Dieta seniora
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę.
Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.
Patroni:
Seria Dieta. Kompendium dla każdego
Seria Dieta. Kompendium dla każdego, pozwala zarówno dietetykom, lekarzom rodzinnym, jak i pacjentom i ich rodzinom zaplanować odpowiednią dietę w zależności od potrzeb czy problemów zdrowotnych. Każda z publikacji stanowi kompendium wiedzy w danym temacie.
„Dieta eliminacyjna” to poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania. Książka rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa i w jaki sposób podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych” prowadzi przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. W książce znajdziecie pomocne tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością można przygotować w domu.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach.
„Dieta seniora” opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań.
„Dieta w endometriozie” porusza ważną tematykę powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo, jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni. Porusza również takie zagadnienia, jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych. W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować, tworząc swój codzienny jadłospis.
„Dieta w chorobach nerek przed dializą” przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia.
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” w przystępny sposób opisuje i wyjaśnia najważniejsze zagadnienia istotne dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia przyszłej mamy. Prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu oraz rozwiewa wiele wątpliwość, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień.