0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietoterapia

(Miękka)
3.40  (74 oceny)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 95,20 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

104,72 zł
Stan magazynowy:
Duża liczba
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Zamówienia od 249 zł wysyłamy GRATIS!
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
Uwaga! Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie. Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski, jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł nie oferujemy płatności przy odbiorze.

Przedpłata (Przelewy24)         do 249 zł   od 249 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 0 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 10,99 zł 0 zł
Pocztex 11,99 zł 0 zł
InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł  0 zł
Kurier DPD
12,49 zł 0 zł
Punkty odbioru DPD
10,99 zł 0 zł
Odbiór w Księgarni PWN
0 zł 0 zł



Płatność przy odbiorze         do 249 zł   od 249 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 14,99 zł 0 zł
Pocztex 15,99 zł 0 zł
Kurier DPD
16,49 zł 0 zł
Dodaj do schowka

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja  dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.
 
W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.

  • Kategorie:
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320048612
  • EAN: 9788320048612
  • Liczba stron: 448
  • Wymiary: 16.5x23.5cm
  • Waga: 0.75kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
Spis treści
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange
1.1. Zapasy energii w organizmie
1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu
1.3. Bilans energii
1.4. Aktywność fizyczna
1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych
1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię
Piśmiennictwo
2. Węglowodany – Ewa Lange
2.1. Charakterystyka węglowodanów
2.2. Metabolizm węglowodanów
2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka
2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego
2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie
2.3.3. Właściwości prozdrowotne
2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć
2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego
2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego
2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego
2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie
2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej
2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii
2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego
2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym
2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych
2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych
2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia
Piśmiennictwo
3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
3.1. Budowa chemiczna białek
3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek
3.3. Metabolizm białka
3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie
3.5. Źródła pokarmowe białka
3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
4.1. Budowa chemiczna tłuszczów
4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych
4.3. Metabolizm tłuszczu
4.4. Rola tłuszczu w organizmie
4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu
4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
5.1. Charakterystyka ogólna
5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
5.2.1. Witamina A
5.2.2. Witamina D
5.2.3. Witamina E
5.2.4. Witamina K
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
5.3.1. Witamina B1
5.3.2. Witamina B2
5.3.3. Witamina B3 (PP)
5.3.4. Witamina B5
5.3.5. Witamina B6
5.3.6. Witamina B8 (H)
5.3.7. Witamina B9
5.3.8. Witamina B12
5.3.9. Witamina C
5.3.10. Cholina
Piśmiennictwo
6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
6.1. Charakterystyka ogólna
6.2. Wapń
6.3. Fosfor
6.4. Potas
6.5. Siarka
6.6. Sód
6.7. Chlor
6.8. Magnez
6.9. Żelazo
6.10. Fluor
6.11. Cynk
6.12. Miedź
6.13. Jod
6.14. Mangan
6.15. Selen
6.16. Chrom
Piśmiennictwo
7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange
7.1. Żywienie podstawowe
7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej
7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji
7.3.1. Dieta płynna
7.3.2. Dieta płynna wzmocniona
7.3.3. Dieta papkowata
7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej
Piśmiennictwo
8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – Dariusz Włodarek
8.1. Choroba refluksowa przełyku
8.2. Choroba wrzodowa
8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS) 
8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego
8.3.2. Probiotyki
8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki
8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca
8.5. Wybrane choroby wątroby
8.5.1. Funkcje wątroby
8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania
8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe
Piśmiennictwo
9. Wybrane diety eliminacyjne – Ewa Lange
9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii
9.1.1. Etiopatogeneza celiakii
9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej
9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych
9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych
9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej
9.2.2. Alergeny pokarmowe
9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych
9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii
9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii
9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii
9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię
Piśmiennictwo
10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange
10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości
10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele
10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała
10.1.3. Otyłość metaboliczna
10.2. Epidemiologia otyłości
10.3. Etiologia otyłości
10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości .
10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości
10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości
10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia
w otyłości i redukcji masy ciała
10.5. Rezerwy energii w organizmie
10.6. Skutki zdrowotne otyłości
10.7. Cele leczenia otyłości
10.8. Metody leczenia otyłości
10.9. Dietoterapia otyłości
10.9.1. Diety niskoenergetyczne
10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna
10.9.3. Diety niekonwencjonalne
10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała
10.11. Inne metody leczenia otyłości
Piśmiennictwo
11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy – Ewa Lange
11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań
11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy
11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych
11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych
11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce
i dietoterapii powikłań miażdżycy
11.4.1. Sterole i stanole roślinne
11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy
11.4.3. Rodzaj białka w diecie
11.4.4. Naturalne antyoksydanty
11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej
11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
Piśmiennictwo
12. Cukrzyca – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska
12.1. Podział cukrzycy
12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy
12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy
12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych '
12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe
Piśmiennictwo
13. Hiperurykemia i dna moczanowa – Lucyna Kozłowska
13.1. Definicja i epidemiologia
13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej
Piśmiennictwo
14. Nadciśnienie tętnicze – Lucyna Kozłowska
14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego
14.3. Terapia dietetyczna
14.3.1. Redukcja masy ciała
14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu
14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi
14.4. Dieta DASH
Piśmiennictwo
15. Przewlekła choroba nerek – Lucyna Kozłowska
15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego
15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek
15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek
15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego
15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek
15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)
15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek
15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych
15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki)
15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce
15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki
15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych
15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin
Piśmiennictwo
16. Kamice układu moczowego – Lucyna Kozłowska
16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego
16.2. Rodzaje kamic układu moczowego
16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego
16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego
Piśmiennictwo
17. Niedokrwistość – Dariusz Włodarek
17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza
17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna
Piśmiennictwo
Skorowidz
 
