0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietoterapia (Miękka)

5.00  (1 ocena)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
89,00 zł
75,65 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 13,35 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 290 zł oraz dla paczek dostarczanych do księgarni PWN oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna (PayU, BLIK)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty5,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie8,99 zł
Kurier Poczta Polska9,99 zł
Paczkomaty InPost9,99zł
Kurier16,99zł
Księgarnia PWN - odbiór osobisty0,00zł
Płatność za pobraniem
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty8,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie11,99 zł
Kurier Poczta Polska12,99 zł
Kurier19,99 zł
Dodaj do schowka

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja  dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.
 
W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.

  • Kategorie:
    1. Medycyna »
    2. Rehabilitacja i fizjoterapia
    1. Dziedziny okołomedyczne »
    2. Żywienie, dietetyka
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Edukacja »
    2. Podręczniki akademickie
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320048612
  • EAN: 9788320048612
  • Liczba stron: 448
  • Wymiary: 16.5x23.5cm
  • Waga: 0.75kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Spis treści
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange
1.1. Zapasy energii w organizmie
1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu
1.3. Bilans energii
1.4. Aktywność fizyczna
1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych
1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię
Piśmiennictwo
2. Węglowodany – Ewa Lange
2.1. Charakterystyka węglowodanów
2.2. Metabolizm węglowodanów
2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka
2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego
2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie
2.3.3. Właściwości prozdrowotne
2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć
2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego
2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego
2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego
2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie
2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej
2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii
2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego
2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym
2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych
2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych
2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia
Piśmiennictwo
3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
3.1. Budowa chemiczna białek
3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek
3.3. Metabolizm białka
3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie
3.5. Źródła pokarmowe białka
3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
4.1. Budowa chemiczna tłuszczów
4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych
4.3. Metabolizm tłuszczu
4.4. Rola tłuszczu w organizmie
4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu
4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
5.1. Charakterystyka ogólna
5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
5.2.1. Witamina A
5.2.2. Witamina D
5.2.3. Witamina E
5.2.4. Witamina K
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
5.3.1. Witamina B1
5.3.2. Witamina B2
5.3.3. Witamina B3 (PP)
5.3.4. Witamina B5
5.3.5. Witamina B6
5.3.6. Witamina B8 (H)
5.3.7. Witamina B9
5.3.8. Witamina B12
5.3.9. Witamina C
5.3.10. Cholina
Piśmiennictwo
6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
6.1. Charakterystyka ogólna
6.2. Wapń
6.3. Fosfor
6.4. Potas
6.5. Siarka
6.6. Sód
6.7. Chlor
6.8. Magnez
6.9. Żelazo
6.10. Fluor
6.11. Cynk
6.12. Miedź
6.13. Jod
6.14. Mangan
6.15. Selen
6.16. Chrom
Piśmiennictwo
7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange
7.1. Żywienie podstawowe
7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej
7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji
7.3.1. Dieta płynna
7.3.2. Dieta płynna wzmocniona
7.3.3. Dieta papkowata
7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej
Piśmiennictwo
8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – Dariusz Włodarek
8.1. Choroba refluksowa przełyku
8.2. Choroba wrzodowa
8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS) 
8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego
8.3.2. Probiotyki
8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki
8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca
8.5. Wybrane choroby wątroby
8.5.1. Funkcje wątroby
8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania
8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe
Piśmiennictwo
9. Wybrane diety eliminacyjne – Ewa Lange
9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii
9.1.1. Etiopatogeneza celiakii
9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej
9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych
9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych
9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej
9.2.2. Alergeny pokarmowe
9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych
9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii
9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii
9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii
9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię
Piśmiennictwo
10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange
10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości
10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele
10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała
10.1.3. Otyłość metaboliczna
10.2. Epidemiologia otyłości
10.3. Etiologia otyłości
10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości .
10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości
10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości
10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia
w otyłości i redukcji masy ciała
10.5. Rezerwy energii w organizmie
10.6. Skutki zdrowotne otyłości
10.7. Cele leczenia otyłości
10.8. Metody leczenia otyłości
10.9. Dietoterapia otyłości
10.9.1. Diety niskoenergetyczne
10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna
10.9.3. Diety niekonwencjonalne
10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała
10.11. Inne metody leczenia otyłości
Piśmiennictwo
11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy – Ewa Lange
11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań
11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy
11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych
11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych
11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce
i dietoterapii powikłań miażdżycy
11.4.1. Sterole i stanole roślinne
11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy
11.4.3. Rodzaj białka w diecie
11.4.4. Naturalne antyoksydanty
11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej
11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
Piśmiennictwo
12. Cukrzyca – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska
12.1. Podział cukrzycy
12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy
12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy
12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych '
12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe
Piśmiennictwo
13. Hiperurykemia i dna moczanowa – Lucyna Kozłowska
13.1. Definicja i epidemiologia
13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej
Piśmiennictwo
14. Nadciśnienie tętnicze – Lucyna Kozłowska
14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego
14.3. Terapia dietetyczna
14.3.1. Redukcja masy ciała
14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu
14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi
14.4. Dieta DASH
Piśmiennictwo
15. Przewlekła choroba nerek – Lucyna Kozłowska
15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego
15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek
15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek
15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego
15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek
15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)
15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek
15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych
15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki)
15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce
15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki
15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych
15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin
Piśmiennictwo
16. Kamice układu moczowego – Lucyna Kozłowska
16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego
16.2. Rodzaje kamic układu moczowego
16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego
16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego
Piśmiennictwo
17. Niedokrwistość – Dariusz Włodarek
17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza
17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna
Piśmiennictwo
Skorowidz
 
 

Polecamy
Tab1

    Recenzje

    Dodaj recenzję
    Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
     
    Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.