marasmus  170
		8.4.2. Kwashiorkor 171
		8.4.3. Metody służące do oceny stanu odżywienia  171
	Piśmiennictwo  174
9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny – Ewelina Ewa Książek, Hanna Krauss, Alina Grochowalska, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska  177
	9.1. Istota odpowiedzi immunologicznej  177
	9.2. Układ immunologiczny błon śluzowych  182
		9.2.1. Budowa bariery ochronnej GALT   183
		9.2.2. Komórki immunokompetentne GALT  185
	9.3. Składniki żywności jako czynnik stymulujący układ odpornościowy 186
		9.3.1. Przeciwzapalne właściwości kwasów tłuszczowych  186
		9.3.2. Rola olejów rybich w stymulowaniu funkcji układu odpornościowego  191
		9.3.3. Immunostymulatory roślinne193
		9.3.4. Immunomodulujące właściwości β-glukanu  200
		9.3.5. Cytrusowe flawonoidy i olejki eteryczne  201
		9.3.6. Właściwości lecznicze produktów pszczelich  203
	Piśmiennictwo   206
10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej – Ewelina Swora-Cwynar, Aneta Miżdal, Agnieszka Pompecka, Jacek Karczewski, Agnieszka Dobrowolska 213
	10.1. Mikrobiota jelitowa – charakterystyka ogólna    213
	10.2. Kształtowanie się mikrobioty jelitowej   215
	10.3. Dieta a skład mikrobioty jelitowej   216
	10.4. Dysbioza jelitowa we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego 218
	10.5. Probiotyki, prebiotyki, kwasy ω-3  219
	10.6. Przeszczep mikrobioty jelitowej  225
		10.6.1. Metodologia transferu mikrobioty jelitowej 226
		10.6.2. Potencjalne korzyści i zagrożenia płynące z przeszczepu mikroflory jelitowej 227
	Piśmiennictwo  228
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego – Ewelina Ewa Książek, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss 231
	11.1. Wprowadzenie  231
	11.2. Mikrobiota przewodu pokarmowego  232
	11.3. Rola mikrobioty jelitowej  235
	11.4. Czynniki żywieniowe wpływające na mikrobiotę jelitową 237
	11.5. Węglowodany, białka i tłuszcze   238
	11.6. Bakterie fermentacji mlekowej i probiotyki 238
	11.7. Prebiotyki 244
	11.8. Polifenole 246
	Piśmiennictwo 248
12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka – Magdalena Warchoł 251
	12.1. Wprowadzenie 251
	12.2. Programowanie metaboliczne 251
	12.3. Żywienie w okresie przedkoncepcyjnym i w ciąży 254
		12.3.1. Okres przedkoncepcyjny  254
		12.3.2. Ciąża  258
	12.4. Żywienie w 1. roku życia 264
		12.4.1. Karmienie piersią   264
		12.4.2. Produkty zastępujące mleko kobiece 269
		12.4.3. Rozszerzanie diety 271
	12.5. Żywienie dzieci między 1. a 3. rokiem życia   280
	12.6. Żywienie dzieci i młodzieży 286
		12.6.1. Białko  291
		12.6.2. Tłuszcze 294
		12.6.3. Węglowodany  295
		12.6.4. Błonnik 296
	12.7. Żywienie zdrowych dorosłych 299
	12.8. Żywienie osób starszych 302
	Piśmiennictwo  308
13. Żywienie osób aktywnych fizycznie – Ewa Śliwicka, Magdalena Warchoł 311
	13.1. Wprowadzenie 311
	13.2. Potrzeby energetyczne sportowców  312
		13.2.1. Ujemny bilans energetyczny 315
		13.2.2. Dodatni bilans energetyczny  317
		13.2.3. Składniki pokarmowe w diecie osób aktywnych fizycznie 317
	13.3. Żywienie sportowców w wieku rozwojowym 331
		13.3.1. Specyficzne potrzeby żywieniowe  331
		13.3.2. Zapotrzebowanie energetyczne 332
		13.3.3. Makroskładniki 334
	13.4. Suplementy 335
	Piśmiennictwo  337
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych – Izabela Janik, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Hanna Krauss 339
	14.1. Wprowadzenie 339
	14.2. Nasiona chia (Salvia hispanica) 340
		14.2.1. Zawartość białka  341
		14.2.2. Zawartość tłuszczu  342
		14.2.3. Zawartość błonnika 343
		14.2.4. Aktywność antyoksydacyjna nasion chia  344
		14.2.5. Zastosowanie praktyczne nasion szałwii hiszpańskiej  346
	14.3. Jagody goji (Lycium barbarum) 347
		14.3.1. Kompleks polisacharydowy jagód goji (Lycium barbarum polysaccharides, LBP) 348
		14.3.2. Składniki bioaktywne 349
		14.3.3. Właściwości prozdrowotne owoców Lycium barbarum  350
		14.3.4. Bezpieczeństwo spożycia jagód goji 351
		14.3.5. Interakcje jagód goi z lekami 352
	14.4. Młody jęczmień (Hordeum vulgare)  353
		14.4.1. Skład chemiczny oraz aktywność antyoksydacyjna 353
		14.4.2. Udokumentowane właściwości młodego jęczmienia 354
	14.5. Zielona kawa (Coffea sp.) 356
		14.5.1. Zawartość składników bioaktywnych oraz aktywność antyoksydacyjna 358
		14.5.2. Udokumentowane działanie zielonej kawy 359
	14.6. Baobab afrykański (Adansonia digitata)  361
	14.7. Morwa biała (Morus alba) 362
	14.8. Yacon (jakon, Smallanthus sonchifolius)  364
	14.9. Spirulina (Arthrospira maxima)   364
	14.10. Maqui (Aristotelia chilensis)  365
	Piśmiennictwo  367
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka – Klaudia Cugini, Hanna Krauss 371
	15.1. Wprowadzenie  371
	15.2. Sacharoza  371
	15.3. Fruktoza  372
	15.4. Wysokofruktozowy syrop kukurydziany (high fructose corn syrup, HFCS) 374
	15.5. Stewia  375
	15.6. Polialkohole 377
	15.7. Sztuczne substancje słodzące (non-nutritive sweeteners, NNS)  379
	Piśmiennictwo  381
16. Genomika żywienia – Ewa Miller-Kasprzak  383
	16.1. Wprowadzenie 383
	16.2. Nutrigenetyka – droga od genu do diety  384
		16.2.1. Międzyosobnicza zmienność informacji genetycznej 384
		16.2.2. Badania z obszaru nutrigenetyki 384
	16.3. Nutrigenomika – droga od diety do genu  386
		16.3.1. Substancje bioaktywne 387
		16.3.2. Choroby dietozależne   389
		16.3.3. Badania z obszaru nutrigenomiki  389
		16.3.4. Epigenetyka w badaniach nutrigenomicznych   390
	16.4. Genomika żywienia – przyszłość i kontrowersje  391
	16.5. Podsumowanie  393
Piśmiennictwo  393
Skorowidz 395

Hanna Krauss

Prof., Kierownik Katedry i Zakładu Fizjologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, pediatra, gastroenterolog, fizjolog. Przewodnicząca Poznańskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Fizjologicznego. Członek w wielu organizacjach i towarzystwach naukowych m.in. Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego, Polskiego Towarzystwa Fizjologicznego, Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej Oddziału Poznańskiego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego. Zastępca rzecznika ds. odpowiedzialności zawodowej Wielkopolskiej Izby Lekarskiej. Jest również członkiem Rady Naukowej wielu czasopism. Laureatka wielu nagród i wyróżnień. Główny kierunek działalności naukowo-badawczej skoncentrowany jest wokół zagadnień związanych z kontrolą metabolizmu energetycznego w warunkach fizjologicznych i patologicznych, oraz z wpływu wybranych hormonów regulujących łaknienie na rozwój dzieci.

Inni Klienci oglądali również

57,65 zł 64,05 zł
Do koszyka

Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, wpływających na stan zdrowia człowieka i warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie. Badania, oceniające prawidłowość zachowań żywieniowych dzieci, młodzieży,osó...
53,10 zł 59,00 zł
Do koszyka

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarm...
26,96 zł 29,95 zł
Do koszyka

Podstawy fizjologii zwierząt

Podstawy fizjologii zwierząt. Zagadnienia teoretyczne i ćwiczenia w wirtualnym laboratorium to przystępne źródło wiedzy z dziedziny fizjologii. Jest jedynym na rynku podręcznikiem, który zakresem materiału i ofertą doświadczeń odpowiada w...
24,15 zł
Do koszyka

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

„Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin” został opracowany przede wszystkim z myślą o studentach biologii Uniwersytetu Gdańskiego, a także innych uczelni wyższych, którzy w trakcie studiów przechodzą obowiązkowy kurs podsta...
74,12 zł 87,20 zł
Do koszyka

Anatomia i fizjologia zwierząt domowych

Dodruk cyfrowy wydania z roku 2002 interdyscyplinarnego podręcznika zawierającego elementy cytologii, histologii, biochemii, farmakologii i anatomii patologicznej. Dodatkowym walorem są liczne, znakomicie powiązane z tekstem ryciny i schematy. Odbiorca...
10,80 zł 12,00 zł
Do koszyka

Słownik angielsko-polski i polsko-angielski podstawowych terminów i fraz używanych w behawiorze pokarmowym i fizjologii pobierania pokarmu

Ze względu na wzrastające zainteresowanie pokarmową problematyką behawioralną i fizjologiczną, spowodowane nowymi odkryciami naukowymi oraz zmianami kulturowymi mającymi swoje odzwierciedlenie w języku, zaistniała potrzeba przedstawienia w aktualnej po...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.