Dieta w chorobach autoimmunologicznych
Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?
Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy, zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak gluten, mleko, jajka czy ulubione warzywa i owoce. Z Diety w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? dowidziałeś się, dlaczego tak ważna dla Twojego zdrowia jest indywidualizacja odżywiania i jakie pociąga za sobą korzyści. Zadajesz sobie teraz zapewne pytania:
-
Czy naprawdę potrzebna jest aż taka rewolucja żywieniowa, by czuć się lepiej?
-
Czy będę już na diecie do końca życia?
-
A co z poranną kawą z mlekiem?
Największą trudnością przy wdrożeniu diety eliminacyjnej nie jest samo wykluczenie produktów, ale poznanie tych, które staną się podstawą nowego codziennego jadłospisu. Rotacja produktów i stosowanie zamienników pomoże urozmaicić dietę, a przede wszystkim wyciszyć układ immunologiczny, zapobiegając powstawaniu nowych alergii.
Książka zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach. Dzięki zamieszczonym przepisom zobaczysz, że stosując dietę eliminacyjną, możesz wyczarować cuda zarówno na śniadanie, obiad, kolację, przekąski, jak i na romantyczną kolację we dwoje, świąteczny obiad dla rodziny, desery oraz wiele innych okazji.
Patroni:
Seria Dieta. Kompendium dla każdego
Seria Dieta. Kompendium dla każdego, pozwala zarówno dietetykom, lekarzom rodzinnym, jak i pacjentom i ich rodzinom zaplanować odpowiednią dietę w zależności od potrzeb czy problemów zdrowotnych. Każda z publikacji stanowi kompendium wiedzy w danym temacie.
„Dieta eliminacyjna” to poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania. Książka rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa i w jaki sposób podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych” prowadzi przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. W książce znajdziecie pomocne tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością można przygotować w domu.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach.
„Dieta seniora” opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań.
„Dieta w endometriozie” porusza ważną tematykę powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo, jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni. Porusza również takie zagadnienia, jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych. W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować, tworząc swój codzienny jadłospis.
„Dieta w chorobach nerek przed dializą” przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia.
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” w przystępny sposób opisuje i wyjaśnia najważniejsze zagadnienia istotne dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia przyszłej mamy. Prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu oraz rozwiewa wiele wątpliwość, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień.