Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Wprowadzenie Co to jest celiakia? Częstość występowania celiakii w populacji Jakie są objawy kliniczne celiakii? Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? Objawy kliniczne Badania laboratoryjne Badania histopatologiczne Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych Leczenie celiakii Rokowania Produkty spożywcze zawierające gluten Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych Gluten w środkach spożywczych Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten Produkty spożywcze bezglutenowe Charakterystyka zbóż bezglutenowych Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych Produkcja żywności bezglutenowej – regulacje prawne Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii Jak wybierać odpowiednie produkty i układać jadłospis? Co na śniadanie? Co na obiad? Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią Sezon letnio-jesienny Sezon zimowo-wiosenny Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii Leki a dieta bezglutenowa Piśmiennictwo