 

Ewa Lange

Prof. dr hab. n. med. Ewa Lange - Kierownik Katedry Dietetyki Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Głównymi obszarami działalności dydaktycznej Pani Profesor Lange są: dietetyka, dietoterapia, dietetyka pediatryczna, poradnictwo dietetyczne, preparaty dietetyczne, fizjologia żywienia w sporcie

Pani Profesor Lange naukowo interesuje się w szczególny sposób indeksem i ładunkiem glikemicznym żywności i jego wykorzystaniem w dietoterapii,  oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób pozostających na dietach eliminacyjnych (z nietolerancją i alergia pokarmową, celiakią, wrodzonymi dietozależnymi chorobami metabolicznymi), oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób o zwiększonej aktywności fizycznej a także uwarunkowaniami metabolicznymi i czynnikami żywieniowymi mającymi wpływ na efektywność redukcji masy ciała.

Dariusz Włodarek

Prof. dr hab. n. med. Dariusz Włodarek - Kierownik Zakładu Dietetyki, Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec.
Autor podręczników do dietetyki oraz szeregu artykułów w tej dziedzinie.
Zajmuje się leczeniem żywieniowym oraz badaniami w zakresie znaczenia diety w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia i w różnych jednostkach chorobowych.
Prowadzi terapię dietetyczną w zaburzeniach odżywiania się – anoreksja, bulimia, napadowe objadanie się, otyłość oraz w innych chorobach niezakaźnych między innymi w cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, hipercholesterolemii, chorobie niedokrwiennej serca i po zawale serca, w osteoporozie, w chorobach neurodegeneracyjnych.
Udziela również porad w zakresie prawidłowego żywienia dzieci, osób zdrowych, kobiet ciężarnych i karmiących.
Skutecznie i bezpiecznie pomaga w rehabilitacji ciała, powrocie do zdrowej wagi.

Inni Klienci oglądali również

84,15 zł 99,00 zł
Do koszyka

Wstęp do rachunku prawdopodobieństwa część 1

Znakomity podręcznik rachunku prawdopodobieństwa!Wznowienie poszukiwanego od lat klasycznego podręcznika, należącego do kanonu literatury dotyczącej kształcenia probabilistycznego.Zalety książki to:prosty i klarowny język, zrozu...
28,23 zł 44,90 zł
Do koszyka

Jelito drażliwe

W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących n...
66,32 zł 99,90 zł
Do koszyka

Intuicyjny post

Dr Will Cole, ekspert medycyny funkcjonalnej i autor międzynarodowych bestsellerów, przedstawia rewolucyjny program intuicyjnego postu przerywanego. Łączy on w sobie zasady intuicyjnego odżywiania i postu przerywanego. Główną ideą jest ws...
20,67 zł 33,00 zł
Do koszyka

Superfoods Źródło energii prosto z natury.

Co zapewnia spożywanie superproduktów? Optymalne zaopatrzenie organizmu w wartościowe substancje odżywcze; silniejszy układ odpornościowy; energię i dobry nastrój; oczyszczenie organizmu; wzmocnienie serca i układu krążenia; idealną sylwe...
41,30 zł 59,00 zł
Do koszyka

Dieta w niewydolności serca

Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia tej choroby. Publikacja pozwoli zrozumieć, jakie zmiany w...
138,84 zł 156,00 zł
Do koszyka

Podstawy żywienia i dietoterapia

Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywie...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!