0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 76 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Lucyna Ostrowska - 18 %

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny sta...
122,18 zł 149,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska - 18 %

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia kliniczne...
105,78 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 18 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Fizjologia żywienia - 15 %

Fizjologia żywienia

Książka (miękka)
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia - 15 %

Fizjologia żywienia

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Współczesna dietoterapia - Ewa Lange - 9 %

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia”  to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywie...
117,39 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - Iwona Boniecka - 18 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale...
146,78 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Joanna Gromadzka-Ostrowska - 15 %

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbęd...
143,65 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia odżywiania - Anna Brytek-Matera - 15 %

Zaburzenia odżywiania

Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej. Opis...
118,15 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi - 16 %

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywie...
141,96 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka Kompendium - Lucyna Ostrowska - 13 %

Dietetyka Kompendium

Książka (miękka)
138,33 zł 159,00 zł
Do koszyka
Dietetyka Kompendium - Lucyna Ostrowska - 13 %

Dietetyka Kompendium

Dietetyka. Kompendium to nowoczesny podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­g...
138,33 zł 159,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietoterapia - Dominika Głąbska - 9 %

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja  dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualn...
108,29 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nutrigenomika - Chmurzyńska Agata - 18 %

Nutrigenomika

Książka (miękka)
113,98 zł 139,00 zł
Do koszyka
Nutrigenomika - Chmurzyńska Agata - 18 %

Nutrigenomika

Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony ...
113,98 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Książka (miękka)
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwy...
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 9 %

Osteoporoza

Książka (miękka)
44,59 zł 49,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 9 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
44,59 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w niewydolności serca. - Adrian Kwaśny - 18 %

Dieta w niewydolności serca.

Poradnik dla pacjentów.

Niewydolność serca jest jedną z najpoważniejszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroba ta wpływa na jakość życia pacjenta oraz jego bliskich. Rozpoznanie...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta niewydolności serca - Outlet - Michał Czapla - 38 %

Dieta niewydolności serca - Outlet

Poradnik dla pacjentów

Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w osteoporozie - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 38 %

Żywienie w osteoporozie - Outlet

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia lipidowe - Outlet - Aleksandra Cichocka - 38 %

Zaburzenia lipidowe - Outlet

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych - Barbara Bułhak-Jachymczyk - 15 %

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych.

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświ...
135,15 zł 159,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Lucyna Ostrowska

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

W publikacji uwzględniono najnowsze standardy obowiązujące w wykonywaniu diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej jednostki chorobowej. Autorzy przedstawi...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 76 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20